Berta Sándor

Évente 5000 laptop tűnik el a repülőtereken

Az emberek imádnak utazni. A repülőterek azonban manapság nagyon gyakran a túlzsúfoltság vagy a feledékenység miatti bosszúság tárgyává is válnak. Egyre több utas hagyja el a nagy rohanásban a mobiltelefonját vagy a notebookját.

Az Utimaco biztonsági szoftvereket fejlesztő cég felmérése szerint csak tavaly és csak Németországban, Ausztriában, illetve Svájcban az utasok több mint 5000 laptopot, PDA-készüléket és más hordozható számítástechnikai vagy távközlési eszközt vesztettek el. Érdekesség, hogy a legtöbb tárgyat nem a legnagyobb vagy a legforgalmasabb repülőtereken veszítették el a tulajdonosaik, hanem azokon, ahol gyakran megfordulnak rövid távolságú, regionális vagy charterjáratok.

A dokuemtumból kiderül, hogy a legnagyobb problémát a 2001. szeptember 11-e után megszigorított biztonsági intézkedések jelentik. A legtöbb esetben a feledékeny utas egy héten belül jelentkezik az adott repülőtér talált tárgyak osztályánál és így megússza némi bosszúsággal az esetet. Azonban van, aki hiába keresi az elhagyott készülékét. Ráadásul a repülőtereken gyakoriak a notebooklopások is. Egy 200 cég bevonásával elvégzett felmérés szerint a vállalati laptopok 31 százaléka repülőtéren tűnt el, hotelekben 29, míg a közlekedési járműveken a számítástechnikai vagy távközlési eszközök 20 százalékának kélt lába.

"Amennyiben egy magánembernek tűnik el mobiltelefonja, az a bosszúságon kívül nem éri komoly veszteség. Viszont egy vállalati készülék akár titkos vagy bizalmas információkat is tartalmazhat, amit a tolvajok értékesíthetnek vagy felhasználhatják az érintett cég megzsarolására. A leghatékonyabb megoldás a körültekintés és az óvatosság, vigyázni kell ezekre a tárgyakra. Ezenkívül nem árt a notebookok, mobiltelefonok titkosítása és - akár jelszavas - védelemmel való ellátása sem" - tanácsolta Richard Aufreiter, az Utimaco biztonsági szakembere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t0mmy #7
  ismerősöm reptéren dlgozik, nála megfordult már egy laptop de még jó pár évvel ezelött! most már jóval szigorúbvban nézik a dolgokat!
 • Gabe Dearborne #6
  És ha valaki a fejét hagyja el, azt kinek a számlájára írja? A baj nem a zsúfoltság, hanem az emberek rendetlensége.
 • loryb #5
  "Amennyiben egy magánembernek tűnik el mobiltelefonja, az a bosszúságon kívül nem éri komoly veszteség." - nem hát csak úgy dobálják a pénzt az utcán, hogy következőt vegyek.
 • ReTeK #4
  egy reptéri munkás megkeres vagy 2000eurót... én is elmennék meg még ott a sok laptop is
 • Vorpal #3
  Egy nekem is eltünhetne bizony.
  Fair árat adnék érte,)
 • Netkaloz #2
  Én is elmegyek reptéri munkásnak.... és jól megszedem magam pár ilyen laptopal és boldogan élek míg meg nem halok...
 • hypno #1
  És egyik sincs nálam. Nem is volt. Sajnos.