Berta Sándor

Online tiltakozás­hullám a növekvő terror ellen

Az üzenet egyértelmű és világos: "We're not afraid!" vagyis "Nem félünk!". Aki teheti legyen fiatal, öreg, férfi, nő vagy gyerek, elküldi egy adott internetes oldalra a fotóját az említett felirattal.

A Londont ért terrortámadások után nem sokkal az online közösség máris üzent az elkövetőknek. A We're Not Afraid.com oldalon gyakorlatilag percenként nő az újabb és újabb, a terror elleni képes üzenetek száma. Egy fiatalember az üzenetet egy cetlire írta fel és azt a homlokára ragasztotta. Egy nagydarab férfi szúrós szemmel néz a kamerába és a hasa előtt egy papírlapot tart, amire felírta az elmúlt évek terrortámadásainak időpontjait. Egy öttagú család mosolyogva bámul a kamerába. S további fotók, egy csecsemőről, amelyik éppen az anyatejet szívja be vagy egy macskáról, amelyik lustán elnyúlt.

A világ üzent. Demonstratívan. Az interneten, amit a terroristák szeretnek, szeretnének felhasználni a saját céljaikra, úgy, hogy mindenki lássa és olvassa. A mostani címzett azonban az al-Kaida és az összes többi nemzetközi terrorszervezet.

Sokan persze nem értik és felteszik a kérdést: akkor amikor Londonban csütörtök reggel metrószerelvények és buszok repültek a levegőbe, emberek haltak és sebesültek meg, akkor a világ többi tájáról ismeretlen emberek miért üzengetnek ilyen módon a blogokban? Persze ezek a felhasználók azok, akik azt sem értették, hogy miért kértek hónapokkal ezelőtt elnézést amerikaiak ezrei a világ többi táján élőktől azért, mert újraválasztották ifjabb George W. Bush amerikai elnököt.

Csupán egy válasz van: az internet közössége lépett és megmutatta, él és létezik, egyáltalán nem személytelen. Persze azon lehet vitatkozni, hogy ezek az akciók hatásosak vagy értelmetlenek, együttérzőek vagy bátrak. Lehet azon is vitatkozni, hogy ez-e a megfelelő válasz a terrorra. Mindenesetre sokan úgy gondolták: igen. S az, hogy a We're Not Afraid.com oldal néha csak nehezen töltődik be, azt mutatja, hogy nagyon sokan világszerte egyetértenek az üzenettel: "Nem félünk!".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • INGSOC #49
    Én elmondok valamit nektek.Nem kell félni a terrortól Magyarországon.Mivel mi nem löttünk ártatlan civileket Iakban.De az Amerikaiak igen.Méghozzá egy olyan országot, amelynek nem volt fegyvere.Na meg a terroristák nem is Irakban vannak, hanem Afganisztában.De ha többet akartok megtudni arról, hogy mi folyik Irakban, ajánlom a 911-et.Másrészről pedig az Eu egy nagy szar kalap.Csak idő kérdése, és össze fog dölni.Mert csak a terjeszkedéssel foglalkozik és, hogy olyan nagy legyen mint Amerika.Amitől jobban kéne félni Magyarországnak, az a Eléggé gyenge jogszabályok.Na meg az MSZP-től meg a Fidesztől, meg az összes többi szartól.Na meg a Maffia.Én elmondok valamit.Mégpedig azt, hogy PL egy cigaretta doboz kerül 40 Ft-ba.Perszer, hogy 400 Ft darabja.Valamiből meg kell élni a miniszter elnöknek.Szinte a kormány a maffiától kéreget pénzt, a helyért. -Kérlek válaszoljatok a gondolatomra-
  • NEXUS6 #48
    Hát igen Európa sem menyország.

    De szerintem ezzel az EU-val olyan példát mutattunk a világnak, amit sokáig nem fognak tudni leutánozni!
    Lehet fikázni, de mutasson valaki még egy olyan állam alakulatot, ahol különböző nyelvű, kultúrájú országok egyesültek egy közösségben, és ezzel le is mondtak arról a jogukról, amivel amúgy minden ország rendelkezik, hogy háborúzzon más országok ellen.

    Sajnos ez még csak európai viszonylatban működik, de már így is látható, hogy az európai államok, sokkal visszafogottabbak globális konfliktust jelentő kérdésekben.
  • NEXUS6 #47
    "Hat Londonban nem szegeny afganisztaniak robbantottak valoszinuleg...

    Erdekes modon azok, akik egy ilyen terrorcselekmeny resztvevoi/tervezoi altalaban jomodu, az adott tarsadalmat jol ismero szemelyisegek (sokszor az adott tarsadalom allampolgarai). "

    De jól értesült vagy! Ezt meg honnan tudod ilyen jól?
    Szal akkor, akik felrobbantották magukat, azok nem a hazájukat súlytó "nyugati elnyomás kizsákmányolás", és az ennek következtében ott uralkodó szegénység, társadalmi dezintegráció stb ellen tiltakozásul merényeltek! Hanem akkor miért is?

    "Szoval nem kell ide ez a szar duma szegenysegrol... Ha akarsz, akkor menjel nekik segiteni, sok karitativ szervezet mukodik (persze ezek is allando celpontok): oktassal,vagy csinalj amit akarsz..."
    Majd akkor megyek oda, ha várják a segítséget, ha hívnak, és nem akarnak kinyírni! Ha azok az emberkék akik most a te nevedben is ott vannak, akor mentek volna, ha hívják őket, akkor most talán nem kéne neked sem attól félned, hogy felrobbantják alattad a buszt.

    "Ahhoz, hogy a kivant allapot bekovetkezzen egy termszetes fejlodesen kell keresztul menni. Nem veletlenul nem engedik el csak pl. az afrikai allamok adossagat. Mindenkinek tanulnia kell. Ez az ara."

    Egyetértek, fejlődni kell. Viszont amíg a nyugati civilizáció eljutott egy olyan szintre, hogy most már legalább önmagával békén meg tud lenni, az több száz évig tartott. Nincsen még 300 évünk arra, hogy a lemaradókat bevárjuk. Csak egy bolygónk van, és a jelenlegi rendszer számára már így is szűk.

    Ahogy céloztál rá, vagy hagyjuk megdögleni a szegényeket (aki hülye az haljon meg), vagy változtatunk azon a rendszeren ahogy a világ ma működik.

    Bármennyire szimpatikus egyesek számára az első lehetőség, "sajnos" már nem járható. Azok a nyomorékok nem hajlandók meghalni, sőt fejlődnek szaporodnak és ma már többen is vannak mint mi, egyes államok pedig már atombombával is rendelkeznek.
    Szal ahelyett hogy a hülyeséget, meg ezt a terroristázást eröltetjük még egy két évtizedig, igazán ideje lenne azon elgondolkodni, hogy hogyan lehet ezt értelmes ember módjára csinálni!
  • Kazak #46
    Ó, persze. Viszont ha a kérdést elintézzük ennyivel, akkor nem ér felháborodni azon, ha legközelebb a te nagymamádat röpítik a levegőbe. A terrorizmus része a jelenleg rendszernek, és ha így folytatjuk (globálisan), az is marad. Mindenki olyan eszközökkel harcol, amivel tud.
  • echo #45
    Jaj, de egyszerű is minden.
    Még ha igazad is van, hogy mindig lesznek különbségek, nem mindegy, hogy mekkora, tehát az első részed tök nem jelent semmit. Az 'inkább náluk legyen nagyobb szar' című kinyilatkoztatásodra meg annyit, hogy gondolom akkor az is rendben van, ha ezt a másik oldal is alkalmazza. Mondjuk ha a világ lepusztultabb felén élek, ahol az a kérdés, hogy lesz e kaja és akkor valaki megmagyarázza nekem, hogy milyen komoly gondokat is okoz majd az eu gazdasági mutatóiban, ha kihelyeznek hozzánk munkahelyeket, nem is tudom, lehet elgondolkodnák, hogy valamit gyorsan tennem kell, és vajon mit is tehetnék, hogy 'náluk legyen a nagyobb szar'....
  • juhand #44
    TCP/IP vs. TNT
  • Luiprima #43
    Látom magam előtt az általad lefestett képet amint Bin Laden az Afganisztáni hegyekben lévő barlangjában éppen azt számolgatja hogy hány magyar küldött képet a We're not afraid weboldalra. Komolyan ez már paranoia.
  • Lame #42
    Akkor feljel Te is. Mert itt aztan azt robbantanak fel amit akarnak. Londonban azert erre mar keszultek.
  • Picador #41
    1.resz:
    Vilag nem igaszsagos. Sosem volt az, sosem lesz az. Mindig lesznek kulonbsegek, gyengek es erosek.

    2. resz:
    Ezt hivjak tokekiaramlasnak. Nagyon egyszeruen:
    Ha elmegy a ceg es kirugja az embereket, de parhuzamosan nem leteseul annyi munkahely, mint amennyi nmegszunik, akkor a vasarloero csokken. Hosszutavon ez annyit tesz, hogy pl. EUban nagyobb szar lesz, naluk meg marad a szar, de nem akkora.
    Akkor inkabb naluk legyen nagyobb szar!

    Mas lenne a helyzet, ha letezne egy uj gazdasdagi modell, jobb mint a jelenlegi, amelynek a fogyasztas lenne a hajtomotora. De ez utopisztikus (valszeg kommunista) ideal, ahol a munka motivacioja nem a penz es kivaltsagok elerese, hanem onmagunk tokeletesitese, kornyezetunk apolasa es vedelme.
  • Picador #40
    Miert? Kinek a hibaja szerinted?