SG.hu

KSH: Egymillió magyar netező

A Központi Statisztikai Hivatal mai közleménye szerint az internet-előfizetések száma most haladta meg először az egymilliót. Jelentősen bővült a szélessávú internet előfizetők tábora a modemes szolgáltatások rovására.

Az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel továbbra is dinamikusan emelkedik. A mobilelőfizetések száma túllépte a 9,4 milliót, a kábeles telefonálás erősödése ellenére tovább folytatódott a vezetékes vonalak számának csökkenése. A mobiltelefonokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje ismét több volt, mint a vezetékes hálózatban indított hívásoké.

A mobil-előfizetések száma a negyedév folyamán 86 ezerrel bővült, s a negyedév végén túllépte a 9,4 milliót. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 295 ezerrel csökkent. Az előző év azonos időpontjához képest a teljes előfizetői állomány 583 ezerrel, 7%-kal lett nagyobb. A növekedés éves üteme, a piac lassú telítődése miatt, mérséklődik. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 93,4 volt. A mobilhálózatban a negyedév folyamán 16%-kal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 29%-kal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre 2006. I. negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 281 percnyi beszélgetés jutott, s egy hívás átlagosan 1,7 percig tartott. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest az átlagos beszédidő növekedett.


A kábeltelefonos szolgáltatások körének dinamikus fejlődése továbbra sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának csökkenését. 2006. I. negyedév végén - előzetes adatok szerint - 3,4 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 133 ezerrel kevesebb, mint 2005 azonos időpontjában és 29 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 33,9 volt, kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17%.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10%-kal csökkent az előző év I. negyedévéhez képest. A kezdeményezett hívások időtartama ennél nagyobb ütemben, 12%-kal mérséklődött. Az egy vezetékes vonalra jutó hívások időtartama 708 perc volt, ami 65 perccel kevesebb, mint az előző év azonos időszakára jellemző adat. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,4 perc, internethívások nélkül 2,9 perc volt. Internethívások nélkül számítva egy év alatt a beszélgetések száma 7%-kal csökkent, a hívások átlagos időtartama pedig majdnem 11%-kal nőtt. Továbbra is fennáll, hogy az árak esése és a különböző akciók miatt kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek az emberek. A vezetékes vonalról kezdeményezett internethívások száma és időtartama is mintegy 47%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.


Internet előfizetések száma hozzáférés szerint

2006 első negyedévében az internetszolgáltatók száma 245 volt, 55-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, mivel az előfizetések 90%-át 19 cég mondhatja magáénak. 2006 első negyedévének végére az internet-előfizetések száma meghaladta az 1 milliót, ami 31%-kal volt több mint az előző év azonos időpontjában és 11%-kal az előző negyedév végén mértnél. Az internet-előfizetők körében a 2005-ben is zajló jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben folytatódtak. A szélessávú (kábel- és xDSL) internet előfizetések száma egy év alatt 69%-kal nőtt, így már majdnem 3-szor akkora, mint a kapcsoltvonali- és az ISDN-előfizetéseké összesen.


Az összes előfizetéseken belül 2005 I. negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben elérte a 18,6 milliárd forintot, amely 30%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • concrete #2
    remélem én nem tartozok bele ebbe az 1 millióba.
    én egyéniség akarok maradni ...
  • gregor #1
    Ez jó,hogy már 1 millioan csatlakozunk a netre!