MTI

Kék Notesz: tavaly hárommillióan használták a világhálót

Magyarországon 600-690 ezer háztartásban van internet; tavaly csak hárommillióan használták a világhálót - olvasható az információs társadalom helyzetét áttekintő, a szervezők által Kék Notesz címmel közzétett, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ és az Infónia Alapítvány által készített jelentésben.

Ezzel az internet-használattal "hazánk változatlanul nem tudott előrelépni az európai felkészültségi ranglisták utolsó negyedéből, és lemaradásunk nem változott az Európai Unió 25 tagállammának átlagához képest" - olvasható az MTI-hez pénteken megküldött dokumentumban. Mint írják, miközben az otthonról netezők kétharmada már széles sávot használ, arányuk - az Európai Unió 11 százaléka helyett - alig 4,6 százalék. Az új számítógép- és internet-felhasználók száma is alig bővült, a felhasználók társadalmi összetétele érdemben alig változott.

"Hiába van több mint 200 internetszolgáltató hazánkban, a piac mégis erősen koncentrált", áll a dokumentumban, amely egyebek mellett arra is kitér, hogy az előfizetések 90 százalékát 17 cég mondhatja magáénak, a szélessávú hozzáféréssel rendelkező háztartások döntő többsége pedig monopolhelyzetben lévő szolgáltatóval szerződik.

"Magyarországon pillanatnyilag egy igen éles digitális megosztottság jellemzi a társadalmat: a felnőtt lakosság körülbelül egyharmada számára mindennapi gyakorlattá vált az IKT (információs és kommunikációs technológiai) eszközök elérése, (...) míg körülbelül kétharmad úgy gondolja, számára semmi lényegeset, igényelt tevékenységet nem nyújt a digitális világ" - áll a jelentésben.

Körülbelül két éve alig csökken azoknak az aránya, akiknek igen kevés közvetlen kapcsolata van az információs társadalom jellegadó technológiai alaprendszerével - olvasható a Kék Noteszben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pakesz #1
    de jó én vagyok az első!!!