Berta Sándor

Az osztrákok a csengőhang-letöltés bajnokai

Ausztriában a zenei letöltések kétharmada történik mobiltelefonok segítségével, egyharmada pedig online zeneboltokból. A letöltött digitális zenék többsége csengőhang.

A sógoroknál tavaly összesen 4,2 millió digitális zeneszámot töltöttek le 8,7 millió euró értékben. A zeneszámok kétharmadát mobiltelefonokra szedték le. A bevétel az osztrák zenei piac körülbelül 230 millió eurós összbevételének a három százalékát jelenti. Ugyan világviszonylatban a csengőhang-letöltésekből származó bevételek a piaci forgalom hat százalékát teszik ki, az osztrákoknak így sincs szégyenkezni vallójuk. Sőt, Albert Manzinger, az Overtones cég vezetője elmondta, hogy az osztrák csengőhang-piacban még bőven rejlenek kiaknázatlan lehetőségek. A szakember véleményét igazolják a tények is: amíg 2004-ben még csak 900 000 digitális zeneszámot töltöttek le Ausztriában a felhasználók, addig 2005-re ez a szám a négyszeresére nőtt.

Ezekkel az értékekkel a sógorok messze a mobil letöltések átlaga fölött vannak. Mivel világszerte az online letöltések csupán 40 százaléka kerül mobiltelefonokra, így a 66 százalékos adat kiemelkedőnek mondható. Mivel a zenei albumok nem kelendőek, így a forgalom egyharmadát az egyes zeneszámok teszik ki.

S hogy minek köszönhető az osztrák csengőhang-letöltési őrület? Nos, a válasz elsősorban az eladott mobiltelefonok jellemzőiben keresendő. Ausztriában ugyanis minden harmadik mobil készülékben van beépített MP3-lejátszó és amint azt Gerhard Perschy, a BenQ Mobile közép- és kelet-európai ügyvezetője hozzáteszi, ez az arány hamarosan 50 százalékra fog változni. Vagyis minden második eladott mobiltelefon büszkélkedik majd MP3-lejátszóval.

A Jupiter Research piackutató cég előrejelzése szerint 2011-re Európában 37,4 millió felhasználó összesen több mint 1,6 milliárd eurót fog majd költeni az online zeneboltokban digitális zeneszámok és csengőhangok vásárlására. 2010-re már az eladások 16 százaléka virtuálisan bonyolódik majd. A legnagyobb online zenei piacnak az Egyesült Államok és Japán számít, a legnagyobb forgalmat Japán termelte, 211 millió dollárt. Jelenleg világszerte 335 legális online zeneletöltő hely működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shadow_THH #9
    hast du schon gehört? neunundneuzig luft ballon :CCCC
  • Tetsuo #8
    LOL
    Elképzelem ahogy a burgenlandi Jürgen gizdán előveszi a Nokijáját, a bögyös Hildának amint a legújabb sramli full hangerőn csiripel a gagyi hangszórón..
  • Bandee1987 #7
    te nem, dehát az ott Ausztria, és azoknak van pénzük az ilyen hülyeségekre :)
    Ők nem kaptak a nyakukba 40 évnyi kommunizmust.
  • pepe003 #6
    Nekem nem kell csengőhang. Fél éve le van némítva a telefonom
  • Shadow_THH #5
    hmm nekem most van 17ezer csengőhangom a gépemen

    de hát a svábok jobban teszik hogyx ugyanezért az összmennyiségért fizettek elötte
  • lpmaskmancick #4
    csengőhang,minek fizetni érte,leszeded netről oszt átrakod a telcsire amin tudod,nekem az sokba kerülne,ilyenkért nem adnék pénzt,az ember megunja azt úgyis letörli,aztán rak be helyette másikat
  • FtranX #3
    én soha nem fizetnék egy csengőhangért.
  • Krinyo #2
    Ausztriában dübörög a gazdaság :D
  • FecaA #1
    Öhm. Ahol van pénz ilyen hülyeségre... Már szinte minden mobilban van infra vagy BT, PC-s USB-s adapterrel má össze is lehet kötni a telót meg a gépet és mehet is fel ingyé az anyag.... LOL