Dojcsák Dániel

CeBIT: a mobilosok tévével és zenével csábítanak

A telefonálás valóban csak alapfunkció lesz a következő mobiltelefonunkon, ami TV készülékként, zenelejátszóként és internetezésre alkalmas kütyüként is fog üzemelni egyben.

A mobiltelefon szolgáltatók összegyűjtöttek mindent a világ legnagyobb high-tech kiállítására és azt mondják mostantól birtokba veszik a harmadik generációs mobil szabvány (UMTS) által nyújtott technológiák minden előnyét, remélve természetesen azt is, hogy felélesztik a most még álmos 3G-piacot. "Nem technológiai szakszavakat árulunk, hanem alkalmazásokat" - mondta a T-mobil feje, Rene Obermann, utalva arra, hogy a sok rövidítés mögött mostantól valós tartalomnak is kell lennie. Miután eurómilliárdokat fizettek ki az UMTS-licencekért, az európai mobil szolgáltatók megpróbálják meggyőzni a sokszor szkeptikus vevőket, hogy a telefon nem csak telefon többé.

A cégek főként a fiatal vásárlókat vették célba, akik leggyakrabban használják a szórakoztató funkciókat, mint a videójátékokat vagy a zenelejátszót, meggyőzve őket arról, hogy szükségük van egy UMTS telefonra. A brit mmO2 német egysége, az O2 230 ezer dal letölthetőségét ígéri előfízetőinek, míg a Vodafone erre is rálicitálva félmilló zeneszám elérését teszi lehetővé.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A mobilcégek CeBIT-es standjai - klikk a nagyobb változathoz

Természetesen ez csak a kezdet, hiszen a legnagyobb újdonság a a TV nézésre alkalmas kijelzőkben rejlik. A T-mobile kifejezetten mobiltelefon kijelzőhöz igazított videó anyagok letöltését ajánlja, és ezen belül is kiemeli a foci meccsek közvetítését 3G-n keresztül. A Vodafone standon a O2 pedig a Eurosport és a német időjárással foglalkozó tv-csatornák elérhetőségét promótálja. A holland KPN egy teljesen egyéni digitális televizót kínál ügyfeleinek, számos párhuzamosan választható adással, melyet már 2006 elején el is indítana.

A régi álomnak tartott videótelefonálás viszont még várat magára, nyilatkozta Lutz Schueler, az O2 képviselője. A cég ehelyett szeretne még jobban betolakodni a hagyományos telekommunikáció piacára, ezt egy korábbi hírünkben ismertetett szolgáltatás segítségével teszi majd, egy a lakásba szerelt UMTS konverter segítségével. Erre ráköthetik az ügyfelek régi vezetékes készülékeiket, illetve a szélessávú internetelérés is lehetővé válik rajta keresztül.

Egy dolgban viszont mindannyian egyetértenek: minőségi és sallangmentes készülékeket kell eladni a vásárlónak, hogy elégedett legyenek, illetve a díjszabást a kezdeti veszteséges időben sem szabad magasra szabni, hiszen az ügyfelek így nem tudják majd kihasználni a lehetőségeket. Kiemelték, hogy az embereket nem szabad adatokkal és specifikációkkal traktálni, hiszen ahogy az O2 vezetője is elmondta, az emberek nem tudják, hogy mi az a megabit, de tudják, hogy mi az időmegtakarítás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #30
    A symbianhoz nem sok köze van a nokiának. A psion cég fejlesztette ki az oprendszert, amin a nokia csak rontott sajnos, leginkább stabilitásban és sebességben. A EPOC 5.0 volt a király.
  • daveofgod #29
    ja meg a másik. írjál, hogy növelni kéne a kijelző nagyságát.... nahááttt! röhejes! nekem a legnagyobb pixel készletű készülékek között van a mobilom, és élvezem + 226K színnel. nem értem a pl. Nokiás fejlesztőket, hogy minek gyártanak olyan okos kis telókba olyan rohadt gagyi kijelzőket. nagy pixel, gyenge szín használat, kis kijelző stb. miért van ez? nem lehet rajta semmit igazán élvezni,amihez kicsit is köze van kijelzőhöz. szóval.már rég vettem volna egy nokiát, ha látnám is azt ,amit elvileg látni lehetne rajta.....
  • daveofgod #28
    nekem , Sharp TM100 as van, szeretem,mert nagyon szép kijelzője van. rengeteget fotózok vele, és nem azért, mert nincs nekem is egy jó kis digit gépem, hanem azért, mert ott van mindig velem, és mindent meg lehet örökíteni vele, amit éppen látsz. a másik. szeretem az okos telókat, csak azt nem bírom bennük, hogy szinte egyikben sincs macro felvétel (kivéve pár Sharp ban, meg persze az enyémben). nem hiszitek el, de én azt a funkciót nagyon sokszor használom, mert jobb mint a fotó gépemben, mivel 4 cm ről tudok vele nagyon jó képeket csinálni... szal, szerintem vmi mindig hiányzik, de a tv adás is elég jó lenne. én ugyan nem nézek tvt, mert időt rabol el, 90 %ban hülyeség megy rajta, de egy jobb filmet, vagy egy jobb csatornát lehet, hogy már mobilon néznék! de mire ezt ide behozzák, vagy mire ezt elismerté, és rendszeressé válik, már nem 23 éves leszek.
  • Ratty #27
    Ismerős a helyzet:)
    3650-enem én is nagyon sokmindent csinálok, könyver olvasok, veidózgatok, mpe3-at hallgatok, és még sorolhatnám. Szerintem a symbiannal nagyot alkotott a nokia! És szintén ha lesz rá zsém, én is veszek jobbat, bár egyelőre ezt sem használom ki 100%-ig (ugye a szolgáltatók magas díjai:( )
  • valaé valaé ná #26
    Én a telefont mint mini PC-t is használom (symbian).
    És ez mindig ott lapul a zsebemben ellentétben a többi kütyüvel, ami ugyan alkalmasabb az adott feladatra, csak épp nincs nálam, vagy nehézkes/ciki lenne elővenni bizonyos szituációkban.
    Tehát nekem olyan mint egyfajta svájci-bicska.
  • aDannyBoy #25
    Végre valaki aki teljesen tisztán látja a helyzetet.

    Nekem az első telefonom egy nagyon oldskuul (akkor jónak számított) ericsson. Nem lehetett vele a telefonáláson kívűl semmit csinálni. SMSt sem lehetett küldeni, csak fogadni, de nem írta ki a küldő számát. Akkor felmerült bennem az igény egy jobb telefonra. (Ami akkor egy N5110 képében valósult meg)


    Most a tavalyi 'év telefonjá'ról koptatom a festéket (SE T610). Nem akartam kamerás telefont, mert hülyeségnek tartottam, de azóta rájöttem, hogy a 200 ezer forintos fotó masinám az nem lesz mindig velem és a legviccesebb dolgok meg nem a kirándulások alkalmával történnek, hanem amikor mész az utcán és mászkálsz az emberek között.

    Felmerült bennem az igény újra egy jobb telefonra, pedig ezt is nagyon szeretem. Ősszel veszek (kérek a vodafonetól, a t610-et is minimál pénzért adta 2 éve) egy SE K750i-t. Abban 2Mpixeles kamera van. Nem kell mp3 lejátszót sem vennem, mert sosem tudtam rászánni magam egy iPod megvételére, illetve az asszonynak adhatom a flashdriveomat is, mert USB csati is lesz a telefonon.

    Akinek meg egyszerű teló kell, arra is gondolt a SE (a Nokia inkább minden készülékkel szegmentál és mindegyik hülye fícsör kollekció). Olvassátok vissza a SE bejelentések között a telókat és találtok majd minimal készüléket is, igaz azok is sokat tudnak már, de a Siemens példáján keresztül látható, hogy 'buta telefon' nem kell sok embernek.
  • pgergo #24
    A fejlődés jó és szükséges dolog, akkor is, ha böki némelyek csőrét. Nekem egyre okosabb telefonjaim voltak, és remélem, lesznek is, most ott tartok, hogy a 3650-esemen olvasok (nem csak sms-t, hanem pl. legutóbb Vonneguttól a Virágvasárnapot). Öcsikémnek N-Gagee van. Ő SouthParkot néz rajta, hiszitek, vagy nem, de élvezhető minőségben. Ez a jó a smartphoneokban. Azt teszek rá, amit akarok. Elfér a zsebemben. Tudok vele fotózni, ha valamit megörökítésre méltónak érzek. Vagy épp nem. Van rajta üzenetrögzítő alkalmazás.(Nem használok hangpostát) Más kérdés, hogy a barátnőm, vagy a nagyapám a büdös életben nem fog ilyeneket csinálni a telijén. Nem is vesznek ilyet. Én csinálok ilyeneket a telimen. Én veszek ilyet. És állítom, hogy ha lesz ennél jobb, és lesz rá zsém, venni fogok belőle. Nem sznobizmusból, hanem mert kihasználom. Ha lesz szebb, jobb, erősebb, okosabb, nekem kelleni fog.Nem telefonálni. Telefonálni tökély lenne az első telim is (j70). Én olvasni akarok rajta. Zenét hallgatni. Fényképezni. Akár tévézni. Ügyes marketing? Lehet. De én inkább úgy érzem, hogy egyszerűen a csilivili kütyük célközönségébe tartozom. Aki nem, az sem kevesebb. (lásd még: nagyapa, barátnő) Csak egy másik vásárlói réteg.
  • Ratty #23
    Lassan oda jutunk, hogy két véglet lesz: Az egyszerű teló, ami tényleg csak az "alap" funkciókat tudja (bár régen azok az "alap" funkciók volak az extrák:) és lesz a csúcsszuper multimédiás kütyü! Aztán lehet választani, hogy kinek mi kell. Persze szerintem ha lemennek a gyártási árak, és ami ma nagyon extra, az a jövőben mondjuk csak "alap" funkció lesz! Ha így nézzük, akkor ígyis-úgyis eltűnik egy idő után az a készülék, amit "alap"-nak íhvtam először. Persze ez csak magánvélemény :)
  • Zedas #22
    Szerintem baromi praktikusak ezek az új telók. Én most vettem egy 7710-est és hihetetlen sok mindere jó. Szerintem pár év és télleg ezzel fogunk TV-zni (bár én most sem TVzek).

    Szóval nem baromság az okos teló, csak ne vegyék le mellőlük az egyszerű készülékeket sem a palettáról...
  • blaze #21
    Mire ez még ideér MO-ra, na meg kiépítik a hálozatot 2010-nél előbb biztos nem lesz belőle semmi. Örülök a technikának, csak a szolgáltatóknak nem, mégjobban megkopasztják az usereket. A vodka már rástartolt kapásból, majd megint úgy tesz, mint a "korlátlan" GPRS internet előfizetésnél: 2 évre aláíratja a gyanútlan lúzerrel, aztán 1 év után lekorlátozza az adatforgalmat 200MB-ra.