Berta Sándor

A Nokia is beszáll az online zeneletöltési üzletbe

A Nokia és a Loudeye közösen akar létrehozni egy digitális zenei platformot a mobilhálózatok üzemeltetőinek a számára, hogy ezek a vállalatok legális zeneletöltési szolgáltatásokat kínálhassanak az ügyfeleik részére.

Megállapodást kötött a finn mobilgyártó cég és a Loudeye vállalat, az online zeneletöltési piac egyik ismert szereplője. A szolgáltatás a Nokia és a Loudeye tájékoztatása szerint nem csak mobiltelefonról, de más készülékekről (PDA-k, Smartphone-k stb.) is igénybe vehető lesz. A két fél a szerződés részleteit nem hozta nyilvánosságra, így például azt sem lehet tudni, hogy a tervezett szolgáltatás mikortól és mely mobilszolgáltató cégek hálózatán lesz elérhető. A két vállalat csak annyit közölt, hogy létezik egy egyezség, miszerint a Nokia több millió dollárral finanszírozza a platform kifejlesztését, valamint azt, hogy a két cég nem zárja ki a későbbi együttműködés lehetőségét sem.

A Nokia és a Loudeye mindenesetre már most egy, az egész világra és minden országra kiterjedő együttműködést szeretne megvalósítani. A Loudeye nemrég vásárolta meg a Peter Gabriel által alapított OD2 nevű online zeneletöltéseket biztosító céget. Az OD2 nem ismeretlen szereplője az online zeneltöltési piacnak, hiszen - többek között - olyan vállalatokat és vállalkozásokat lát el örökzöld és friss slágerekkel, mint a Coca Cola, a német Karstadt áruházlánc, vagy az újonnan indított SonicSelector, a Microsoft MSN Music, az MTV vagy a Tiscali.

A Loudeye és az OD2 közös kínálatában becslések szerint 1,3 millió zeneszám és zenei album található meg. A cég rendelkezik az ezeknek a zenei műveknek az Európában való értékesítését engedélyező licencekkel is. A zeneszámok és a zenei albumok öt nagy és több száz független kis kiadótól származnak. A Loudeye és az OD2 mindenesetre biztos abban, hogy az online zeneletöltési piac egyre nagyobb növekedésnek fog indulni a következő hónapokban és években, mindez azonban csak úgy volt lehetséges, hogy az Apple iTunes Music Store és a Napster fizetős változata felhívta a cégek figyelmét erre a nem mindennapi haszonnal kecsegtető területre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!