Berta Sándor

Munkába állt Európa leggyorsabb számítógépe

Megkezdte működését a kontinens leggyorsabb szuperszámítógépe, amelyet az északrajna-vesztfáliai Jülich város számítástechnikai központjában helyeztek el. AZ IBM által épített Blue Gene/L másodpercenként 46 ezer milliárd művelet elvégzésére képes.

A szuperszámítógép hivatalos neve Jülicher Blue Gene/L (JUBL) lett és a szakemberek elsősorban biológiai, kémiai, fizikai és klímakutatási feladatok elvégzésére fogják használni. Emellett a szuperszámítógép segíthet majd a nanotechnológiai és az energiaipari kutatásokban is. A JUBL "lelke" 16 384 egymás mellett párhuzamosan működő alacsony fogyasztású processzor. A tervek szerint a JUBL-t hamarosan ki fogják egészíteni a korábban már elhelyezett JUMP nevű szuperszámítógéppel.


Az Aachen és Köln között található település kutatóközpontjában felállított szuperszámítógépek számítási teljesítményét jelenleg több mint 200 európai kutatócsoport használja. A Jülichi Kutatóközpontnak jelenleg kereken 4300 munkatársa van. Az 1956-ban alapított, idén fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő központban jelenleg kutatott legfontosabb feladatok közé az energiahasznosítás, a környezetvédelem, az információcsere és az egészségügy kérdései tartoznak.

Jól jellemzi a Jülicher Blue Gene/L számítási teljesítményét, hogy az megegyezik 12 000 átlagos otthoni vagy irodai PC teljesítményével. "Európában a következő öt esztendőben az ezerszeresére fog nőni a nagy számítási teljesítmények iránti igény" - mondta a JUBL átadása kapcsán Joachim Treusch professzor, a kutatóközpont elnökségének elnöke. A JUBL a polgári célú feladatok megoldására használt szuperszámítógépek rangsorában a hatodik helyet foglalja el, míg a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe, a kaliforniai Livermore-ban található hasonló gép nyolcszor gyorsabb a JUBL-nél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #26
    "Rmax : LINPACK performance value (LINPACK szoftver által mért teljesítmény érték)
    Rpeak : Theoretical peak performance (Az elméleti maximáis csúcs teljesítmény értéke)"

    Ha jól látom, az egyik szintetikus teszt, a másik meg elméleti érték...
    De végülis nekem is mindegy, csak megjegyeztem. :)
  • BiroAndras #25
    De akkor is AMD-ből 2.6GHz-est kéne hasonlítani, mert az a legerősebb.
    Meg igazából árat és melegedést is nézni kéne a korrekt összehasonlításhoz.
  • item #24
    Rmax : LINPACK performance value (LINPACK szoftver által mért teljesítmény érték)
    Rpeak : Theoretical peak performance (Az elméleti maximáis csúcs teljesítmény értéke)

    És igen az opteronok 2Ghz en 4GFlop/s tud, a EMT64 es XEON meg 3.6Ghz-en 7.2GFlop/s-t Ha megnézed azonos órajelen nagyjából ugyan azt produkálná mind a két rendszer!
    De ez akkor sem változtat a helyzeten mivel 2880Db processzorral több van az AMD-s konfigban!
    Elméletileg: 2880db*4GFlops = 11520GFlops vagyis ennyivel több előnye van az AMD-s rendszernek.
    Viszont nehogy valaki megszóljon, nekem az ég világon semmi bajom nincs az AMD-s cuccokkal!!
    Csak ezt úgy megjegyeztem!
  • dez #23
    Megegyezik. :)
  • tdd #22
    "A JUBL "lelke" 16 384 egymás mellett párhuzamosan működő alacsony fogyasztású processzor."

    erre lejjebb ez olvasható a cikkben:

    "Jól jellemzi a Jülicher Blue Gene/L számítási teljesítményét, hogy az megegyezik 12 000 átlagos otthoni vagy irodai PC teljesítményével."
    Akkor ez most lassabb vagy gyorsabb, mint 12000 átlagos otthoni gép?
  • dez #21
    És az Opteron bármikor lecserélhető kétmagosra, hamarosan négymagosra is. Xeonnál nem ilyen egyszerű a dolog.
  • BiroAndras #20
    Pontosan mit jelentenek azok a számok?
    Egyébként azt is számold hozzá, hogy 2.0GHz vs. 3.6GHz. Van már 2.6-os opteron is, viszont Intel-ből 3.8 a csúcs.
  • BlackRose #19
    A 386-os beérte 1-2 W-al sőt még hűtő sem kellet neki, nem légcsavaros, hanem még az egyszerő aluminium darab sem, de pl. nekem az asztalomon (még egy néhány napig) álló 3.2GHz-s Prescott alapjában nem sokkal jobb teljesítményel rendelkezik mint a Notebook-omban levő Pentium M 740-es (1.73GHz), bár nem veszek észre valamire való különbséget, igaz, hogy ezért a 7200 fordulatos Seagate Momentus és az 1GB RAM is felelős, de mindegy, a két gép kb. egyforma sebességgel működik (sőt pl. az Acrobat Reader a notebookon a komplex vektorgrafikás oldalakat gyorsabban kezeli), esetleg renderingben nem, meg ugye grafikában habár itt is a Go7300-as felemeli a notebookot. Tehát a fogyasztás nem muszáj, hogy az egekbe nyúljon. Na amit itt mondani akarok az, hogy a fogyasztás komolyan lefogható ha az architektúra megfelelő, manapság az a probléma, hogy minden hülyeséget integrálnak a magba, pedig szerintem a specializált multicore a válasz, és persze a Cell-hez hasonló dolgok.
  • item #18
    Rábökni a generate gombra,mert közvetlen nem hozza be!
  • item #17
    Mi ez ha nem a gyakorlat ??
    Szuperszámítógépek táblázata!

    Az 5. és a 6. helyet ajánlom a figyelmedbe!