Gyurkity Péter

Cray: megfogyva bár, de törve nem

A szebb napokat megélt, szuperszámítógépekre szakosodott amerikai cég 2006-ban elbocsátásokat tervez, de továbbra is lát esélyt a sikerre: a tengerentúlon elszenvedett kudarcokért külföldön kárpótolják magukat.

Az amerikai tőzsdefelügyelethez decemberben eljuttatott beadványban a munkaerő 8 százalékának leépítését említik - írja a Register. Ez mintegy 65 alkalmazottat érint, tehát a teljes létszám valahol 800 fő körül lehet. Az elbocsátásokat - amelyek a mérnöki feladatok, a szolgáltatások és értékesítés területét egyaránt érintik - márciusig hajtanák végre, és ezzel számításaik szerint mintegy 7 millió dollárt spórolnak meg. Igaz, a leépítés és átszervezés költsége akár 3 millióra is rúghat, de úgy tűnik, a vállalat vezetőinek még így is megéri.

A fenti adatokból látható, hogy az egykor az egész piacot meghatározó cég komoly gondokkal küszködik. Legutóbbi negyedéves beszámolójukban 10 milliós veszteséget említettek, igaz, már ez is javuló eredménynek számít a korábbi fiaskókhoz képest. Nem csoda, hogy sokan menekülésként értelmezték, amikor az anyacég társalapítója novemberben a Microsofthoz igazolt. Burton Smith, a Cray kutatási és fejlesztési részlegének vezetője mindössze annyival indokolta lépését, hogy a szoftvercég új, izgalmas feladattal bízta meg, amire nem tudott nemet mondani. A Cray vezetői még nem mondtak le végleg a vállalatról, ám nincs könnyű dolguk. Jóllehet a cég még mindig erősen függ az amerikai kormányzati megrendelésektől, a tengerentúlon betöltött szerepe egyre szűkül. Mára nosztalgiával gondolhatnak vissza a kilencvenes évek elejére/közepére, amikor magabiztosan nyomultak előre a szuperszámítógépek piacán.

Az otthon elszenvedett kudarcokért külföldön igyekeznek kárpótolni magukat: szeptemberben a dél-koreai Meteorológiai Kutató Intézettel kötöttek szerződést egy Cray XD1 rendszer leszállításáról, igaz, ez csak jóval később kezdheti meg munkáját. "Korábbi döntésünk arról szólt, hogy egy termékben egyesítjük a Cray XD1 és XT3 rendszert, és az új változattal 2007-ben jelenünk meg. A leépítések révén jóval hatékonyabban hajthatjuk végre ezt a stratégiát" - áll a cég mostani beadványában, finoman leplezve a szomorú valóságot.

A Cray elsősorban az Opteron-alapú rendszerekre alapozná jövőjét. Ilyen az XD1 is, amely a szerverprocesszor-család ikermagos tagjaira épül. Indoklásuk szerint a kiemelkedő teljesítmény és a megfizethető ár miatt döntöttek az AMD terméke mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!