Gyurkity Péter

Jön a szuper­számító­gépre szánt Windows

A Windows Compute Cluster Server 2003 második előzetese Bill Gates Supercomputing 2005-ön tartandó beszédével egy időben jelenik meg. Utolsóként a sorban jóval szélesebb körben lesz elérhető elődjénél.

A Microsoft oldalán közzétett írásban Bob Muglia, a szerver üzletág vezetője beszélt a vállalat terveiről, illetve a soron következő lépésekről. Elmondása szerint napjainkban az eddigieknél jóval több területen mutatkozik igény a nagy teljesítményű rendszerek iránt, és a vállalat ezt a hullámot igyekszik meglovagolni. Ez természetesen együtt jár a kezelhetőség egyszerűsítésének, vagyis a nagyobb automatizálás iránti igénnyel - ennek igyekeznek megfelelni az új Windows operációs rendszerrel.

Az alelnök elárulta, hogy immár öt éve dolgoznak az új platformon, mégpedig a kezdetben Windows 2000 Server-t használó partnerekkel összefogva. A Windos Server 2003 idejére már körvonalazódott a 64 bites technológia széles körben való elterjedése, és ezzel egy időben alkották meg a HPC - High Performance Computing - csoportot a vállalaton belül. Az első béta már szeptember óta elérhető, de csak szűk körben.


Az operációs rendszer második előzetesénél három fő feladatot tűztek ki maguk elé: 1) a Windows-platform egysége, vagyis a meglévő szoftverek átírásának elősegítése, 2) a rendszeradminisztrátorok feladatának megkönnyítése és 3) a kezelhetőség leegyszerűsítése. Ezzel nagyjából a hagyományos Windows-vonalat követik, és igyekeznek széles körben elfogadottá tenni a platformot, egyben elősegítve annak terjedését. Arra számítanak, hogy a szoftverfejlesztők és a potenciális vásárlók már most, a második bétával megkezdik a felkészülést és hozzálátnak saját termékeik átírásához. Az eWeek értesülése szerint az SC|05 konferencián az operációs rendszer mellett 19 szoftvert mutatnak be, többek között autótörés-szimulátort, időjárás-modellezőt.

Kyril Faenov, a HPC csoport igazgatója ezzel egy időben jelezte, hogy több nagyvállalat, mint például az IBM, a HP, a Dell és a NEC már jelezte együttműködési hajlandóságát. A Compute Cluster Server 2003 végleges változata 64 bites rendszerekre készül, és mindazon hardvereken elfut, amelyeket elődje, a Windows Server 2003 SP1 is támogat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cyberass #26
    Desktop piacon már befutottak mer télleg könnyen kezelhető a rendszerük de nemigaz h nekik soha nem elég a 'jóból'.
  • cyberass #25
    MS már megint mindenbe beleüti az orrát. Szánalmas az egész banda... Ha besz@rnak se tudják a linuxot lenyomni stabliításban, innentől kezdve meg halott az egész.
    Amég olyanokat hallok, hogy windowsos szerverek napontan halnak le a terhelés alatt mer még azt a hűde atomstabil win 2003 enterpriset se bírták összedobni akkor mit akarunk szuperszámítógépekről beszélni? nevetséges...
  • rigidus #24
    A szuperszamitogepek epitesenel nem torvenyszeruen a nagyobb teljesitmeny teljesitmeny a cel. Sok esetben a magas rendelkezesre-allasra epitkeznek. Ezen a teruleten pl az AIX mai napig verhetetlen. A fejlesztese kozel tiz evig zajlott, mintegy 7000 programozo reszvetelevel. Az szinte egeszen biztos, hogy nem erre fognak hajtani.
    AIX-rol bovebben

    Beagyazott rendszereknel se sikerult vadul betorniuk a piacra. Kivetel mobiltelefonok/pda-k, de ott meg a Trolltech miatt faj a feje mindkettojuknek. Symbiannak is.

    Ha a teljesitmenyre akarnak rahajtani, akkor a Linux-Solaris paros kemeny ellenfel lesz. Ok ezen futballpalyan nottek fel.

    Hat nehez faba vagtak a fejszet az egyszer teny, de meglatjuk mi lesz belole. Mindenesetre ne becsuljuk le elore, mert szinte meg semmit nem tudunk rola.
  • arty #23
    az ingyenes programok fagynak?

    észlény :D
  • droland #22
    "Ez vicc.Egy szamologep operacios rendszeret se tudnak normalisan megirni,nem hogy egy szuperszamitogepet.Mar megnt mindenki rajtuk fog rohogni."

    Nem vicc, mert embend rendszert "könnyű" nagyon is jól létrehozni, mivel viszonylag fix. Nem nagyon szól a fáma sem az XBOX össze vissza fagyogatásáról, hiszen akkor az SG-be már rég olvasni lehetne róla :) Szóval én inkább egy picit nekiállnék fejlesztni a többiek helyében, mert még 1x mondom: embend rendszert "könnyű" létrehozni!!!
  • BiroAndras #21
    Régebben igaz volt amit írtál. Viszont ahogy egyre jobban terjednek a szuperszámítógépek, egyre nehezebb lesz elegendő hozzáértő munkaerőt találni. Másrészt a gépek ára is rohamosan csökken, így relative egyre nagyobb a szoftverek fejlesztési költsége. Na meg az se mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a szoftver. Sokszor olcsóbb egy erősebb HW-t megvenni, mint egy gyorsabb szoftvert kifejleszteni. Főleg az iparban nem lehet évegig szöszölni egy szoftver fejlesztéssel.
  • Ceb #20
    Nekem is ez jutott eszembe józan paraszti ésszel.
    Hogy a szuperszámítógép azért van, mert kell a számítási kapacitás. Nem biztos hogy a szempont az lesz, h minnél 1*űbb legyen kezelni. Inkább az. h minnél kevesebb legyen mondjuk az os által generált "overhead".Programozási nyelvből is olyat fognak használni ami a legnagyobb teljesítmény nyújtja.
    Max akkor fog nagyot aratni az új win , ha ezt teljesíti és még mondjuk egyszerűbb is kezelni stb.
  • bifidusessensis #19
    Ha pl a Media Player használható lenne, nem kellene Winampot felrakni.
  • Caro #18
    De ennek semmi értelme.
    Ezek tipikusan azok a helyek, ahol célszoftvert KELL használni, amit általában arra a platformra fordítanak, írnak.
    Itt nem az a lényeg, hogy egyszerű legyen kezelni, hanem hogy gyorsan fusson, pont azért kell alá szuperszámítógép.
  • Venom1986 #17
    Ilyet veszek Karácsonyra