Tóth Kristóf

LUMIX DMC-L1 - itt az első Panasonic D-SLR!

A Panasonic holnap kezdi meg első cserélhető objektíves tükörreflexes digitális fényképezőgépe, a DMC-L1 árusítását.

A cég közleménye szerint a legmodernebb digitális technológiákat építették be új modelljükbe, azonban megőrizték a filmet használó tükörreflexes fényképezőgépek klasszikus külső formai kialakítását is. A régi távmérős fényképezőgépekre emlékeztető magnézium-ötvözetből készült test, az alumínium-ötvözetből készült objektívrésszel együtt nagyfokú szilárdságot, és félreismerhetetlen megjelenést biztosít a készülék számára. A váz szélei és fogantyúja mintázott műbőrrel borítottak, amely stabil, csúszásmentes fogást biztosít. A vállalat célja egy könnyen kezelhető, csodálatos képek készítésére alkalmas digitális SLR fényképezőgép létrehozása volt, melyet a profi és a hobbifotósok is olyan igényeiket kielégítő eszköznek találhatnak, amely alkalmas kifejező, művészi képek készítésére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A DMC-L1 objektívrögzítési rendszere megfelel a négyharmados szabványnak, azaz az objektív átmérője nagyobb, mint a képkör, ami lehetővé teszi az objektív oly módon történő megtervezését, hogy a fény egyenes vonalon haladva érje el a szenzort. Ennek eredményeképpen a digitális fényképezőgépek számára készített objektívek kisebbek és könnyebbek, mint a 35 mm-es filmet használó SLR fényképezőgépek objektívei. A gép alapkiszerelésben egy LEICA D VARIO-ELMARIT 14-50 mm/F2,8 ASPH objektívvel szállítják. Az optikai képstabilizátoros objektív gyújtótávolsága 35 mm-es filmes ekvivalens értékre átszámítva 28 mm (nagylátószögű) - 100 mm-nek (közepes tele) felel meg. A lencserendszer 16 elemből áll, 12 csoportba rendezve, valamint tartalmaz két nagy átmérőjű, üvegöntött aszférikus lencsét.

A fényképezőgép rendelkezik a modern digitális fényképezőgépek előnyeivel, azonban kezelése az analóg fényképezőgépekére emlékeztet. A képstabilizátor két különböző módon üzemeltethető. Az első lehetőség alkalmazásakor a kézremegést kompenzáló funkció állandóan aktív, így a keresőben, és az LCD-kijelzőn látott kép tiszta és stabil. Ez könnyebb komponálást tesz lehetővé. A második lehetőség alkalmazásakor a rendszer csak akkor kapcsol be, amikor a kioldógombot félig lenyomják, ellenben nagyobb hatékonységú, pontosabb kompenzációt biztosít. A felhasználók szabadon kiválaszthatják, hogy az adott fotózási szituációban melyik lehetőséget kívánják használni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A felhasználók mind automata fókuszos, mind pedig manuális fókuszos üzemmódban igénybe vehetik a folyamatos Live View funkció előnyeit. A funkció 100%-ban lefedi a DMC-L1 2,5" méretű LCD-kijelzőjét (azaz ugyanazt a képet látjuk, amit a szenzor), így a felhasználók könnyedén és pontosan fotózhatnak, miközben a kijelzőt nézik. Manuális fókusz használatakor egy, a kereten belüli tetszőleges rész kinagyítható, akár a 10-szeresére. Ezt követően a DMC-L1 2,5"-os, 207 000 képpontos LCD-kijelzőjén rendkívül könnyű a fókusz ellenőrzése. A rekesz-előnézet gomb lenyomásával a mélységélesség ellenőrzése is lehetséges.

Képérzékelője 7,5 megapixeles, és az alkalmazott Live MOS szenzor a cég szerint egyesíti a CCD és a CMOS érzékelők előnyös tulajdonságait. Egyrészt finom átmenettel rendelkező nagy dinamikával rendelkező képek készítését biztosítja, amire csak egy CCD szenzor képes, másrészt a CMOS szenzorok alacsony energiaigényével rendelkezik. A kimondottan erre tervezett feldolgozó technológia lehetővé teszi az 5 V feszültséggel történő üzemelést, ami a minimumra csökkenti a zavarokat a kép sötét részein.

A cserélhető objektíves digitális SLR fényképezőgépek egyik leggyakoribb problémája, hogy a lencse cseréjekor por kerül a vázba. A por megtapadhat a szenzoron, majd pontok formájában jelentkezik a fotókon. Éppen ezért a cég ultrahangos CCD tisztítóval szerelte fel a DMC-L1 modellt, mely hanghullámok segítségével rázza le a megtapadt porszemcséket a szenzorról. Ez az eljárás leegyszerűsíti a fényképezőgép karbantartását; így nem kell többé aggódni, hogy az objektívek kültéri cseréje alkalmával por kerül a vázba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A készülék képfeldolgozó áramköre megkülönbözteti a kromatikus zajokat a fényességi zavaroktól, valamint szelektíven csökkenti a kromatikus zajosodást, ami a képminőségi problémák egyik fő forrása. A Venus Engine III gyorsan működik, ami lehetővé teszi a mindössze 1 másodperces bekapcsolási időt, a nagyobb zársebesség alkalmazását, és a magas színvonalú sorozatfelvétel-készítést. Alacsonyabb energiafogyasztása hosszabb akkumulátor-üzemidőt eredményez. Az akkumulátor egyszeri feltöltésével 450 fotó készíthető (CIPA szabvány).

A filmet használó fényképezőgépek esetében a használt film márkája befolyásolja a készített képek színbeli tulajdonságait, színátmenetét, illetve színtelítettségét. Ez lehetőséget ad a fotósoknak, hogy egy bizonyos márka vagy típus kiválasztásával elérjenek egy kívánt hatást. A DMC-L1 hasonló lehetőséget kínál hét film "üzemmód" lehetőségével, amelyből négy színes beállítás (szabványos, dinamikus, természetes, sima), három pedig fekete-fehér (szabványos, dinamikus, sima) beállítás. Ahogyan a filmes fényképezőgépet használók variálhatják a filmmárkákat és -típusokat a kép tulajdonságának megváltoztatására, úgy a DMC-L1 használói is válthatnak az üzemmódok között, hogy hasonló hatást érjenek el.

Ha a fényképezőgép nem a maximális felbontásra van beállítva, a felhasználók kihasználhatják az extra optikai zoom funkció előnyeit. Ez a funkció megváltoztatja a 7,5 megapixeles Live MOS szenzor működési területét. A szenzor kisebb, középső területének használatával a rálátás szöge megváltozik, így a maximális "zoomarány" növekszik. A digitális zoommal ellentétben az extra optikai zoom funkció a másfélszeresére (3 megapixeles, vagy alacsonyabb felbontás mellett) növeli a fókusztávolságot, így extra zoomlehetőség kínálkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neccesnick #33
    semmi elvetemült dolog nincsen benne csupán a kisebb fizikai mérethez is lehet hangolni a lencséket és amúgy is csodálkozom, hogy ez még csak most kezd el terjedni. Szóval arról van szó hogy a lencsének kisebb területre kell képet vetítenie akkor tovább változtathatod az állásukat. Nem arra kell gondolnod, hogy a tele max állásban teljes felbontású kép közepéről kivágsz egy képet 3Mp felbontással és azt mondod extrazoomnak, hanem annál tovább nagyítasz. a sony dsc h5 12szeres zoomja videozás közben pl durván megnövekszik. // kár hogy az idióta sony memória kártyákat használja a h5:(//
  • Blasta #32
    Szvsz next month az leszek én is :-D
  • Yeltzin #31
    amit azon tudtál tekerni, azt bármelyik SLR objektíven tudod
  • Yeltzin #30
    az kb. két éve volt, jelenleg home-custom mtb tulaj vagyok :)
  • G_ArchAngel #29
    elfogult nem vagy, csak Mitsubishi tulaj:)
  • ebertek #28
    Hiányozna az is, hogy lehessen "tekergetni" az objektívet, mint Sony DSC-F828-nál.. Sokszor jól jön egy ilyen funkció.. :)
  • Yeltzin #26
    jó, egyezzünk ki egy Pajero-ban :)
  • Yeltzin #25
    nem elég Live amit pár lencsén áttekintve a szemeddel látsz? :)

    pixelhiányod van? :)
  • szacsi #24
    Ahh, ertem. Akkor mar megiscsak a Nikont valasztanam, valamivel bíztatobb marka.
    De majd kiderul.
  • Lateralus #23
    Akkor nem túl nagy választékból szemelgethetsz.

    Ezen kívül egyetlen gép létezik, amiben használható élőkép van: Olympus E-330.