Gyurkity Péter

Megjelent az első PC-s Blu-ray író

A várakozásoknak megfelelően a Pioneer dobta piacra elsőként az asztali számítógépekhez szánt saját Blu-ray íróját, amely azonban nem mindegyik korábbi formátummal kompatibilis.

A vállalat közleménye szerint a BRD-101A jelzésű író csütörtökön jelent meg az első üzletekben és a meghajtó néhány online áruházban is megrendelhető. A cég elsősorban a fanatikusoknak, illetve a profi felhasználóknak ajánlja készülékét, amely véleményük szerint jó időre megoldja a tárolókapacitással kapcsolatos problémákat.



Emlékeztetőül: a Pioneer BRD-101A hagyományos PATA csatlakozóval készül, támogatja a vadonatúj, egyrétegű írható és újraírható Blu-ray lemezek kétszeres sebességű pörkölését, ismeri az egy- illetve kétrétegű DVD± korongokat, ám nem birkózik meg a hagyományos CD, a DVD-RAM és természetesen a konkurens HD DVD szabvánnyal. Az író dobozos változata a Sonic Solutions Roxio elnevezésű szoftverével és a TDK által gyártott üres lemezekkel érkezik, ára szintén nem okoz nagy meglepetést, hiszen 1000 dollár körül alakul. Azért alakul, mert ez csak a vállalat által ajánlott összeg, az egyes kereskedők ajánlata ettől eltérő lehet.



A készülék meglehetősen korán, már tavaly szeptemberben bemutatkozott, igaz, akkor még csak nemhivatalos forrásokból juthattunk némi információhoz. Az akkori becslések szerint az író 9 MB/s-os sebességgel pörköli a következő generációs lemezeket, és mintegy 45 percet vesz igénybe a 25 GB-os korongok teleírása, nem kell tehát elkapkodnunk a dolgot. Remélhetőleg hamar túljutunk a kezdeti időszakon és gyors egymásutánban érkeznek majd a továbbfejlesztett példányok, nagyobb sebességgel és kompatibilitással. Az elmúlt hetekben, hónapokban megtudhattuk, hogy több más gyártó - így a Panasonic, a Sony és a Samsung is - ez utóbbit helyezi előtérbe, és saját megoldása támogatni fogja szinte az összes jelenlegi formátumot.

A Sony időközben az Egyesült Államokban megkezdte a Blu-ray lemezek gyártását. Három üzemben naponta összesen akár 25 ezer egyrétegű, 25 GB tárolókapacitású korongot terveznek előállítani, míg a havi átlag - ha minden jól megy - elérheti a 750 ezer darabot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DarthPedro #49
    Mar jelentek meg filmek, igaz, csak HD-DVD-n.(Apollo 13) Ez utobbi jelenleg nincs irva, h lesz-e Blu-ray-en vagy sem. A Blu-ray-es filmek jun. 20-an jonnek. Az 5. elem lesz az elso.(amazon.com)
  • Morden23 #48
    Ha jól tudom, a ReGenesis (Regenezis) és a House M.D. (Doktor House) is már a HD-s generációk képciseői, valamint a későbbiekben így is szándékoznak kiadni őket.
  • dez #47
    Filmekről beszéltem, szerinted xx HD csatornán csak valóságsókat adnak?

    De Japánt csak azért írtam, mert jópár HD-s csatorna van. A legtöbb film a neten inkább angol nyelvű adások mentése. :)
  • Godefroy #46
    Az izgalmas lehet, egy japán HD-s csatornáról klementett műsor... Ahelyi valóság só, 1020i ben japánul... asszem rohanok venni egyet
  • Morden23 #45
    Na pont ez az, amire gondoltam. Régebben vagy volt soksk pénzed egy tényleg magaskategóriás cuccra, vagy semmi, maradt a sima tv, sima szeteró, meg sima video.
    Manapság meg van 7.1 15e-től sokmillióig, meg plazmatévé 120tól (vagy nem tudom) sokmillióig (pont múltkor láttam az LG highdef HDTV kompatibilis plazmáját, 4 millió volt, akkora képpel, mint egy snnokerasztal:)).

  • dez #44
    A high-end nem a néhánytízezer forintos 5.1/7.1-nél kezdődik... :)
    Én nem mondtam olyat, hogy most majd mindenki hirtelen átáll, de megteheti, aki akarja. (Nyugaton/távolkeleten könnyebben, mint itt.) Bár először még kicsi lesz a filmválaszték. (Ugyanakkor amcsi/japán HD-s tévécsatornákról lementett filmeket is lehet nézni.)
    Még mindig CD-n adják ki a legtöbb zenei albumot, így még jó darabig támogatott lesz.
  • Morden23 #43
    Azért mondtam, amit mondtam, mert ezt a tendert követték anno a dvd-k bevezetésében nyugaton, és több évre eláshatták magukat, mert az emberek nem voltak még befogadóképesek (elsősorban az S-VHS videók sikere és az MD nagyon csúnya és hangos bukása miatt).
    Igaz, már alapban befogadóképesebb a világ, a high-end szórakoztatóelektronika manapság már elérhető (emlékszem, kb. 7-8 éve mekkora szemeket meresztettem egy 5.1 rendszerre, most meg én is 7.1 kereszttűzben ülök itt), mindettől függetlenül pl. itthon nem annyira általános még a DVD sem, pedig a "piaci" lejátszók tényleg párezer forintosak.
    Egyik ismerősöm egy-két éve rakott össze magának egy irígylésre méltó home theather-rendszert, JBL és Harman-Kardon cuccokkal. Sokan még a fejükhöz is alig kaptak, és most megdobják őket az új szabvánnyal... azért nem bíznék annyira a 100%-os beépülésben.
    Amúgy a CD-támogatást nem, mint lényeges feature-t vetettem fel, csak kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a sorsa.
  • dez #42
    2-3 hónapon belül kezdenek jönni a HD-s filmek HD-DVD-n és BD-n. Máskülönben szerinted mi értelme lenne az ilyen asztali lejátszóknak, amik szintén mostanában jönnek? (Vagy már kapható is 1-2.) :)
    Több más típus is támogatja a CD-t is.
    (Érdekes helyzet, hogy ez a Pioneer a legdrágább, közben nem kezeli a dual-layereseket, és a CD-t sem.)
  • Morden23 #41
    Ritkán, de azért jól jön az a floppy. Meg hát pendrive-on mégsem adhatod le a diplomavázlatot, vagy a házidolgozatot :)))))
  • Demon92 #40
    Engem meg az érdekelne h a floppyk gyártását mikor haggyák abba...sztem már tök feleslegesek...jobban megéri egy PenDriveot venni mint 10 floppy-t :)