MTI

Plágiumellenes szoftver az egyetemisták ellen

Nem sok jóval kecsegteti az orosz egyetemistákat az az új szoftver, amely pillanatok alatt kimutatja a diákok dolgozatában az internetről lemásolt szövegrészeket.

Az AntiPlagiat nevű programot az egyik oroszországi egyetem rektora rendelte meg, aki ily módon kívánja emelni a képzés színvonalát - olvasható a NEWSru című orosz hírportálon.

A szoftver, amely több mint 4 millió forrásmunkát "tart számon", igen egyszerűen működik: a programot végigfuttatják az ellenőrizni kívánt irományon - dolgozaton, diplomamunkán és a számítógép azonmód kimutatja, hogy mely részek honnan és kitől származnak. Az egyik moszkvai egyetem a korábbi évek végzőseinek diplomamunkáin tesztelte le a szoftvert, amely a szövegek 50-80 százalékánál mutatta ki az "idegenkezűséget".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZilogR #5
    :) ugye azért nem sokan írtak még itt diplomamunkát?! ;) --- én azt szűrném, hogy a dolgozatban található irodalmak forrásain kívül találhatóak-e részek a dolgozatban más forrásokból. Ellenőrízném, hogy az elfogadott szabály szerint az átvett fejezetek, mondatok idézőjelek között vannak-e, stb...

    Bevezetném a felhasznált irodalmak elektronikus formában való mellékelését (általában egy-két fejezetről van szó max. 15-30 könyvben és kb. 10-15 elektronikus publikációról - mert a nyomtatott könyvek azért még mindíg kenterbe verik a mostani elektronikus és hagyományos könyveket).

    Ha nem jelöl valaki forrást, akkor plágiumot követ el, mint saját eredményt közöl más eredményét. Persze jöhetnek elmés megjegyzések, hogy ha valaki használja a Pithagorasz tételt, akkor mi van, és még a jobban kihegyezett példákat nem is tudom bemutatni (eszembe sem jut, hirtelen :P )


    -=ZR=-
  • LowEnd #4
    ezt te se próbáltad még ki :))))
  • noss #3
    egy ilyen szoftvert összeeszkábálni nem is lenne talán olyan nagy kihívás, elég lenne csak a google-kereséseket futtatnia az adott dolgozat szövegével, a találati listán lévő első 10-20 oldalt átnézi és ha túl nagy egyezőséget talál, akkor azt feljegyzi, a tanár meg majd utánanézhet, hogy hogyis van ez...
    nem a legjobb, de ócsó és sok esetben hatékony lehetne.. ;)
  • hypno #2
    Kíváncsi lennék, hogy milyen eredményt produkálna a szoftver, ha az elismert publikációkra engednék rá.

    Könnyen kiderülne, hogy a "tudósok" meg "kutatók" jelentős része öt könyvből ír egy hatodikat.
  • roberttoth #1
    Erre nem tudom, miért van nagy szükség.
    A diplomamunkában nem új tudományos eredményt kell publikálni. A diplomamunka lényege: bizonyítani, hogy a megszerzett tudásanyag alapján és önálló irodalomkutatással a diplomázni kívánó diák alkalmas az önálló problémamegoldásra.
    Ha jobban megnézünk egya diplomamunkát, a végén van általában egy "Irodalomjegyzék", ami a felhasznált irodalmakat sorolja fel a diplomamunka megoldása során.
    Ez a szoftver csak arra jó, hogy valaki ne teljes egészében CTRL-C CTRL-V -vel oldja meg a neki kiírt problémát.
    Szóval szerintem semmi baj nincs azzal, ha valaki felhasználja a neten fellelhető tudásanyagot.
    Hiszen épp ez a lényeg: Képes legyen megoldani a neki kitűzött problémát. Akárhogyan is. A céget, akinél dolgozni fog, csak az eredmények fogják érdekelni. Az eredményhez való jutás nemigazán.