SG.hu

Vezeték nélküli lett a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.

A győri Széchenyi István Egyetemen lezárult az intézmény laboratóriumi épületegyüttesét lefedő Wi-Fi hálózat kiépítése. A projekt célja, hogy az egyetem laborjait, tanulmányi épületeit, könyvtárát Wi-Fi hálózattal lefedve egy olyan kiterjedt intranet hálózat jöjjön létre, melyen keresztül az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói szélessávú kapcsolattal férhetnek hozzá az egyetem különböző szoftvereihez, dokumentumaihoz.

A hálózat kapcsolódik az egyetemi, mintegy 1400 végpontból álló vezetékes hálózathoz, és kiegészíti az aulában és az E épületben található két access-point által lefedett, már korábban kiépített vezetéknélküli hálózattal rendelkező területeket. A tudományos mérések, kutatások helyszínéül szolgáló laboratóriumi épületegyüttes vezeték nélküli hálózata az Intel segítségével valósult meg. Az új rendszer nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően egyszerűbben, gyorsabban, ugyanakkor könnyebben végezhetőek el a kutatásokhoz kapcsolódó tudományos feladatok.

"Győr és az egyetem jövője az informatikai, a digitális világban is közös" - fogalmazza meg az intézmény képzési felelősségét dr. Szekeres Tamás rektor. "Egyetemünk az informatika oktatásában, alkalmazásában a nemzetközi cégek igényeit, dinamizmusát veszi alapul. Munkánk eredményét a város, a térség jövőbeni sikerein is mérhetjük majd." - tette hozzá.

Az egyetem egy korábbi pályázatából két helyszínen, az aulában és az E épületben alakított ki vezeték nélküli hálózatot. A mostani bővítés keretében a labor épület mintegy 7700 m2- es területén 12 db access-point segítségével teljes lefedettséget értek el. A hálózat alkalmas a 802.11g szabványú 54Mbps sebességű átvitelre, így az eddig használt vezeték nélküli hálózati kapacitásnál jóval nagyobb sávszélesség áll az egyetem hallgatói és dolgozói rendelkezésére. A különféle alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például az internet és intranet elérést, a Neptun tanulmányi rendszer használatát és az E-learning interaktív on-line rendszer elérését potenciálisan 6000 nappali, 1400 levelező, 1970 távoktatásos hallgató, 300 oktató és 200 labor- ill. adminisztrációs dolgozó használhatja majd. Az egyetem kivitelező és fejlesztő partnere ebben a projektben az Int-air.net Kft.

“A vezeték nélküli hálózattal lefedett egyetemek átformálják az oktatást és segítik a tanulókat, hogy felkészüljenek a 21. század kihívásaira. A hallgatók bárhol és bármikor tanulhatnak, könnyedén végezhetnek kutatásokat és hozzáférhetnek a szükséges információkhoz. A mobil környezetnek köszönhetően az egyetem által nyújtott új szolgáltatások, mint például az online ügyintézés előnyei új távlatokat nyitnak a hallgatók előtt" mondta Andy Powell, az Intel EMEA régiójának oktatási technológiáért felelős menedzsere a vezeték nélküli rendszer mai bemutatóján. Az egyetem és az Intel tervei szerint a diákok és oktatók hamarosan az épületegyüttest körülölelő parkban is használhatják majd a Wi-Fi hálózatot.

Győr polgármestere, Balogh József így nyilatkozott a sikeres együttműködés kapcsán: "Győr városa nagy örömmel értesült arról, hogy az Intel Corporation nagy értékű, fejlett technológiát képviselő eszközöket adományozott a győri Széchenyi Egyetemnek. Örömünkre szolgál, hogy a Győrrel évek óta folytatott sikeres együttműködés kitűnő alapot szolgáltatott az Egyetem és az Intel kapcsolatához. Ezúton köszönjük meg az Intelnek, hogy a Győr város életében oly fontos szerepet betöltő Széchenyi Egyetem munkáját, az ott zajló magasszintű szakemberképzést adományával segíti."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neurotoxin #3
    Ne térjünk már vissza a sugárzásra! Azon már úgyis kilovagoltátok magatokat néhány topiccal arrébb...

    Tök jó dolog ez a wifi. A SzegediTudományEgyetemen is működik, szinte nap mint nap használom, igaz még nem működik minden épületben, némelyikben pedig csak a PTMesek (grr) használhatják ,ha a wifi kártyájuk MAC számát előtte leregisztráltatják. De ez a jövő, szóval használni kell. Ennyi erőből ,ha ennyire a sugárzás ellen vagy, vágd földhöz a telefonodat....
  • szombi #2
    Van okod óbégatni, mert az általános iskoláink ultrasz*r állapotban vannak!
    Persze nem lehetünk mindenben a legjobbak, és a legrosszabbak sem!
  • Tetsuo #1
    Most óbégatni akartam a sok mesterséges sugárzás ellen, de inkább örülök, h legalább az egyetemeink világszínvonalúak. :)