SG.hu

Oracle központ jön létre a BMF-en

A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán együttműködési keretszerződést írtak alá az Oracle Hungary-vel, amelynek értelmében a Karon Oracle Kompetencia Központot (OKK) hoznak létre.

A megállapodás szerint az OKK tagjai az adatbázis-kezeléshez kapcsolódó tantárgyakat, képzési szakirányokat fejlesztenek ki, elsősorban az adatbányászati technológiák, a több-processzoros architektúrák és a grid technológia terén. Emellett tankönyveket készítenek, a céggel közösen konferenciákat, programozási versenyeket szerveznek, továbbá korszerű kutatási és oktatás-fejlesztési programokat indítanak. A BMF-en többek között egy 24 munkaállomásos oktató és kutató labor is kiépítésre kerül. Az Oracle a BMF-NIK számára a felsőoktatási kezdeményezése (Oracle Acadaemic Initiativ, OAI) keretében kedvezményes licenceket és terméktámogatási szolgáltatásokat biztosít, valamint a fentiekben vázolt tevékenységhez szakmai és anyagi támogatást nyújt.


Mint Dr. Sima Dezső, a Kar Főigazgatója kijelentette, a célkitűzések csak a magyarországi kutató és fejlesztő bázis széleskörű együttműködésével valósíthatók meg, ezért további cégek csatlakozását is várják. "Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy olyan informatikusok végezzenek, akik nemcsak a technológiák jelenlegi helyzetét ismerik, hanem a benne rejlő lehetőségeket is meglátják. Az új utak megtalálásából származó elismerés öregbíti a hazai informatikusképzés hírnevét, míg a gyakorlati tapasztalat és a naprakész tudás segíti a hallgatók elhelyezkedését" - mondat Füzes Péter, az Oracle Hungary igazgatója.

Az új típusú kutatási és műszaki fejlesztési együttműködésben többek között olyan tervek szerepelnek, hogy a kompetencia központban vakok számára is használható segédeszközök - például intelligens diszpécserközpont - létrehozását segítő beszédfelismerő és asszociatív alkalmazásokat fejlesztenek ki a cég adatbázis-technológiájára alapozva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!