Specker Balázs

A világháló színe-java egyetlen laptopon

A Webaroo azt állítja, hogy az általuk összeállított és sűrített információk megfelelően tömör tájékoztatást adnak, szemben a Yahoo vagy a Google olykor több milliós találati listájával.

Miközben a Google, a Yahoo és a Microsoft lázasan dolgozik azon, hogy olyan adatközpontokat hozzon létre, amely a webes tartalmakat magukban foglalják, addig a újoncnak számító Webaroo internetes cég úgy döntött, egyetlen laptopba sajtolja az internet legjavát. A cég bejelentette, hogy olyan Acer laptopok árusításába kezd, amelyeken - a világhálóról készített pillanatkép gyanánt - mintegy 40 GB-nyi adat lesz előre feltöltve.

"Az emberek mániája a keresés, és sokszor nem férhetnek hozzá a világhálóhoz" - magyarázta az ötlet mögött rejlő indítékokat Brad Husick, a vállalat elnöke és egyik alapítója. Véleménye szerint a legtöbb weben kereső felhasználó általában nem lapozz tovább az első vagy a második találati oldalnál. "Sok a szemét és az ismétlődés a világhálón" - csatlakozott kollégája véleményéhez Rakesh Mathur, a Webaroo vezérigazgatója a New York Times oldalán.

A nemzetközi cég szerverei a minőség, tájékoztatás és méret szerint vizsgálják és elemzik a weboldalakat. A nagyjából állandónak tekinthető webes információk gyűjteménye mellett a rendszer automatikusan frissíti magát ha a számítógép internetközelbe kerül, így a felhasználóknak módjuk lesz arra, hogy a legfrissebb információkat, híreket olvashassák, ha újra offline helyzetbe kényszerülnek. A cég nem aggódik amiatt, hogy a honlapok üzemeltetői kifogást emelnek amiért a szolgáltatás mérhető forgalom nélkül készít kivonatokat a tartalmakról. Ugyanis amikor a felhasználó frissít a kivesézett weboldal szerverén megtekintésnek minősül a letöltés, annak ellenére, hogy ezt a felhasználó valójában csak később, offline állapotban olvassa majd.

A legtöbb netes vállalkozáshoz hasonlóan a Webaroo is a hirdetésekben látja a bevételi lehetőséget. Elképzelésük szerint így a hirdetők akkor is elérhetnék a felhasználókat laptopjaikon és mobil eszközeiken, ha azok éppen nem tartózkodnak a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CzG #5
  • Vorpal #4
    Szinte már látom, ahogy valaki megveszi a laptopot, hogy véégrevalahára megnézhesse a CNN oldalát.

    Istenem anyus, nééézd -- Amerika lerohanta Irakot,)
  • h4x0r #3
    Az ötlet jó, csak éppen offline helyzetben nincs visszajelzés a hirdetők felé, így az oldal üzemeltetője nem kapja meg a klikkelésért járó pénzt. Pl. az index így sokat hirdetne offline, viszont nem lenne haszna belőle.
  • morrison #2
    "Eladom az Internet teljes másolatát 5689 db DVD-n (vagy 2 DVD-n pornó nélkül)"

    (forrás: bash.hu :)
  • Proview #1
    Adják ki időközönként a "Best of Internet"-et !
    Vagy ISO-ként tegyék hozzáférhetővé és letölthetővé