Gyurkity Péter

Drágák lesznek a PC-s Blu-ray írók

A Panasonic meghajtója másodikként jelenik meg a következő generációs írók sorában, ám ára nem sok örömre ad okot. A Pioneer csaknem 1000 dolláros ajánlatához képest nem sokkal kedvezőbb a 900 dolláros induló ár.

A japán PC Watch oldalán megjelent információ szerint a Panasonic LF-MB121JD jelzésű, asztali PC-hez szánt írója körülbelül egy hónapon belül már kapható lesz – természetesen elsőként a szigetország üzleteiben. Megjelenése örömteli, hiszen a cég megoldása a második helyen érkezik a Pioneer után, ám a várható ár valószínűleg lelohasztja a mosolyt az érdeklődők arcáról.



Az LF-MB121JD a Blu-ray szövetség által elfogadott BD-R, BD-RE és BD-ROM szabványokat ismeri fel, nemcsak az egyrétegű, 25 GB-os, hanem a dupla rétegű, 50 GB-os korongokat is. A gyártó oldalán közzétett adatok szerint az író a kompatibilitást helyezi előtérbe: mindhárom generációt támogatja, összesen 13 olvasható és 11 különböző írható formátumot ismer. A szokásoknak megfelelően a dobozos változat szoftverekkel együtt érkezik majd – egészen pontosan 900 dollárért, vagyis mintegy 190 ezer forintért.

A Pioneer, amely elsőként dobja piacra a Blu-ray tábor PC-piacra szánt képviselőjét, a BRD-101A-t még ennél is többet, csaknem 1000 dollárt kér fejlesztéséért. Nem túl örömteli, ám nem is meglepő, hiszen az első hírek óta folyamatosan visszatérő téma a formátumot támogató meghajtók, írók várható magas ára. A legfrissebb információk szerint az előállítási költségek valahol 400 dollár körül lehetnek, ami főleg az elektronikából, chipkészletből, illetve a H.264 technológiából és annak jogdíjaiból adódik össze. Végleg megbizonyosodhatunk tehát arról, hogy – legalábbis az első időszakban – a konkurens HD DVD képviselői árban verik majd a vetélytársukat.



A Panasonic a napokban megszellőztette továbbá, hogy OEM partnerei számára már áprilisban elérhetővé tette az író asztali PC-kbe szánt félmagas, illetve a noteszgépekben megjelenő slim változatát. Ezen partnerek között említették a Lenovót, amely az IBM részlegének átvétele után a nemzetközi piacon is jelentős szereplővé vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #58
    Valószínű semmi. Dekódolni eleve nem tudja (csak egy full lejátszó). És tulajdonképpen jogdíjat is mire föl kérnének? Csak mert úgy is lehet a lemezen, és az író/olvasó továbbítja a PC felé az adatot? (Mellesleg érdekes, hogy csak a h.264 (AVC) van kiemelve, mint csúnya rossz árdrágító tényező, közben a MS is tarthatja a markát a konkurens ASP-ért.)
  • marcee #57
    Mi köze a h.264-nek a egy pc-s író árához?
  • Janey #56
    Drágááák??
    1996-ban egy 2x-es Sony cd író 316.000 Huf-ba fájt...na az akkori fizetésekhez drága volt
  • dez #55
    Ott is előfordulhat korrodáció, de komolyabbnak kell lennie, hogy tönkremenjen (az eleve instabil fényérzékeny "festék" elszíneződése, meg ilyesmi helyett a préselt fólia oxidációja). Nekem pl. minden gyári lemezem jó, de írottból már jópár tönkement. Igen, a (globális) márkákból is ki lehet fogni rosszat, ők sem mind a legjobb gyártókat választják (v. nem gyártanak mindig jót maguk).
  • dez #54
    Jav.: a MS-féle az az ASP.
  • Sanyix #53
    Hát én a nyomott lemezeknél még rosszabb minőséget(élettartamban és olvashatóságban) tapasztaltam, mint az írottaknál. Amúgy a márka se minden, nekem pl volt pár Philips cdlemezem, amelyek fél évvel a megírásuk után elkezdtek egyre nehezebben olvashatóak lenni, és 1,5 év után már szép citromsárgára szinesződött az amúgy ezüstös színű felső felületük. Mellette meg a 7 éves TDK lemez szineződés nélkül, agyonkarcolva simán olvasható...
  • Tiberius B #52
    nyugi, lassan már az is másolásvédelem alá lesz véve
  • Mardel #51
    :"Ja és mér kell vkinek azonnal ilyen egyáltalán? Mer ugye másolni nemfog tudni vele a védelem miatt..."

    Adatmentésről hallottál már? Tudod vinyóról kimenteni a cuccokat...
  • Hegyikecske #50
    és a nagy konkurens hd-dvdvel mivan? nekem nem kell a csicska sony formátuma, max egy hd-dvdbe ruháznék be ha befutna, és olcsóbb lenne (mert már jelenleg is olcsóbb ennél) csak sajnos ez egyre valószínűtlenebb... Ja és mér kell vkinek azonnal ilyen egyáltalán? Mer ugye másolni nemfog tudni vele a védelem miatt...
  • arty #49
    baromság :)

    a tdk is pl eurobpában nyomta a lemezeket(csődbe is mentek :D)

    emellett az h valami kinai, még a minőség széles spektrumát jelentheti :) de ha neked mindegy, akkor ne verbatimre irj, hanem princora... mind2 kinai ugyis, nem?