58
  • dez
    Valószínű semmi. Dekódolni eleve nem tudja (csak egy full lejátszó). És tulajdonképpen jogdíjat is mire föl kérnének? Csak mert úgy is lehet a lemezen, és az író/olvasó továbbítja a PC felé az adatot? (Mellesleg érdekes, hogy csak a h.264 (AVC) van kiemelve, mint csúnya rossz árdrágító tényező, közben a MS is tarthatja a markát a konkurens ASP-ért.)
  • marcee
    Mi köze a h.264-nek a egy pc-s író árához?
  • Janey
    Drágááák??
    1996-ban egy 2x-es Sony cd író 316.000 Huf-ba fájt...na az akkori fizetésekhez drága volt
  • dez
    Ott is előfordulhat korrodáció, de komolyabbnak kell lennie, hogy tönkremenjen (az eleve instabil fényérzékeny "festék" elszíneződése, meg ilyesmi helyett a préselt fólia oxidációja). Nekem pl. minden gyári lemezem jó, de írottból már jópár tönkement. Igen, a (globális) márkákból is ki lehet fogni rosszat, ők sem mind a legjobb gyártókat választják (v. nem gyártanak mindig jót maguk).
  • dez
    Jav.: a MS-féle az az ASP.
  • Sanyix
    Hát én a nyomott lemezeknél még rosszabb minőséget(élettartamban és olvashatóságban) tapasztaltam, mint az írottaknál. Amúgy a márka se minden, nekem pl volt pár Philips cdlemezem, amelyek fél évvel a megírásuk után elkezdtek egyre nehezebben olvashatóak lenni, és 1,5 év után már szép citromsárgára szinesződött az amúgy ezüstös színű felső felületük. Mellette meg a 7 éves TDK lemez szineződés nélkül, agyonkarcolva simán olvasható...
  • Tiberius B
    nyugi, lassan már az is másolásvédelem alá lesz véve
  • Mardel
    :"Ja és mér kell vkinek azonnal ilyen egyáltalán? Mer ugye másolni nemfog tudni vele a védelem miatt..."

Adatmentésről hallottál már? Tudod vinyóról kimenteni a cuccokat...
  • Hegyikecske
    és a nagy konkurens hd-dvdvel mivan? nekem nem kell a csicska sony formátuma, max egy hd-dvdbe ruháznék be ha befutna, és olcsóbb lenne (mert már jelenleg is olcsóbb ennél) csak sajnos ez egyre valószínűtlenebb... Ja és mér kell vkinek azonnal ilyen egyáltalán? Mer ugye másolni nemfog tudni vele a védelem miatt...
  • arty
    baromság :)

a tdk is pl eurobpában nyomta a lemezeket(csődbe is mentek :D)

emellett az h valami kinai, még a minőség széles spektrumát jelentheti :) de ha neked mindegy, akkor ne verbatimre irj, hanem princora... mind2 kinai ugyis, nem?
  • dez
    Persze az ismert márkák alig gyártanak saját maguk, hanem többnyire különféle kisebb lemezgyártókkal gyártatnak, amik között vannak neves cégek és fusicégek is. Egy ilyen cég egyes típusai között is vannak különbségek.
  • dez
    Ez azért így nem igaz. Vannak jó lemezek, és vannak sz@rok is. Persze a jók sem épp örök életűek, de mégiscsak sokkal jobbak. A jó lemezen a felírt pitek nagy része hibátlan lesz (hibajavító kódolásnak egyátalán nem kell megerőltetnie magát), a sz@ron meg olyan sok rossz lesz, hogy épp hogy kijavítja a kódolás. És ahogy idővel korrodál, a második sokkal hamarabb mehet a kukába. Az adathordozó réteg összetétele sem biztos, hogy teljesen ugyanaz, ezért az egyik lassabban is korrodál, a másik gyorsabban.
  • dez
    Hát ja. Mondjuk azt a 100 évet a nyomott CD-kre értették, és az még lehet igaz.
  • duke
    |nameg, sokan paráznak az adatbiztonság miatt ... márkás lemezre kell irni, ennyi.
    ugyan ezt eljátszotta mindenki a dvd irás hajnalán is, nekem a legelső cd-im és dvd-im is hibátlanul olvashatóak..."

Ennek semmi koze a markahoz.Nincs olyan hogy markas lemez.Az 500 Ft-os dvd es 60 ft-os is ugyanazon a kinai gyartosoron keszul.Csak a szitazason valtoztatnak attol fuggoen kesobb milyen marka nev alatt hozzak forgalomba.Az a szerves muanyag aminek az adatot kene tarolnia az ugyanugy elrohad fel ev alatt,ha sony felirat van rajta,vagy epp felirat nelkuli noname.
  • Sanyix
    Buknak is zsét a gyártásán rendesen, ráadásul az CSAK olvasó...
  • bandee1
    Szerintem a PIT-ek ideje lejárt. Új, biztonságosabb techológiákra van szükség. Tudom, hogy a profit a lényeg a cégeknek, ezért a piacra szánt olcsó technológiák kifejlesztése veszélyeket rejtenek önmagukban. Pl. mikor 100 éves élettartamot hazudtak egy cd-nek, kiderült a Magyar Rádió hanganyagának archiválása kapcsán is , hogy bizony a cd-k és dvd-k, maximum 15 évet bírnak ki ideális körülmények között. Márpedig mindez egyértelműen jelzi, a PIT-ek ideje lejárt. Lehet gúnyolódni, 4.7 Gb és 25 Gbyte-ok kapcsán a floppy lemezeken, de sajnos a tény az tény: elképesztően kellemetlen, hogy a XXI. században mindenki bedől a sok hülye reklámnak, de nem veszi észre, hogy egyszerű szalagos , ősrégi technológiák tovább bírták a kiképzést a Magyar Rádióban pl. mint az új technikák: Szemfényvesztés a jelenlegi optikai tárolásban való feltétlen bizalom.
  • BiroAndras
    "Azért én aztmondom inkább 4.7GB adat vesszen el mint 25GB."

Javaslom a floppy-t. Arról csak 1.44MB adat veszik el. Sőt lehet szerezni 120KB-osat is.
  • Inquisitor
    TDK BD-RE 25GB - 2.780 jen, TDK BD-R 25GB - 1.980 jen
    http://www.watch.impress.co.jp/akiba/hotline/20060422/etc_bluraypre.html
    Duplarétegű Panasonic BR lemezek (50GB) - Akiba
    LM BR50D - 4.280 jen
    LM BE50D - 5.980 jen
    LM BR25D - 1.780 jen
    LM BE25D - 2.480 jen
    http://www.watch.impress.co.jp/akiba/hotline/20060429/etc_2layerbdr.html
    Azt hiszem most 1.85 körül van a jen árfolyama.
  • bandee1
    Sajnos a cd-k is csak 10-15 évig bírják, bár van biztos pár kivétel, ám sajnos valóban nem 100 éves az élettartamuk...s ebben az esetben mi történik a sok adattal? Családi fényképek, adatok, dolgozatok, dokumentumhegyek, programok, játékok tűnhetnek el pár év után saját archívuaminkból. Sokszor fontos cuccot én DVD-re kétszer is megírok, biztonság céljából. Biztonságosabb megoldásokra lesz szükség adattárolás területén véleményem szerint: Pl. memóriakártyás megoldások.
  • grebber
    Azért én aztmondom inkább 4.7GB adat vesszen el mint 25GB.
  • Lame
    Mar volt az SG-n egy hulye cikk ugyan ezzel a temaval.
    Az 1000$ egyalltalan nem sok egy uj generacios cuccnal, En ennek a tobbszorosere szamitottam.
  • arty
    és még mi minden olcsobb lesz nála: pl egy doboz kefir meg csak 60 ft!

mi köze a ps3-hoz a br-íróhoz ? vagy az, h van ebnne egy OLVASÓ, már egyből összehasonlítási alap?

grebber: a dvd-re is (anno) k sok fért ;) mára pedig természetesnek veszed az írást rá és nem parázol...
  • grebber
    Azért ha valaha ilyenek minden 1-es dvd irás félelemmel fog eltölteni mert kurvasok adat fér ezekre a dvd-kre és ha az elveszik :(
  • pedrohsi
    ahhoz képest, hogy a PS3 600-ért jön, igenis drága a PC-s író:)
  • Supremo
    Én a magam részéről megvárom, hogy a hybrid (BR+HD-DVD) írók ára lemenjen olyan 60-70k körülre, és már veszem is
  • arty
    nameg, sokan paráznak az adatbiztonság miatt ... márkás lemezre kell irni, ennyi.

ugyan ezt eljátszotta mindenki a dvd irás hajnalán is, nekem a legelső cd-im és dvd-im is hibátlanul olvashatóak...
  • arty
    kedves cikkíró, Gyurkity Péter:

a cikk cime alapvetően baromság. drága a megjelenéskor 190 ezer forintba kerülő író ??? gondolkodjunk már ... :

a cd irók megjelenéskor nem tom mennyibe fájtak, de arra tisztán emléxem, h ismerős cége jóval 1 milla felett vette az első HP 1x példányát ... és azota azért az átlagfizetéseink is rendese duplázódtak/tiplázódtak.

majd jött a pioneer és a dvd iró korszak ... szintén 1.5 milla volt az első generáció, mindez 16-18 ezer forintos, 3.9gb-os nyersanyagok mellett (dvd-r)

erre jön a BR és már nyitáskor 200e ill 6-10e árakkal ... és jön a cikk, h drága.

Ilyen cikket inkább hagyjunk meg a PC world hasábjaira :D
  • irkab1rka
    összeszarom magam.

"Drágák lesznek a PC-s Blu-ray írók"
    "A Pioneer csaknem 1000 dolláros ajánlatához képest nem sokkal kedvezőbb a 900 dolláros induló ár."

Döbbenetes, hogy egy 10%-os árcsökkenésre egy ilyen címet ad valaki egy cikknek ahelyett, hogy megkezdődött az árverseny a blu ray írók piacán. Az ilyen faszságok miatt looser ez a nemzet. A faszért nem lehet optimistán nézni a dolgokat?

Amúgy a magas license dijak eredménye az lesz, hogy mindenki a kinai szabványnak megfelelő cuccokat veszi majd meg, így lesz egy kommunista állam a világ ura. end of story. :)))
  • IMYke2.0.0.0
    Ha az a "300 Gb HDD" egy darab merevlemezt takar, akkor mellé, az IDE 1-re simán tehetsz egy 3. cserélhető lemezes meghajtót.
  • Berber
    Hoppá! Most nézem tele a gépem! Most hova teszem? Mi legyen a félretett pénzzel?
  • Mardel
    "Egyet értek az előttem szólóval az adatbiztonságot illetően. Ha belegondolo, hogy a CD- n egy karc"
    Van manuális CD meg DVD tisztító, mivel egy kisebb karc nem okoz olyan nagy gondot csak a lézer ugrik tovább rajta, ezért a rétegből le lehet csiszolni egy kicsit, amit megírt az ugyis mélyebben van a rétegekben. Szal ha pár kiskarc miatt kidobsz egy CDt vagy DVDt, akár BD-t akkor az a te bajod.

Egy nagobb mélyedésű karcot lehet nem javít ki, de nem is kell rotring ceruzával firkálni egy discre, meg nem kell a nevedet belevésni...
  • Tiberius B
    DVD tokjában is tönkre tud menni, CD-n meg van olyan több évesem, hogy egy kanyon megy rajta keresztül, de megy!
  • torjoz
    Ez marha jó 1000$ a cumó, ebből 400$az előállítási költség, és csupán a szegény gyárnak/esetleg eladónak, nem írja pontosan, hogy az 1000$ gyártói, nagyker vagy kiskereskedelmi ár/ 600$ marad meg mindebből! :) Mondjuk ha jól emléxem az első DVD írók is ilyen árfekvésben jelentek meg, manapság meg már 50$ alatt is hozzájuk lehet jutni. Úgyhogy lesz ez még olcsóbb is!
  • vax
    Hát bizony ez sajnos igy van. Ezért volt, hogy én is több példányban több időpontban irtam, főleg ha fontos adatokról volt szó.
  • Tripax
    Egyet értek az előttem szólóval az adatbiztonságot illetően. Ha belegondolo, hogy a CD- n egy karc néhány MP3 életébe került, addig egy DVD- n néhány albumot is jelentett. Egy ilyenforma lemezen ez nagyobb károkat is jelent. Ha esetleg egy cserélhető tokban lenne a lemez...akkor talán nyugodtabban aludnék.
  • Tiberius B
    nálam néhány írható DVD a tokjában ment tönkre, még mielőtt rájuk ráírhattam volna
  • duke
    A fo gond az adat biztonsaggal lesz.Nem igen biznek ra 30-40 giga adatot egyetlen muanyag lemezre,folleg azutan hogy a dvd-k igy leszerepeltek.Legalabb is fontosabb adatokat biztos nem csak BD-n tarolnam,ha megis akkor minimum harmat irnek mindegyikbol.
  • Tiberius B
    mindhárom generációt olvassa és írja, elég elbizakodottak, nem?
  • takysoft
    olvassa a CD-t?
  • IMYke2.0.0.0
    És az első, hivatalosan kapható Pioneer DVD-író is másfél milla volt, 1997-ben!