MTI, Figyelőnet

Internetfüggők: akárcsak a drogosok

A netfüggők számáról Magyarországon csak becsült adatok vannak, a szakemberek szerint a rendszeresen internetezők közel hat százalékáról mondható, hogy a világháló szenvedélybetege - erről Ritter Andrea pszichológus beszélt az MTI-nek.

"Egy ötezer fős mintán készült felmérés szerint a "problémás" internetezők mintegy ötven százaléka 20 év alatti, főként a középiskolás korosztály képviselői közül kerül ki" - mondta Ritter Andrea. Az előnyök mellett egyre több problémát is okoz az internet használata, vannak olyan diákok, akik akár napi 18 órát is interneteznek - tette hozzá.

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója az MTI érdeklődésére elmondta: ahogy az alkohol-, a drog- és a játékfüggőkről, úgy az internethasználókról is elmondható, hogy akkor lesznek passziójuk szenvedélybetegei, ha a netezés a normál életvitel kárára megy. A pszichológus a netfüggőség negatív következményei között említette az iskolai teljesítményromlást, a pár-, családi- és kortárskapcsolatok megromlását.

Már Magyarországon is megjelentek az úgynevezett "cyberözvegyek", akiknek az internet túlzott mértékű használata miatt romlott meg házasságuk - mondta. Hozzátette: a probléma elmélyüléséhez gyakran hozzájárul az internet éjszakai használata, ami, különösen hosszú távon, nagymértékben csökkenti a másnapi munkaképességet és sok esetben munkahelyi problémákhoz, elbocsátáshoz vezethet.

A pszichológus szerint a "függőknél", akik akár heti 40-80 órát is eltöltenek a világháló előtt, elvonási tünetek is felléphetnek, ilyen a nyugtalanság, az alvászavar, a szorongás, az internet körüli gondolatok és az akaratlan gépelési mozdulatok. Hozzátette: a netfüggők általában nem azok közül kerülnek ki, akik munkájuk miatt töltenek el akár tíz órát is naponta a képernyő előtt, sokkal inkább az otthoni "szörfözők" a veszélyeztettek.

A pszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a netfüggőség önmagától nem alakul ki, mint minden szenvedélybetegség mögött itt is a kiváltó okokat kell keresni, amelyek gyakran megegyeznek a függőség következményeivel. Sokan a magány, a házasságukkal való elégedetlenség, a munka okozta stressz, az unalom, a fizikai megjelenésüket illető bizonytalanság elől menekülnek az internethez, ezért a probléma megoldásának kulcsa is a kiváltó okok orvoslása.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján olvasható adatok szerint 2005 végén Magyarországon a háztartások 26 százalékában volt internet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • savior #16
    remelem a pszichologusoknak lesz egyszer egy drogfuggo es egy netfuggo gyereke, es akkor majd meglatjak, hogy mi a ketto kozott a kulonbseg...
    hogy a picsaba lehet a netezest a droghoz meg az alkoholhoz hasonlitani?
    kicsit eszrevehetnek, hogy vannak karos es artalmatlan szenvedelyek
    amugy mindenkinek van az eleteben olyan dolog, amivel az atlagnal tobb idot tolt el. pl van aki egesz nap kepes walkmant hallgatni, vagy biciklizni. van aki minden este 6-8 orat bulizik, vagy egesz delutan a kocsmaban ul... a vegtelensegig lehetne sorolni
    a netezes egy artalmatlan szenvedely, ezzel senki nem fogja se magat se masokat tonkretenni
  • Luciferke #15
    OMG! Én levegőfüggő vagyok! A nap 24 órájában levegőt veszek! Beteg vagyok? Segítsetek leszokni pls!
    Sőt iszok, illetve eszek is! Ebben is függő vagyok!

    És az ilyen felmérésekért még fizetnek is az illetőnek?
  • Balumann #14
    Megértem hogy lehet szeretni netezni. Azt is hogy van 1-2 alkalom mikor egész nap, délelőtt 10-től hajnali 2-3-ig netezek (ha nincs az nap semmi lehetőség kimenni, vagy valahova elmenni). Ebben is bennevan egy kis tanulás, meg a hobbi.
    De hogy a fenébe lehet függőnek lenni? Mi a fenét csinál az aki napi 18 órákakat netezik? :S
  • vg #13
    Gondolom Ritter Andrea pszichológus otthon ücsörög a pici lakásában, se televízió, de rádió, se semmise. Nincsenek hobbiai, nem szeret semmit csinálni. Azért mennyetek hozzá, majd ő kikezel bárkit, csak 4000 forint/óra!
  • FecaA #12
    Én mostanában e-mail függő vagyok! Fél óránként rohanok a gép elén megnézni az e-maileket...
  • peetking #11
    szerintem igen is lehetséges h valaki 10-15 órát üljön a gép elött, de a 18 csak szélső esetben max hétvégén. ismerek olyat aki hazaért leül a gép elé úgy 14h kor, és csak hajnali 2 kor fekszik le és reggel 5 kor felkell h megnézze az emailjait. napközben ha nem gépteremben vagyunk akkor PDA-n netezik. sajnos több ilyen példát tudnák hozni. igaz ezen kár meglepődni programozó szakon.
  • kow83 #10
    Ajaj
    totál függő vagyok... Segítsetek, tudtok egy jó kis siteot, vagy portált ahol leszokhatok?
  • Ronny #9
    nagyszerű cím, de talán a Blikkbe kéne írogantnia a kedves szerzőnek!
  • klastrom #8
    Barmok...
  • gregor #7
    Régebbi SG cikben olvastam,hogy Magyarországon 900 ezren neteznek otthon.Akkor,jó sok net függő van:)))