JohnnyCage

76 dollárba fog kerülni a StarOffice 6.0

A SUN Microsystems május 21-én adja ki a StarOffice irodai programcsomag 6.0-ás verzióját, amely a korábbiakkal ellenben nem lesz ingyenes, 75,95 dolláros ára azonban jóval olcsóbb a Microsoft Office csomagjánál.

A StarOffice 5.2 ingyenesen letölthető az internetről, amióta a SUN Microsystems 1999-ben felvásárolta a megoldást. A társaság az év elején azonban bejelentette, hogy a 6.0-ás verziótól kezdődően a StarOffice nem lesz ingyenes, viszont a Microsoft rivális Office programcsomagjánál jóval kedvezőbb árért cserébe jobb technikai támogatás lesz elérhető a termékhez.

A Gartner Dataquest felmérése szerint a Microsoft Office programcsomagja jelenleg 95 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az irodai alkalmazások körében. Az Office alapváltozata 479 dollárba kerül, a frissítés pedig 239 dollár. Az oktatási célra használható csomag ára 149 dollár.


Cheryln Chin, a SUN Microsystems Software Systems csoportjának elnökhelyettese szerint a StarOffice "egy alacsony költségű alternatíva lesz". A társaság különösen a nagyvállalatokat, kormányhivatalokat, és oktatási intézményeket célozza a szoftverrel.

Csoportos licensz vásárlása esetén mind a StarOffice, mind az Office jóval olcsóbban szerezhető meg felhasználónként. A StarOffice programcsomag felhasználónkénti ára így 25 - 50 dollár közé is csökkenhet, az oktatási célra vásárolt verzióért pedig mindössze a CD, a dokumentáció, illetve a szállítás költségét térítteti meg a SUN.

A StarOffice-ra való áttérés azonban jóval drágább lehet egy társaságnak, mint csupán a szoftver ára - állítja a Gartner. A piackutató cég szerint amennyiben a felhasználók átképzését, a kiesett termelékenységet, illetve a két formátum közötti konverziót is beleszámítjuk, felhasználónként hozzávetőleg 1200 dolláros költséggel számolhat egy társaság.

Chin szerint valóban vannak ilyen költségek, azok mértéke azonban jóval alacsonyabb a Gartner által számított felhasználónkénti 1200 dollárnál. Elmondása szerint ráadásul ilyen költségek az Office esetében is felmerülnek. "Bárki, aki Office 95-ről vagy 97-ről Office XP-re vált, hasonló költségekkel nézhet szembe. A makrók másak lettek, a formátum megváltozott, a felhasználói felület pedig számos módosításon ment keresztül" - tette hozzá.

Az új, különálló szoftverekből álló StarOffice 6.0 szoftvercsomag az XML-alapú fájlformátumokra épül, és a MandrakeSoft, SuSE, és Turbolinux cégek Linux disztribúcióiban lesz biztosan megtalálható. A SUN emellett tárgyalásokat folytat a Red Hattal is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #7
    a linuxért sohse kell fizetni, csak a disztribúciókért (azokért meg mindig is kellett). a gond pontosan az, hogy az emberek nem használnak ingyeneset mert "gyanúsan olcsó" és biztos nem lehet jó. pedig lehet...
    a divx5 teljes verzióját is használhatod ingyen ha elviseled a gatort, és az iszonyatos instabilitást (én visszacsúsztam 4.12re)