JohnnyCage

StarOffice a Sony európai PC-in

A SUN Microsystems bejelentése szerint a Sony előtelepíti a StarOffice 6.0 irodai programcsomagot egyes, Európában forgalomba hozott Vaio asztali számítógépeire.

A SUN Microsystems az utóbbi időben célba vette StarOffice megoldásával az irodai programocsomagok Microsoft Office által uralt szegmensét. A társaság helyzete egyáltalán nem könnyű, mivel az Office jelenleg egyeduralkodónak tekinthető a piacon. A SUN vezetői ezért stratégiai megállapodásokkal, illetve igen kedvező licenszfeltételekkel igyekeznek biztosítani a StarOffice elterjedését.

A japán szórakoztatóelektronikai óriás Sony Corp. európai PC részlegével kötött szerződés szerint az Európa egyes országaiban forgalomba hozott, kiválasztott Vaio asztali PC modellek előtelepített StarOffice 6.0 szoftverrel kerülnek forgalomba. Az előtelepített StarOffice programcsomag kezdetben angol, francia, német, és olasz nyelven lesz elérhető a Sony európai PC-in, közölte Nancy Lee, a SUN StarOffice divíziójának marketingmenedzsere. "Terveink szerint a későbbiekben tovább bővítjuk a Sony-val kötött megállapodásunkat, és a programba más országokat is bevonunk" - mondta Lee.

A SUN mostani megállapodása az elemzők szerint újabb jele annak, hogy a nagy PC gyártók újabban nyitni kezdenek a Microsoft Office-tól különböző irodai programocsomagok felé. A Sony Észak-Amerikában például a Corel WordPerfect programcsomagját kínálja előtelepítve PC-in.

A SUN, Corel, illetve egyéb cégek piaci részesedése az irodai programcsomagok körében azonban így is minimális, a Microsoft Office jelenleg a piac 95 százalékát uralja. "Nem kívánunk versenyre szállni a Microsofttal a piaci részesedés terén" - mondta Steve Houck, a Corel stratégiai kapcsolatok részlegének elnökhelyettese.

A gyengülő PC piac azonban lehetővé teszi a Microsoft riválisok számára, hogy az ár szemszögéből támadják az Office egyeduralmát. "A PC gyártók megoldásunkkal nagyobb értéket tudnak nyújtani, alacsonyabb áron" - mondta Lee. Kevin Fogarty, az Illuminata elemzője úgy véli, egy olyan időben, amikor a PC gyártók haszna egyébként is igen alacsony az eladott számítógépeken, nem engedhetik meg maguknak a társaságok, hogy akár egy centet is a Microsoftnak adjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!