Specker Balázs

Vészjelző böngészőhöz

A több MIT-s (Massachusetts Institute of Technology) alapító tagot is soraiban tudó SiteAdvisor olyan ingyenes Internet Explorer és FireFox pluginnal rukkolt elő, amelyek segítenek felfedni a közkedvelt keresők találati listáiban szereplő veszélyes weboldalakat.

A bővítmény feltelepítése után a felhasználók zöld, sárga vagy vörös színű jelzéseket láthatnak a Google, az MSN és a Yahoo keresések eredményeiben megjelenő linkek mellett. A vörös jelzés a kémszoftvereket, illetve egyéb nemkívánatos elemeket magukban rejtő oldalakra hívja fel a felhasználó figyelmét, még mielőtt rákattintana linkre.

"Úgy véljük, vásárlóink tudni akarják, hogy ha letöltenek egy programot, akkor ez együtt jár-e azzal, hogy adware kerül a gépükre, vagy ha feljelentkezek egy adott oldalra, akkor mennyi és milyen e-mailt kapnak majd" - foglalta össze Chris Dixon, a cég vezérigazgatója az InformationWeek oldalán. Az oldalak értékeléseit úgynevezett web-pókokkal végezték, amelyek automatikusan végig szaladtak az internetes forgalom mintegy 95% jelentő több millió weboldalon - derül ki a cég sajtóközleményéből. Több, mint félmillió letöltést vizsgáltak meg kémszoftverek és más ártó programok után kutatva, valamint 1,3 millió helyen regisztráltak egyedi e-mail címekkel, hogy egyenként követhessék nyomon a spamküldő forrásokat.



Dixon úgy véli, a felhasználóknak aktív biztonsági megoldásokra van szükségük, mivel a támadók a hagyományos vírusok és férgekről, olyan profitorientált támadási módokra nyergeltek át, mint az adware, a spyware, a spam vagy az adathalászat. A hagyományos biztonsági szoftverek szerintük tátongó réseket hagynak a felhasználók internetes védőpajzsán, mivel nem tudják, melyek azok az oldalak, amelyekre nem biztonságos rákattintani.

"Olyan támadásokra koncentrálunk, amelyekről más cégek megfeledkeznek, ezért a mi felhasználóink teljes nyugalommal böngészhetnek, miközben biztonságban, oltalom alatt tudhatják magukat" Habár a plug-inek ingyenesen letölthetőek, a SiteAdvisor jövőben megjelenő, még hatékonyabb verziójáért már fizetni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #12
    "Hm. 12 évesek is írnak a fórumba?" - most már valószínűleg igen, mert beírtál.
  • beatz #11
    szó sincs arról, hogy automatikusan megtudják az e-mail címedet, látom nem igazán érted miről van szó...
    ők a saját tapasztalataik alapján írják le, mennyi spamet várhatsz tőlük, HA TE megadod nekik a címedet
  • ximian #10
    "...bankban egy fillérem sem"

    "...életemben nem használtam msie-t"

    Hm. 12 évesek is írnak a fórumba?

    Ja és kit érdekel a szokásos böngésző/os war? A cikk nem erről szól.

    Máskülönben miért fáj nektek ez a plugin? Esetleg lehet hogy a készítő profitál belőle statisztikák útján - mindenesetre akkor is érdekesebb feljlesztés, mint pl a milliondollarpédzs.

    Aki parázik tőle, az legfeljebb kihagyja. Nem kötelező használni.
  • wanek #9
    Az én gépembe ugyan nem mászik be msie-n keresztül semmi, mert még életemben nem használtam msie-t. :)
    Sőt, nincs is és nem is lesz a gépemen msie.
    Egyébként jól mondod: "aki ie-t hasznal az meg is érdemli".
  • MetaMórfózis #8
    Igen, legfeljebb ha exploreren keresztül bemasznak a gépedbe a többezer security hole-valamelyikén keresztül, de akkor már úgy is mind1. Jah es ide jön hogy aki ie-t hasznal az meg is érdemli:) Különben is linux 4eva.
  • wanek #7
    Nem tudom, hogy milyen megfontolásból vannak a Massachusetts Institute of Technology rettenetes elgondolásai az sg-n megjelentetve, de inkább kéne egy másik forrást keresni...
  • wanek #6
    Nincs bankban egy fillérem sem. Bőven elég, ha én tudom, hogy mennyi pénzem van, nem kell ehhez a bank segítsége.

    Ha meg nem válik be, akkor legfeljebb tévedtél? Köszi, de a biztonsággal kapcsolatban eddig sem volt semmi problémám. Épp ezért nem is telepítem, szeretném megőrizni ezt az állapotot :)
    Manapság, amikor olyan hasznos pluginek vannak, mint az Adblock és Noscript, teljesen felesleges ilyen marhaságokat feltenni. Ráadásul ez akár jelentősen lelassíthatja az internetes kommunikációt, és számunkra feleslegesen szolgáltat adatot 3. félnek arról, hogy merre járunk. Ez egy bújtatott ellenőrző/kém program.
  • RoonS #5
    Nevetséges. Biznisz is biznisz.
  • fawcet #4
    Néha ahhoz hogy Bank megőrizze a pénzed Bankban is bízni kell, persze csak értelmes keretek között.
    Ugyanígy gondolok pluginre. Ha beválik akkor nem gondot okoz, hanem stabilabb gépet megvalósító védelmet.
  • DEXTER92 #3
    Hát nem olyan rossz dolog