Tóth Kristóf, Berta Sándor

Három új mobilt mutatott be a Nokia

A Nokia mobil televíziós és a digitális otthonokban használható konvergencia-készülékeket mutatott be Mobilitás Konferenciáján.

A Nokia három új Nseries multimédiás készüléket mutatott be a Mobility Conference 2005 (mobilitás konferencia) eseményen, az N92-t, a világ első, beépített DVB-H vevővel felszerelt telefonját, és az N71, illetve N80 multimédiás modelleket. Az új készülékekkel a felhasználók többek között a 3G, a WLAN, és a Universal Plug and Play (UPnP) technológiáknak köszönhetően vezeték nélkül nézhetnek mobil televíziót, folyamatosan tölthetnek le zenét (streaming), fényképeket oszthatnak meg egymással, és nagy mellékletekkel ellátott e-maileket küldhetnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A legújabb termékek bemutatkozása a finn vállalat üzletembereket célzó új okostelefon-családja, az Eseries októberi debütálását követi. A kiadott sajtóközlemény szerint az áprilisban bevezetett Nseries és az Eseries a társaság konvergenciáról és a fejlődő digitális iparágról alkotott elképzeléseit testesíti meg, amelyben "ötvöződnek az informatika, a vállalati alkalmazások, a programsugárzás, a zene, és a képkezelés eredményei". A Mobilitás Konferencián a cég elnök-vezérigazgatója, Jorma Ollila magyarázta el, miért jelentik ezek a készülékek a digitális konvergencia lelkét.

"Várakozásaink szerint a konvergencia-készülékek piaca 2006-ra megduplázódik, és eléri a százmillió darabot. A fejlesztők, a médiacégek, és a vállalatok fokozatosan a Nokia S60 okostelefon-platformjára fordítják majd figyelmüket, mivel megértik annak az üzleti jelentőségét, hogy a platformot tartalmak biztosítására és a vállalati alkalmazások távolból is biztonságos elérésére használhatják" - állítja Ollila. "A konvergencia ügyfeleink és partnereink számára az új lehetőségek kapuját nyitja meg, a Nokia pedig elkötelezett amellett, hogy a digitális iparágban rejlő ígéretet a megfelelő eszközök, megoldások és termékek kifejlesztése révén valóra váltsa."

Nokia N92

Az N92-es modell a világ első, beépített DVB-H vevővel felszerelt telefonja. Az eszköz megjegyzi magának a felhasználó kedvenc műsorait, ezekről akár napi bontásban is listát készít. A szerkezet ergonomikus kialakítása és az átlagosnál nagyobb kijelzője lehetővé teszi, hogy valóban megfeleljen feladatának. A készülék egy 2,8 colos átmérőjű QVGA-képernyővel rendelkezik, amely 16,7 millió szín megjelenítésére képes. Külön gombok felelnek az audió- és videótartalmak egyszerű lejátszásáért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A Nokia N92 első tagja annak a készüléksorozatnak, amely a hagyományos televízió élményét a mobilhálózatok biztosította kapcsolattal ötvözve a mobil tévé teljesen új kategóriáját hozza létre" - mondta Richard Sharp, a Nokia Rich Media üzletágának alelnöke. "Biztosak vagyunk benne, hogy a mobil tévé izgalmas új szolgáltatást jelent majd a felhasználók számára, és az innováció és a növekedés új lehetőségét teremti meg mind a mobiliparágban, mind a médiában."

Az N92 négy különböző üzemmódot támogat. A mobil televíziózás menü eléréséhez a felhasználónak csupán a multimédiás billentyűt kell lenyomnia, és egy elektronikus szolgáltatás kalauz (ESG) máris megjeleníti az összes hozzáférhető televízióadó és - műsor adatait. A felhasználók egyszerűen kereshetnek a tévéprogramok között és nézhetik a műsorokat, egyéni csatornalistát hozhatnak létre, programcsomagokra fizethetnek elő, vagy emlékeztetőket állíthatnak be a műsorokhoz.

A mobiltelefon tulajdonosa eldöntheti, hogy televíziózni szeretne (ezt legfeljebb négy órán át teheti meg) vagy fel is venne egy-egy műsort, esetleg kihasználhatja a maximum 30 másodperces időtartamú ismétlési funkciót is. A második menüpontban, mobiltelefonként a készülék segítségével bárki bekapcsolódhat az interaktív televíziós műsorokba, például SMS játékokban vehet részt, szavazhat, vagy az interneten információkat gyűjthet egy-egy műsorhoz kapcsolódóan. Ezt egy beépített miniatűr internetes böngésző teszi lehetővé, amely képes komplett weboldalakat a kijelző méretéhez igazítani.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A masina ezenkívül hordozható zenelejátszó készülékként is funkcionál, akár 2 GB-os tárolókapacitású memóriakártyáján kb. 1500 zeneszámot tud elraktározni. A fejhallgató-csatlakozó és a szintén beépített ultrarövidhullámú rádió már csak hab a tortán. Végül, de nem utolsósorban az N92 rendelkezik még egy két megapixeles kamerával is, az elkészített felvételeket pedig akár azonnal ki is lehet nyomtatni. Nem hiányozhat a beépített e-mail kliens, valamint a WLAN-, infra-, Bluetooth- és az USB 2.0-ás port sem. A mobillal természetesen SMS-t és MMS-t is lehet majd küldeni és fogadni.

A "telefon" a Symbian OS Series 60 operációs rendszert használja és 2006 közepétől lesz elérhető Európában. A készülék ára meglehetősen borsos, körülbelül 600 euró lesz. Nokia N71

A nagy felbontású, 2,4 hüvelykes QVGA kijelzővel rendelkező kompakt, összecsukható Nokia N71 az Nseries multimédiás funkciókészlete mellett továbbfejlesztett internetböngészőjével kíván hódítani.

"A Nokia N71 alapvetően szükséges eszköz a mobil élethez" - állítja Juha Putkiranta, a Nokia Multimedia üzletágának alelnöke. "Az intelligenciát és stílust egyaránt tükröző, gyönyörű készülék a képeken, videofelvételeken, és zenén keresztül azonnali szórakoztatást és élvezetet nyújt, és a telefonnal az élet eseményeit is megoszthatjuk egymással. A rendkívül vonzó, összehajtható, és kézbe simuló 3G készülék megmutatja, mitől is lesz egy telefon a mobilvilágban uralkodó trend formálója."

Az N71 az XpressMusic család legújabb tagja, egy zsebben hordható szórakoztató rendszer. Van benne sztereó FM rádió, le tudja játszani a digitális zenéket és támogatja a videofelvételeket is. A készülék emellett Mini Map alkalmazással felszerelt, új Nokia internetböngészőt is tartalmaz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A nagy felbontású, színes kijelzővel (320 x 240 képpont, max. 262 144 színárnyalat) rendelkező masina támogatja a Mini Map-pel ellátott új Nokia webböngészőt. A Mini Map a weboldal félig átlátszó, teljes képét mutatja, így a felhasználók az oldal bármely sarkába ösztönösen eltalálnak, és pont olyannak látják az internetlapot, ahogy azt a grafikusok eredetileg megtervezték. Az új böngésző emellett az RSS feed-eket is engedélyezi, így a felhasználók előfizethetnek kedvenc weboldalaikra, és fogadhatják a rendszeres frissítéseket.

Az XpressMusic család legújabb tagjaként a zsebre vágható készülék digitális zenével, videofelvételekkel, és sztereó FM rádióval szórakoztatja felhasználóit. Az N71 ötsávos hangszint-szabályozóval rendelkezik, és bemenetet biztosít az akár 2 GB-os, maximum 1500 dal tárolására képes miniSD-kártyához. A felhasználók az állományokat az USB 2.0-n keresztül egyszerűen áthúzhatják a kompatibilis személyi számítógépről. A készülék támogatja a Vizuális rádiót, amely interaktív információs csatornát biztosít a felhasználók számára, akik adatokat tudhatnak meg például az éppen szóló zenével és előadóval kapcsolatban.

A kütyüvel könnyen nyomon követhetjük elfoglalt munkanapjaink programját és társasági kötelezettségeinket. A 3G technológiának köszönhetően ha az közelünkben ki van építve, az internetkapcsolat gyors lehet, amely elengedhetetlen a mellékletekkel rendelkező e-mailek küldéséhez, az internet böngészéséhez, vagy a barátoknak megmutatni kívánt, kedvenc képeink internetre való feltöltéséhez. A Bluetooth vezeték nélküli technológiával, infravörös vagy USB kapcsolaton keresztül a szervezőben tárolt adatok egész sorát, többek között a határidőnaplót, a noteszt, és a teendők tartalmát is szinkronizálhatjuk a kompatibilis személyi számítógéppel. Az e-mail, az azonnali üzenetküldés, az MMS és az SMS segítségével pedig a barátokkal vagy a munkatársakkal sem veszítjük el a kapcsolatot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A telefon kamerája két megapixeles. A fényképeket, a videó-, és hangfelvételeket rögzítés után azonnal, vagy a galériából kiválasztva e-mailben, MMS-ben, vagy közvetlenül Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül mutathatjuk meg másoknak. Videomegosztás során a normál hanghívás közben a telefonhasználók videofelvételeket mutathatnak meg egymásnak, vagy megoszthatják egymással a látványt.

Az S60 harmadik kiadásán és a Symbian operációs rendszeren alapuló N71 várhatóan 2006 első negyedévében jelenik meg az üzletekben, ára pedig 400 euró körül mozog majd. Nokia N80

A WLAN-nal és 3G-vel felszerelt 134 gramm tömegű, kompakt 3G multimédiás Nokia N80 a világ első UPnP technológiát tartalmazó kézikészüléke.

"Az emberek életét a hálózatba kapcsolt, mobil multimédia élményével gazdagító multimédiás gép, a Nokia N80 nem nagyobb, mint egy csomag névjegykártya" - mondta Anssi Vanjoki, a Nokia Multimedia üzletágának ügyvezető alelnöke. "A Nokia Nseries csúcstechnológiáit egyesítő N80 megszerzi az embereknek azt az új, páratlan élményt, hogy a nappaliban fellelhető szórakoztató technológia élvezetéhez csupán a N80-t kell kézbe venniük. A kifejezetten fejlett multimédiás számítógépek funkciókészletét tartalmazó N80 segítségével az emberek ugyanakkora vehemenciával vethetik bele magukat szakmai céljaik megvalósításába, mint személyes szenvedélyeikbe."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A digitális otthonok interoperábilis hálózatához szükséges szabvány, a UPnP technológia a készülékek automatikus megtalálását és távirányítását teszi lehetővé. A berendezések között hálózatba kötött készülékek és szolgáltatások, például hálózatba kapcsolt személyi számítógépek és nyomtatók, internet-átjárók, és fogyasztói elektronikai cikkek szerepelnek. A UPnP teljesen független bármely operációs rendszertől, programozási nyelvtől, vagy fizikai tárgytól, azaz bármilyen IP hordozóra -WLAN-ra, Ethernet kábelre, stb. - telepíthető.

Az UPnP technológiával a telefon távirányítóként használható a tartalmak mozgatásához a kompatibilis személyi számítógép, az audioberendezés, és a televízió között. Az N80-on vagy a kompatibilis személyi számítógépen tárolt képeket és videofelvételeket megnézhetjük például a tévén, míg a készülékre mentett zenét a hifiberendezésen hallgathatjuk meg. A felhasználók bármely UPnP-képes printeren vezeték nélkül nyomtathatnak, és emellett a leggyakrabban használt e-mail megoldásokat, és irodai alkalmazásokban használt formátumokat is támogatja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az N80 az első, 3G-re (WCDMA 1900 vagy 2100), WLAN-ra, EDGE-re, és négyféle GSM frekvenciasávra (850/900/1800/1900) tervezett, négysávos készülék, amely gyakorlatilag az egész világion szélessávú hozzáférést biztosít. A 3G és EDGE adatkapcsolat mellett a készüléket már világszerte több mint 163 ezer nyilvános WLAN hotspotban használhatjuk az internet elérésére, nagy e-mailek küldésére, vagy nagy felbontású képek internetre való feltöltésére. Az N80 emellett a már fentebb ismertetett Mini Map alkalmazással felszerelt, új Nokia internetböngészőt is támogatja.

A készülék kijelzőjének felbontása 352 x 416 képpont, max. 262 144 színárnyalat megjelenítésére képes. A telefon a folyamatosan letöltött (streaming) videók jó minősége érdekében MPEG4 AVC dekódolási támogatást is nyújt. Kamerája három megapixeles, és a telefon a fényképezőgép bekapcsolását meggyorsító, a stabil képkészítést segítő külön exponáló gombbal rendelkezik. A kereső a teljes nagy felbontású kijelzőn fekvőképként jelenik meg, és külön kapcsolóval állítható be a kamera a közeli felvételek készítéséhez. A beépített videó-stabilizátorral rendelkező N80 emellett CIF videofelvételeket is készít. Belső memóriakapacitása eléri a 40 MB-ot, amelyet a készülék kikapcsolása nélkül cserélhető, miniSD-kártyával akár 2 GB-ra is bővíthetünk. A felhasználók így maximum ezer darab, jó minőségű képet tárolhatnak a készüléken.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szerkezet digitális zenelejátszóval, valamint a vizuális rádiót támogató, sztereó FM rádióval rendelkezik. A felhasználók persze az USB 2.0-val történő átvitelt is választhatják kedvenc zenéik mozgatására. Ilyenkor az állományokat egyszerűen át kell húzni a kompatibilis személyi számítógépről a készülékre. Az S60 harmadik kiadásán és a Symbian operációs rendszeren alapuló Nokia N80 várhatóan 2006 első negyedévében jelenik meg az üzletekben, kedvezmények nélküli ára pedig 500 euró körül mozog majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba070 #38
    Szép és gyönyörü, de kinek van rá péze...
  • Idefix #37
    Sziasztok!
    Tisztelt Csinku!
    Elmondanám neked, hogy a Nokia- nak vannak olyan gyárai (többek közt itt magyarországon is) amik heti több mint 2 millió!!!! alsó- közép kategóriás telót gyártanak le! Ezzel szemben az ilyen csúcskategóriás telókat elenyésző mennyiségben gyártják!!! Az ilyen telók azért kellenek, mert üzletemberek is vannak a világon, és mobilmániások, és persze azért mert fejlődni kell, hogy megőrizze vezető szerepét a mobilvilágban!
  • Munch #36
    Nincs ilyen hogy "lopta" ...
    Ne mondja már senki hogy nem jutott eszébe már a szanaszét hajtható telefon, TV a telón, meg ilyen egyéb fejlődés szempontjából logikusnak tűnő lépések. Motorola adta ki előbb. Kész. És? Ez nem lopás. Olyan mintha CD lejátszót csak Philips gyárthatna. :P
  • tehen_m #35
    Motorola csak a gagyifonokat gyártja...
  • tehen_m #34
    Ebben az évben növelte a piaci részesedését...
  • MacrosTheBlack #33
    Ez minden csak nem szép. Lopni se tudnak rendesen. :)
  • MacrosTheBlack #32
    Ezt az oldalra is nyitható kijelzőt is a motorolától lopta a nokia.
  • Csinku #31
    Miért kell ilyen Drága szart csinálni a 3210-es is azért volt sikeres mert olcsó volt és ahoz képest elég sokat tudott és még annál is többet kibírt, ezt kéne csinálni újra a Nokiának nem ezeket a drága szarokat mutogatni havonta. Utána sírnak hogy csöken a piaci részesedés fogyik a pénz satöbbi.
    Amíg nem az egyszerű embernek csinálnak telefont addig ez így is marad, és már én is azt mondom hogy meg is érdemlik.
  • Munch #30
    5110 rulz!!!
  • Manoi #29
    NOKIA 6060 rulz! :D
    Nekem annál nem kell több! Arra ott van a Noti.