Gyurkity Péter

A Real­Networks le­gyű­rését tervezte a Microsoft

Az EU-MS vita tegnap indult újabb meghallgatásán máris érdekes részletek derültek ki a szoftvercég stratégiáját illetően: Bill Gates a RealNetworks legyűrését tervezte, mégpedig a Netscape-nél alkalmazott módszerrel.

A Reuters máris beszámolt a tegnapi meghallgatások érdekes részleteiről. Eszerint a Microsoft elnöke 1997-ben úgy vélte, hogy a RealNetworks RealPlayer lejátszójával szemben a Netscape böngészőnél egyszer már sikerrel alkalmazott taktika szerint kell eljárniuk, és mindenképpen le kell győzniük a konkurenciát hogy biztosítsák saját sikerüket. Mivel a módszert 2001-ben elítélte az amerikai bíróság, több kérdés vetődik fel a cég terveivel kapcsolatban.

A meghallgatáson egy belső vállalati memorandumra támaszkodva idézték fel az 1997-es megbeszéléseket, amelyeken több vezető és maga Bill Gates is részt vett. Jim Durkin igazgató felvételéből kiderül, hogy a vezetők a RealNetworks céget a Netscape böngészőhöz hasonlították, amelyet ugyanazzal a taktikával szintén legyőzhetnek. Ez nem más, mint a saját megoldás integrálása az operációs rendszerbe, biztosítva annak elsődlegességét, feleslegessé téve a külön telepítést - és korlátozva a konkurens fejlesztések hozzáférést bizonyos tartalmakhoz. Ezen eljárással érték el, hogy az Internet Explorer átvette a vezetést a böngészők harcában, és 85 százalékos részesedést szerezve kiszorította legfőbb riválisát.

A taktikával Gates is egyetértett, hangsúlyozva, hogy a Microsoftnak mindenképpen nyernie kell ebben a küzdelemben. "Ez egy stratégiai fontosságú terület, amelyet meg kell hódítanunk" - jelentette ki a felvétel tanúsága szerint a vállalat elnöke 1997-ben. A RealPlayer akkor még uralta a webes rádiók és televízióadások, az úgynevezett streaming media piacát, ám a Windows Media Player soron következő verziója már komoly ellenfélként jelent meg a színen.

A vád egyébként egyáltalán nem új: a Real már 2003-ban indított perében is felhasználta a felvételt, és a vitából két év elteltével végül győztesen került ki. A Microsoft ezúttal is védekezik, és elsősorban az Apple példájára hivatkozik, amely az iTunes-iPod párossal meghódította a hordozható zenelejátszók piacát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #55
    Egyes filmeket v. file-hibát leszámítva elég gyorsan indul a lejátszás is pl. a BSplayerrel.
  • dez #54
    Attól függ, mennyit eszik az a munka.
  • dez #53
    1. LOL, nem az egészet, de egyes jeleneteket poén kockánként megnézni.
    2. Nem volt bekapcsolva. (Úgy egyátalán a 2. képernyő sem.)
    3. Ha előtte futtattad, gyorsabban indul. És ha a memória egy része már foglalt, swappolgat a win, akkor indulás előtt is beindulhat egy kis swappolgatás. Ha valami kevesebb ramot eszik, ez kevésbé jelentkezik.
    4. A videokártya zoomja sokkal jobb. És nem kell állandóan állítgatni, a player megjegyzi.

    De mindegy, ezek és más érvek úgysem győznek meg, hiszen te kampányolsz. :)
  • BiroAndras #52
    "Szerintem a kis playerek gyorsan indulnak."

    A wmplayer is. A gond a filmek megnyitása, az qrva hosszú mindnél.
  • BiroAndras #51
    "Ha sosem dolgozol közben... Vagy neked 4GB-od van?"

    1GB + munka mellet se volt gond. Persze, ha a többi progi lezabálja az összes memóriát, akkor számíthat.
  • droland #50
    Érdekes igények.

    1/ Soha nem néztem még végig filmet képkockánként :)
    2/ A hardvergyorsítás akkor ütközik problémába ÁLTALÁBAN, ha bekapcsolva felejtjük a tv kimenetet a vga kártyán...
    3/ A kevesebb mint 1mp elindulás mióta lassú? (nem 4gb, 1 gb ram)
    4/ Zoom? Minek? TV-n nézek (filmet), az meg tud minden funkciót ;)
    5/ "MEDIAPLAYER 6év mire betöltödik, rohatt nagy progi, és közbe 0 funkcionalitás, eztis a kazánba kéne dobni" - ez volt a legviccesebb, kicsit átírom :) :

    MEDIAPLAYER 0.5mp mire betöltödik, fingom nincs mekkora progi, mert a rendszer része, videot lejátszik és hangot is, ennyi kell az élvezethez ;) , használom továbbra is.

    UI: A real és quick alternative-vekkel az a gond, hogy a böngésző plugin beépülő részük hibásan működik gyakran (nem indul el a weblapon a video, hang... NÉHA!)



  • dez #49
    "Melyik tud ilyeneket?"

    Pl. BSplayer (igen kidolgozott kodek kezelője van [a propertiest(?) nem ajánlott bántani hozzánemértőknek, az utolsó táblán! de a csak-ezt-használd/ezt-használd táblától nem kell félni, baj esetén simán kikapcsolható, törölhető]). De pl. az MPC-ben is lehet állítani, saját vagy külső kodekeket használjon. Pan-scan/zoom is van a BSP-ben, meg több playerben.

    A BSplayer megjegyzi a képjellemző-beállításokat is (azt hiszem a WMP nem). Ja, meg pl. az MPC-ben lehet kockánként is léptetni... (Bár néha fagy a sz@r kodekek v. eleve a kodek-rendszer [a la DirectShow] hibája miatt. Így ilyen biztos nem lesz a WMP-ben.)

    "Mint mindegyik, amit eddig láttam. Legalábbis a lassú indulás általános"

    Miket láttál eddig? Szerintem a kis playerek gyorsan indulnak. (A videolejátszás elindítása adott esetben lassú lehet, főleg ha kicsit sérült vagy hiányos.)

    "a memóriát nem nagyon nézem, mert van elég.

    Ha sosem dolgozol közben... Vagy neked 4GB-od van?

    "Miért kapcsolná ki a gyorsítást?"

    Kérdezd meg tőle. :) Talán mert olyankor, ha valami elkéri a kép-adatot, más úton halad a feldolgozás, vagy ilyesmi.

    "Én nem tapasztaltam. A filter akkor is aktív, ha nincs felirat, tehát elvben akkor is lassítana. Márpedig HD(1080p) videókat gond nélkül lejátszok, és ahhoz kell a HW gyorsítás, még erős gépeken is."

    Pont a HD-s videókkal volt gond az egyik ilyen filter esetén. Azzal, amit az MPC-hez adnak/adtak, nem tudom a nevét. Leirtottam (a filtert), minden oké lett.
  • BiroAndras #48
    "A Windows Media Player nem tud képernyőszélen túlnyúló zoomot (pan-scan, stb.), nem lehet benne állítgatni, mihez milyen kodeket használjon, nem lehet eltüntetni a (jó nagy) keretet windowed módban"

    Melyik tud ilyeneket?

    "sok memóriát eszik, lassan indul el"

    Mint mindegyik, amit eddig láttam. Legalábbis a lassú indulás általános, a memóriát nem nagyon nézem, mert van elég.

    "nem kezel pár feliratformátumot, így azokhoz külső felaratozó filter kell, ami viszont kikapcsolja a hw-es videogyorsítást."

    Miért kapcsolná ki a gyorsítást? Én nem tapasztaltam. A filter akkor is aktív, ha nincs felirat, tehát elvben akkor is lassítana. Márpedig HD(1080p) videókat gond nélkül lejátszok, és ahhoz kell a HW gyorsítás, még erős gépeken is.
  • dez #47
    Továbbá, azt hiszem, de ebben nem vagyok biztos: nem kezel pár feliratformátumot, így azokhoz külső felaratozó filter kell, ami viszont kikapcsolja a hw-es videogyorsítást.
  • dez #46
    A Windows Media Player nem tud képernyőszélen túlnyúló zoomot (pan-scan, stb.), nem lehet benne állítgatni, mihez milyen kodeket használjon, nem lehet eltüntetni a (jó nagy) keretet windowed módban, sok memóriát eszik, lassan indul el, stb. stb. stb.

    Kit érdekel a QuickTime Player meg a RealPlayer, amikor a megfelelő kodekek feltevése után bármi lejátsza őket?