Berta Sándor

Mobiltele­fo­ná­lás a Ryanair repülőgépein

Az úgynevezett fapados légitársaságok nem a nyújtott szolgáltatásaik sokrétűsége miatt, hanem az alacsony áraik miatt népszerűek. Az egyik légitársaság azonban most igyekszik olyan szolgáltatással előrukkolni, amire sok nagy konkurense is irigykedhet.

A Ryanair fapados légitársaság repülőgépei nemsokára indulnak Sármellékről Londonba, így a cég valószínűleg nem ismeretlen a magyar utasok előtt sem. Az ír cég vezetői most úgy döntöttek, hogy 2007-től engedélyezni fogják a gépeiken az utasoknak a mobiltelefonok használatát. A döntés értelmében olyan fedélzeti rendszereket szerelnek majd a légitársaság flottájának 120 repülőgépébe, amelyek segítségével a mobil beszélgetésekhez nem lesz szükség földi átjátszó állomásokra, hanem a két fél közvetlenül egymással beszélgethet.

A tervek szerint a Ryanair megtartaná magának a roamingdíjak egy részét, cserébe különböző plusz szolgáltatásokat nyújtana az utasoknak. Az így származó további bevételekből fedeznék például az üzemanyagok árának növekedését. Az ír vállalat több mobil szolgáltatóval is tárgyal, így várhatóan egyetlen távközlési cég sem kerül majd monopolhelyzetbe ezen a piacon. Kiszivárgott információk szerint a legtöbb megbízás elnyerésére az Altrobridge nevű cégnek van a legnagyobb esélye.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a mobiltelefonálás engedélyezésének köszönhetően mekkora plusz bevételekhez juthat évente a Ryanair. Ez az összeg akár több millió euró is lehet, azonban Michael O'Leary, az ír légitársaság első embere azonban nem volt hajlandó részleteket elárulni, becslésekbe pedig szintén nem akart bocsátkozni. Egyre több cég dolgozik egyébként a repülőgépeken való mobiltelefonálás problémáinak (a fedélzeti rendszerek zavarása stb.) a kiküszöbölésén. Megemlíthetők például az Ericsson és a Boeing projektjei vagy az Airbus OnAir és WirelessCabin programjai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szurka #13
    Ja.
    Pl a vonaton is krva idegesítő minden nap végighallgatni, hogy:
    "Iiiiigeeen, a vonaton vagyooook! És blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablBLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLABLA...."
  • gz8 #12
    Akkor kívánok neked egy Stockholm-Sydney közvetlen járatot egy szájmenéseses, vinnyogó hangú nővel utastársként.

    Örülök, hogy már jó ideje nem lehet dohányozni a repülőgépeken, és ugyanúgy örülnék, ha még jó hosszú ideig nem lehetne telefonálni.
    Megoldás: ha telefonálni akarsz, menj szépen a telósoknak fenntartott, hangszigetelt szekcióba (mondjuk a csomagtérbe ), ne zavard a többieket.
  • Gauge #11
    Miért zavar? Te szoktál úgy beszélni, hogy mások hallják, vagy olyankor inkább visszahúzódsz, hogy ne hallja senki? Az emberek többsége nem azért nem beszél a buszon, mert nem akar másokat zavarni, hanem azért, mert -akármennyire is lényegtelen a mondanivalója - nem akarja, hogy hallják.

    A mobil telefon azért mobil, mert bárhol használható. Engem nem zavar, ha más beszél mellettem. Viszont eléggé negatív véleményem van a hozzád hasonló frusztrált személyek megnyilatkozásairól...
  • Amergin #10
    Ahogy a fővárosban mondják: Egészség legyen meg térerő. A többit megvesszük...
  • Magnetic #9
    Egyetértek.
  • smv #8
    Persze a telefonálás az lehet, viszont laptop + teló, és netezni már lehet is repcsin. :D
  • greg971 #7
    Eheheh

    Akkor ajánlom neked a kőbaltát , és a barlangot...ha nyugalomra vágysz, ne ebben a társadalomban élj
  • Blackman #6
    :) baromira idegesítő tötymörgős sofőrök is vannak, mégsem akarjuk eltörölni a forgalmat az útról :D
    Ne a kivételek határozzanak meg valamit! Hülyék mindenhol vannak..
  • Molnibalage #5
    Tudod baromaira idegesítő amikor meletted telefonál akárki buszon,HÉV-en vagy vonaton 40 percig, de olyan hangerővel, hogy betölti az egész buszt. Maga az ötlet nem rossz csak a végeredmény lesz az...
  • sirhege #4
    Pf. Molnibalage.. Hallod.. bujjál el nyalóka.. Te világújító pöcsöm tudja ki..

    Jó hogy végre 1 légitársaság felgfogta hogy még mindig az 1970es boingokat használjuk amik azokhoz az időkhöz voltak igazítva. HA már azokat használjuk kegakább bővitsük ki a szolgáltatásaikat úgy hogy a napjainkhoz igazodjanak.