Gyurkity Péter

IT-nagy­ha­ta­lom­má válna Észak-Korea

Akár rossz viccnek is felfogható a kommunista rezsim azon döntése, miszerint a katonai kiadások mellett az információs technológia területére összpontosítják a forrásokat. Az ország vezetése komoly lehetőségeket lát a szoftveriparban.

Észak-Korea kommunista vezetése nyilvánosságra hozta a következő évekre vonatkozó költségvetési terveit. Ebben többek között leszögezik, hogy két évtizeden belül IT-nagyhatalommá válhatnak, mégpedig a tudományos fejlesztések felgyorsításával, illetve a szoftveripar megerősítésével. A hadsereg mellett tehát a tudomány kapott helyett az elsőrangú prioritások között, miközben az ország komoly gondokkal küzd a mezőgazdaság, a lakosság ellátása terén.

Márpedig ez lenne a hatalom három legfontosabb célterülete az elkövetkezendő években. A had­se­reg és a mezőgazdaság egyáltalán nem meg­le­pe­tés, hiszen a katonai kiadások az összes költ­ség 15,9 százalékát emésztik fel (ez óriási szám), míg az élelmezésben igencsak rászorulnak a nyugati és dél-koreai segítségre. Ennek ellenére azonban a vezetők nagy lehetőségeket látnak a szoftver­ipar területén, amelynek felfut­tatásával valóságos csúcs­technológiai erődítménnyé válhatnak. Kim Dzsong-Il Szere­tett Vezér Főtitkár Elvtárs ennek megfelelően még 2003-ban meghirdette, hogy a 21. század az IT forradalom korszaka lesz.

"Rendkívül fontos, hogy kiépüljön az egész országra kiterjedő információs hálózat, és támogassuk a szoftverfejlesztés megerősítését, hogy komoly erővé váljunk ezen a területen" - jelentette ki Ro Tu Csol, főtitkár-helyettes.

Beszédében arra sürgette az észak-koreai állampolgárokat, hogy teremtsenek olyan légkört, amelyben "mindenki komoly erőfeszítéseket tesz a tudományos és technológiai ismeretek elsajátítása iránt, és maga is tudóssá, szakemberre válik". Érdekes, hogy mindezt a legteljesebb elnyomás alatt igyekeznek megvalósítani.

Észak-Korea még igen messze van ettől az álomtól. Nagyon kevés szakember rendelkezik saját számítógéppel, és közvetlen internetelérése csak néhány kiválasztott, minden szempontból megbízható vezetőnek van. Nem kizárt azonban, hogy erős központi irányítással elérhetnek bizonyos eredményeket, még ha komoly tényezőként nem is jönnek majd számításba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #15
    Na megnézem 20 év múlva, hogy hova jutottak...
  • chokeerigo #14
    Éhen halnak, de tudnak majd internetezni... úristen, ez még Magyarországnál is rosszabb. :D
  • Enkil #13
    biztos csak vicc :)
  • Helcat #12
    Nem is értem, miért lepődtök meg ezen a híren. Annó volt Kínában egy Nagy Ugrás nevű akció, amikor is Szeretett Vezér Mao Ce-Tung kiadta a parancsot: gyártson mindenki acélt! Az erdmény: 20-30 millió ember éhenhalt, , cserébe rengeteg kohászati hulladéknak számító végterméket gyártottak a falvak.
    Most a méltó (szellemi) utód Kim Dzsong-Il felnőtt mesteréhez. Gyártsanak csak számítógépet bambuszból meg kövekből (mert szilícium, ugye), mi az egy kommunista élmunkásnak. Legalább addíg is eltöltik valamivel az idejüket, amíg kiderül, hogy abban a hónapban a külföldi segélyszállítmány vagy az éhhalál lesz a gyorsabb.
  • Pharaoh #11
    Inkább egypárti diktatúra a jó kifejezés.
  • BlueGold #10
    Nem! Speciális kinai szocializmus ( a politika kommunista a gazdaság félig kapitalista ).
  • gutihole #9
    De, az van.
  • iko #8
    Kínában nem kommunizmus van?
  • Praetor #7
    Információs szabadság nélkül nincs értelme információs hálózatnak és nincs esélye az IT "forradalomnak"...

    Nincs értelme, mert csak komoly korlátok mellett lehet(ne) használni.
    Ráadásul felesleges pénzkidobás. Ehelyett rendbetehetnék a mezőgazdaságot...
  • HUmanEmber41st #6
    Látjátok micsoda broznszobor?
    Mennyit adnának ezért a színesfém kereskedők???
    Kb 10 méter magas...
    Volt ilyen Lenin elvtársnak, Sztalin elvtársnak, Rákosi elvtársnak is..
    Amúgy nagy lol ez a Szeretett Vezér.. ilyet elrendelni, mikor enni sincs mit és a teljes lakosság katona, + még PCt sem láttak életükben..
    Katonaságnál meg nem a sok ész és a számítástechnika a jellemző..
    De szegény állampolgárokat nagyon-nagyon sajnálom..