Franczy

Dél-Korea, a broadband Paradicsom

Egy most nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy a 48 millió lakosú Dél-Korea arányait tekintve továbbra is a világ legtöbb broadband, azaz szélessávú internetezőjével rendelkező országa, mely ország e tekintetben jelentősen megelőzi többek közt például az Egyesült Államokat és a fejlett európai államokat.

Jin-wook Son, a Korea Telecom ügyvezető igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a legfrissebb, 2002 decemberi adatok szerint mintegy 10 millió dél-koreainak van nagy le- és feltöltési sebességet biztosító szélessávú internet kapcsolata. Az ország internetezői egyébként havonta átlagosan 33 dollárt, vagyis mintegy 7500 forintot fizetnek egy 8 Mbit/s (!) letöltési sebességű internet elérésért, ezenfelül pedig áltagosan mintegy 8,50 dolláros (~2000 Ft) havidíjat kell fizetniük, amennyiben a számos nyilvános helyen elérhető vezeték nélküli, Wi-Fi internet szolgáltatásokat is igénybe kívánják venni.

A jelentésből többek közt arra is fény derül, hogy a dél-koreaiak hetente átlagosan 16 órát töltenek internetezéssel. Összehasonlításképp az amerikaiak 10, az angolok pedig átlagosan csak 4 órát interneteznek egy héten. Érdekesség, hogy a háziasszonyok online vásárlásai, a részvény kereskedelem, valamint az online tanfolyamok és információs szolgáltatások mintegy 45 százalékát teszik ki az ország összes internetes forgalmának. A távol-keleti országban több mint húszezer internetkávézó működik, melyeket a koreaiak PC baang-eknek, vagyis PC termeknek neveznek. Ezen PC baang-eket egyébként az emberek több mint 65 százaléka elsősorban azzal a szándékkal látogatja, hogy több résztvevős játékokat játszon az interneten keresztül.

Az online részvény kereskedelem ugyancsak a koreaiak kedvenc foglalatosságai közé tartozik, melynek ékes bizonyítéka, hogy az összes részvény több mint háromnegyede az interneten keresztül cserél gazdát, ezenkívül pedig említésre méltó, hogy a lakosság negyede folyamatosan igénybe veszi a különböző internetes banki szolgáltatásokat. Az ország szélessávú internetezőinek mintegy 80 százaléka DSL, 20 százaléka pedig kábelmodemes szolgáltatásra van előfizetve, az ország lakosságának pedig több mint 90 százaléka olyan helyen lakik, ahol a szolgáltatók képesek a broadband szolgáltatások valamelyikének biztosítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr.Macho #11
    azért nem tudom cserélnék-e a dél-koreaiakkal. Náluk azért lehetett ezt ilyen gyorsan felfejleszteni, mert szinte az egész lakosság panelokban lakik, így olcsó bekábelezni az egész országot. Ettől olyan olcsó az internetelérés, nomeg persze más szórakozásra nem nagyon van lehetőségük (ami azért elég szánalmas), szal még jó hogy olcsó a net. És gyakorlatilag a szélssáv elterjedése miatt lódult meg az egész IT Koreában.
    Röviden: igencsak hátrányos élet- és munkakörülményeknek köszönhetően élvezhetik a gyors és olcsó internetelérést.
  • Pheel #8
    Szó nincs róla, hogy nagy cucc vagy hogy erről lenne szó. Olvasd már el légyszíves, hogy mit írtam!
  • enrico #5
    Egyetemistaként nekem sem volt évekig szokatlan ez a kapcsolat, sőt, eglszen jól megtudtam szokni :) Viszont vége lett az egyetemi éveknek...és rájön az ember a szolgáltatók szemét,zsugori,kizsákmányoló banda!
  • Pheel #3
    Egyetemistaként nem szokatlan számomra a 100 MBit-es kapcsolat sem, de azért itthonra örülnék egy ilyen 8-asnak is :)
  • gz8 #2
    Egyik angol munkatársam mesélte másfél hónapja, hogy náluk a cégnél van 8 Mbites vonaluk.

    Ha belegondolok, hogy majdnem 21-szer nagyobb sebességet jelent, mint a 384 kbit/s... (és nem 368 :))

    Ami a köcsög jupisziseket illeti, ilyen letöltési sebesség mellett is korlátoznák a havi letöltést - - mondjuk 25 gigára, utána jöhet a 64/64-es retorzió :))))))))