Gyurkity Péter

Blu-ray részletek a Sonytól

A Sony bejelentette első asztali lejátszója és a Blu-ray meghajtót magában foglaló Vaio PC megjelenésének időpontját és árazását. Az asztali példány 1000 dollárt kóstál, míg a PC-be szánt változatról csak később beszélnek.

A vállalat által nyilvánosságra hozott információ szerint egyszerre két termékkel debütálnak a következő generációs optikai lejátszók piacán, ez pedig nem más, mint egy különálló asztali változat, illetve a Vaio PC új verziója, amely szintén magában foglal egy Blu-ray meghajtót. Mindkettő megjelenését júliusra teszik, és ezúttal az árat is elárulták: a BDP-S1 jelzésű asztali lejátszó 1000 dollárba, vagyis mintegy 210 ezer forintba kerül majd a tengerentúlon, míg a Vaio PC esetében az ár 2300 dollár (480 ezer forint) körül alakul majd.



A BDP-S1 részleteit már a januári CES kiállításon nyilvánosságra hozták, itt tehát mindössze az ár számít újdonságnak. A termék 1920x1080-as felbontást, valamint több formátumot (MPEG2, MPEG4-AVC és VC1) támogat, és HDMI, i9lletve analóg csatlakozóval érkezik. A Blu-ray lemezeken kívül megbirkózik a DVD/DVD+/-R / +/-RW korongokkal, legyen szó filmekről, képekről, vagy mp3 fájlokról. A januári bejelentésben jelezték, hogy az első médiákat tavasszal dobják piacra, tehát a meghajtó megjelenésre idejére már nem lesz hiány a korongokból. Erre egészen pontosan áprilisban kerítenek sort: a megjelenés mellett nemrég a várható árakat is megszellőztették, így itt sem kell a sötétben tapogatóznunk.

A PC-be szánt BWU-100A meghajtó esetében kevesebb információ áll rendelkezésünkre. Itt egyelőre annyit tudunk, hogy a lejátszó támogatja a 25 és 50 GB-os BD-R (egyszer írható) és DB-RE (újraírható) korongokat, a hagyományos DVD+/-R / +/-RW, a kétrétegű DVD+/-R, a DVD-RAM, sőt, a CD-R/-RW lemezeket is, így valóban megteremti a teljes kompatibilitást, amire oly sokan vágynak. Az 5,25"-os helyet elfoglaló meghajtó a megszokott PATA csatlakozóval érkezik,természetesen a megfelelő szoftverekkel kiegészítve, amelyek a HD felbontású filmek DVD lemezekre történő lebutítását is lehetővé teszik.

A BWU-100A-val kapcsolatban sem a megjelenés időpontját, sem a várható árazást nem árulták el, bár az biztosnak tűnik, hogy nem lesz olcsó játék. PC-s meghajtóval azonban a Samsung jelenik meg elsőként, mégpedig május végén, így a Sony mintegy két hónapos hátrányból kénytelen indulni. A teljes kompatibilitás azonban könnyen előnyére válhat, így nincs minden veszve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #92
    "Nade BiroAndrás hol van?:D Esetleg egy topiccal arrébb? Elolvastam az alábbi eszmefuttatást és arra jutottam, hogy kivételesen "anyázás" nem volt:)"

    ???
  • dez #91
  • Neurotoxin #90
    Nade BiroAndrás hol van?:D Esetleg egy topiccal arrébb? Elolvastam az alábbi eszmefuttatást és arra jutottam, hogy kivételesen "anyázás" nem volt:)
  • maxpain #89
    Az analogon valo felbontascsokkentes a filmkiadokon mulik. Jelen pillanatba ugy all a helyzet, hogy egyelore a Sony ezt biztos nem alkalmazza majd filmjeinel es elvileg ugyanezt koveti a Disney es a Fox is. De peldaul a Warner reszerol nemtom mi a helyzet.
    Egyebkent Japanban 2011-ig eleve nem is alkalmazhatjak ezt...
  • maxpain #88
    Pont ezert irtam en is korabban, hogy meg ennek a feltetelei sem adottak.
  • dez #87
    Persze, értem. Csak egyrészt (azt hiszem) az ilyen streames vonalakon is lesz védelem (vagy pl. csak kisebb felbontásban mehet), bár nem biztos, hogy itt is a HDCP. Olyan megjelenítőt mondjuk még nem is láttam, ami HD-s tartalmat Etherneten tudna fogadni, akár védelemmel, akár nélküle. A Wifi meg ugye kevés a HD-hoz (legalábbis mpeg2-ben). Másrészt előbb legalább sima monitoron (mármint csak LCD) tudni kellene látni.

    Apropó, analógban is csak némileg csökkentett felbontással küldhető ki. (Elvileg, aztán hogy betartják-e...)
  • maxpain #86
    Igen, de o stream-elni akar. Tehat nem egy PC dekodolna az adatfolyamot (ide kell HDCP-s kari), hanem a TV.
  • dez #85
    Egyelőre HDCP-t támogató videokártya sincs a piacon...
  • maxpain #84
    Kimaradt egy dekodolni szo az utolso elotti mondat vegerol.

    Egyebkent meg:
    http://www.cdrinfo.com/Sections/News/Details.aspx?NewsId=16049

    "Another interesting issue to be answered is whether the MMC (Mandatory Managed Copy) will be intergrated in the Pioneer BD-R101A. The Mandatory Managed Copy would allow consumers to make legal copies of video content. Note that the MMC is now being formally adopted by the BDA."

    Nem tudom mennyire igaz, hivatalos oldalrol meg totalis megerositest nem lattam, dehat ki tudja...
  • maxpain #83
    De, mert a stream-elhetoseghez egy rakas dolognak kell teljesulni. Per pillanat nem tudsz megvenni minden olyan hardvert, hogy menjen a dolog. Kozel sem. Plusz, a HD DVD reszerol ez nem kotelezo dolog, tehat nem fog mindennel menni.
    Harmadreszt az a TV marhara nem kepes lenne MPEG-4 AVC HP es VC-1 AP3 jelfolyamot. De meg a magasabb bitrataju MPEG-2 MP@HL jelfolyammal is gondja lenne.