Gyurkity Péter

Megérkezett az első PC-s Blu-ray író

Nem kellett sokáig várni a Blu-ray meghajtók beharangozása után: a Samsung jóvoltából rövid teszt készült a cég PC-be szánt írójáról. A Warner eközben elhalasztotta HD DVD filmjeinek megjelenését.

A Register az elsők között tehette rá a kezét a Samsung SH-B022 jelzésű írójára, amely végre nem különálló asztali termék, hanem a PC-s DVD/CD-meghajtókat leváltani hivatott példány. A 2x-es, vagyis másodpercenként nagyjából 9 MB sebességet nyújtó író külsejében nem különbözik az elődöktől és a jól megszokott 5,25"-os helyet foglalja el házunkban. A korai prototípus sem a CD, sem a DVD korongokat nem kezeli, ami figyelmeztető jel, igaz, a helyzet még változhat a megjelenés előtt.



A meghajtó csatlakozásánál a hagyományokat követték, vagyis lemondhatunk a SATA illesztőről. A Samsung a jelek szerint bízik abban, hogy az alaplapok legnagyobb részén még jó ideig megtalálható lesz legalább egy PATA csatlakozó. A teszt során a Windows XP SP2 felismerte a meghajtót, ám az üres médiát már nem, így a speciális frissítéssel kiegészített Nero 7 segítségét kellett igénybe venni, amit a Samsung szállított prototípusa mellett. Az íráshoz mindössze egyetlen 25 GB-os BD-RE, vagyis újraírható korong állt rendelkezésre, ennek alapján elmondható, hogy 2x-es sebességen nagyjából 50 percet vesz igénybe a teljes kapacitás kihasználása.

A gyártó részéről egyelőre nem hangzott el hivatalos információ az árazást illetően. A Register értesülése szerint ez 800-900 dollár között lesz majd, így körülbelül 200 ezer forintos induló árral számolhatunk. A kompatibilitást illetően a cikk megjegyzi, hogy a CES 2006 alatt feltüntették a DVD-támogatását, vagyis nagy valószínűséggel mindössze a CD lemezekről kell lemondanunk. A Sony esetében meg arról sem, hiszen a cég a napokban jelezte, hogy BWU-100A jelzésű meghajtója mindhárom generációval megbirkózik.



Érdekes, hogy a Warner időközben elhalasztotta a konkurens HD DVD-formátumon érkező kiadványainak megjelenését. Ennek értelmében az első filmek március vége helyett április 18-án jelennek meg, és mindössze három cím maradt meg az eredetileg beharangozott csapatból: Az operaház fantomja, Az utolsó szamuráj, illetve A millió dolláros bébi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #177
    Mármint nem csak az LG-re gondoltam, hanem úgy általában.
    (Az érdekes, hogy ez már 4x-esen írja a BD-R-t. Bár nem vagyok híve az esztelen gyorsaságnak, mert a megbízhatóság rovására megy. Itt a 4x a DVD-nél a 16x.)
  • dez #176
    Sajnálatos. Szerintem először még nem merték ilyen magasra árazni, aztán meggondolták magukat (főleg a Pioneer hatására). Pofátlanok. De ez csak átmeneti lehet, nem fogják túl sokan ennyiért megvenni, a reális ár ennek töredéke.

    ps. ja, az a sor ott az aláírásodban nem a definíció, hanem amit Pistike megért belőle. :)
  • [Jakuza] #175
    Nos egyre jobban dolni latszik a 500$-os Samsung ar.
    Az olcsosagarol hires LG is piacra dobja Juniusban az irojat.

    " Mai. 23, 2006
    Das Blaue Wunder von LG: Blu-ray-Brenner mit rekordverdächtiger Brenngeschwindigkeit von 4x

    Super Multi Blue: Das neue LG Brennertalent GBW-H10N kommt im Juni für 799,- Euro auf den Markt

    Willich, 23. Mai 2006 – LG Electronics, Marktführer bei optischen Speicherlaufwerken, bringt mit dem Modell GBW-H10N seinen ersten Blu-ray-Brenner auf den Markt. Mit Brenngeschwindigkeiten von 4x bei BD-R- und 2x bei BD-RE-Medien hebt sich das jüngste Mitglied der LG Super Multi-Familie deutlich vom Wettbewerb ab. Das neue interne Modell ist zudem voll abwärtskompatibel und somit in der Lage, auch CDs und DVDs, inklusive DVD-RAM (5x), zu brennen. p>Das innovative Laufwerkkonzept Super Multi Blue stellt sicher, dass kein Nutzer auf den gewohnten Brennkomfort verzichten muss. Der GBW-H10N kommt Mitte Juni auf den deutschen Markt. Die unverbindliche Preisempfehlung liegt bei 799,- Euro."
    LGE link
  • dez #174
    Hát mondom, hogy már az élő fába is belekötsz. Ha tudni akarod ennek a "rejtélynek" a "megfejtését": pár éve ASM-ben csak mikrokontrollerekkel dolgozom, így számítógépen mostanában nem programoztam ASM-ben. (PC-n meg egyátalán nem, mint írtam.)

    Ha annyira értenél hozzá, tudnád, hogy pl. az Amiga (Atari [ezt ki is felejtettem], C64, stb.) hardvere teljesen más, mint a PC-é, így engem kurvára nem érdekelnek a PC-s megszakítások.

    Mellesleg lehet interruptok használatának igénye nélkül is kódolni ASM-ben. 1-1 ASM rutinért még nem kell birtokba venni az egész gépet. (Ettől függetlenül használtam, és használok interruptokat, ha ezzel jönnél.)
  • [Jakuza] #173
    Fogalmazas es tereles zavarban elsz.

    1.Egy szóval nem mondtam, hogy én PC-n programoztam ASM-ben. (mult ido)

    2.És halkan megsúgom, kb. 18 éve programozok (kb. fél évvel kevesebb idő óta ASM-ben is), de ez cseppet se zavarjon." (jelen ido)

    Akarki akarmit mond ha, leir valaki olyasmit, hogy programozik 17,5 fel eve ASM-et, az valamit feltetelez.
    Peldaul azt is, hogy ert hozza.
    Raadasul tudod, aki ASMben programozik annak van Interuptokat osszesito leirasa, amiben megtudja nezni, mi mire valo.
    Mondjuk itt: http://www.ctyme.com/rbrown.htm
  • dez #172
    És? Mi a bajod ezzel? Vagy már a fába is belekötsz?

    Az a mondat igaz.
  • [Jakuza] #171
    Ja es pontosan:

    Jövő héten indulhat a PS3 tesztelése >> 44#
  • [Jakuza] #170
    Dez:
    PS3 teszteles topic:

    "És halkan megsúgom, kb. 18 éve programozok (kb. fél évvel kevesebb idő óta ASM-ben is), de ez cseppet se zavarjon."
  • dez #169
    Nahh, megnéztem a demót. Nem rossz, nem rossz.

    De:
    1. Miért is nem lehet kilépni?
    2. Valahogy nem láttam benne a nevedet.
    3. Elég nehezen hiszem el, hogy te írtad, az alapján, hogy bizonyos dolgokat milyen nehezen fogsz fel. (Vagy csak úgy teszel, hogy ne kelljen elismerni? Mindegy.) Nehezen tudom elképzelni, hogy lehet programozni elvonatkoztatási készség nélkül.
    4. De tegyük fel, te írtad. De az, hogy ezáltal feljogosítva érzed magad, hogy másokkal olyan kurva bunkó legyél, mint amilyen vagy, amiatt nem érdemled meg a dícséretet...
  • dez #168
    Ó, az fáj annyira, hogy azt írtam, hogy ilyen 3D-s demókkal Dunát lehet rekeszteni...? De ez nem lehúzás, hanem tény.

    Egy szóval nem mondtam, hogy én PC-n programoztam ASM-ben. Az x86-ot nem ismerem. Hanem C64-en, Amigán, és pár fajta mikrokontrollert.

    [Tudatosan tartózkodom bizonyos jelzők használatától, Jakuzára vonatkozólag.]