Gyurkity Péter

2010 végén jön a noteszgépes Blu-ray roham

Nagyjából egy év múlva indulhat csak be a nagyüzem a laptopok és noteszgépek terén, legalábbis ami a Blu-ray meghajtóval érkező változatokat illeti - addig is marad a magasabb ár és a kisebb forgalom.

Tajvani források szerint maguk a gyártók is arra számítanak, hogy 2010 második fele előtt nem sok babér terem majd számukra ezen a területen. Igaz, ehhez rögtön érdemes hozzátenni, hogy nem is nagyon siettetik a szegmens felfutását, bár a magasabb árak miatt erre amúgy sem lenne nagyon esélyük.

A probléma érzékeltetésére elég, ha összevetjük a slim Blu-ray, illetve a slim DVD-meghajtók átlagos árát, ezek a termékek kerülnek be ugyanis a legtöbb mobil számítógépbe. Míg előbbinél 100 dollárban határozhatjuk meg az átlagos szintet, utóbbinál ez mindössze 20 dollár, ez pedig nagyon is meglátszik a laptopok és noteszgépek végleges kereskedelmi árán. A különbség a gyártók véleménye szerint 2010 második felére csökkenhet le olyan mértékűre, amely már szinte teljesen felszámolja a két különböző vonal közötti jelenlegi nagy eltérést.


Nem véletlen, hogy ők maguk sem erőltetik a gyorsítást: bár olyan gyártók dobtak már piacra Blu-ray meghajtóval ellátott noteszgépet, mint az Acer, az Asustek, a Dell és a Toshiba, egyikük sem jelent meg agresszív árpolitikával a piacon, mivel éppen a vékonyabb (és nyilván olcsóbb) változatok tettek szert nagy népszerűségre az idei évben, nem pedig a prémium kategóriás megoldások. A Toshiba éppen most dobta piacra legújabb változatát, egy újabb 18,4 hüvelykes monstrumot a Qosmio X500 személyében, ám a brutális összeállítás nyilván nem lesz olyan kelendő, mint a kisebb és olcsóbb példányok.

2010 második feléig még bőven van idő, a nagy többség ráér addig Blu-ray laptopot venni - ez persze nem jelenti azt, hogy nem folytatódik majd a mobil számítógépek térhódítása az asztali konfigurációk rovására, amely már lassan itthon is megfigyelhető, még ha nem is olyan mértékben, mint tőlünk nyugatabbra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #13
    Aki nem archivál annak nem opció. Nekem rengeted (szó szerint) mp3 dvdm van pl. Ezekhez kéne egy kazal pendrive, azokhoz valami spéci tartó, hogy egy szobában is jól nézzen ki, stb stb. Nyilván aki csak letölt valamit hogy megnézze (divx) pl annak tökéletes a pendrive, de nem is azoknak találták ki az irható lemezeket.
  • narumon #12
    Nem tudom, én archiválásra még mindig jobban szeretem a lemezeket. Főleg hogy nem Pcn nézek filmet. Asztali dvd és asztali bluray lejátszóm van. Nekem a vinyon tárolás tök öszvér megoldás.
  • Sir Ny #11
    egy pendrive több helyet foglal, mint mondjuk a BD.
  • barret #10
    Szerinted melyik módszer foglal több helyet?
    A lemezekhez kell a szekrény :D
  • roliika #9
    Nagyobb a realitása. Olcsók a pendriveot fogadó divx-es lejátszók...meg minek több? Én nem archiválok ilyeneket.

    Amúgyis fenntartásaim vannak az optikai lemezes archiválással szemben.
  • Sir Ny #8
    jaja, elképzelem, ahogy otthon kinyitod a szekrényt, és kiveszel belőle egy maréknyi USB-t, és bedugod a DVD lejátszók hátuljába, és onnan nézed a filmeket.
  • roliika #7
    Pontosan.
    Na meg a másik..mennyi idő is egy 50 gigás lemez megírása? Loller.
    USB 3.0-val mennyi idő lesz egy pendrive feltöltése? :)

    És a világon semmi író nem kell hozzá, nehezebben sérül, kisebb..stb.
  • Yv@n #6
    Pontosan ezen gondolkoztam a napokban én is.
    Mire a blu-ray beesne egy elfogadható árszintre, addigra olcsóbban lesz kissebb(fizikailag), nagyobb kapaítású, szinte végtelenszer újraírható pendrive.

    "A pendrive és az irható médium teljesen más célt szolgál. Van itthon nekem is 16gb-os pendriveom mégis rengeteg dvdt irok."
    Nemtudom, én nem írtam dvd-t az elmúlt két évben, leszámítva 2-3 boot lemezt telepítéshez. Adattárolásra hdd, 1TB wd green winyó kintvan 17rongy körüli áron és fogyaszt 7wattot. Sata2 csatolós, tehát simán hotswapelhető, gépet sem kell kapcsolgatni hozzá.
  • emerte #5
    jól van, egyes, leülhetsz
  • narumon #4
    attól függ melyiket nézed. a 25gb noname bluraylemez 700-800ft a márkásak meg 1500-1800 körül.
    A pendrive és az irható médium teljesen más célt szolgál. Vsn itthon nekem is 16gb-os pendriveom mégis rengeteg dvdt irok.