Berta Sándor

Nagyobb tárolókapacitású Blu-ray lemezek érkeznek

A közeljövőben megjelenhetnek a piacon a 100 gigabájtos újraírható és a 128 gigabájtos egyszer írható Blu-ray lemezek. Elsődleges célcsoportnak a professzionális felhasználók számítanak.

A Blu-ray Diszk Szövetség (BDA) közleménye értelmében hamarosan már kaphatók lesznek az új adattárolók. A szervezet két új lemez specifikációit dolgozta ki. Az első csoportba tartoznak a 100 és 128 gigabájt tárolókapacitású egyszer írható, valamint az újraírható 100 gigabájt tárolókapacitású (High Capacity Recordable and Rewritable Discs) BDXL korongok. A második csoportot az Intra-Hybrid Blu-ray Disc (IH-BD) képviseli, amely egy 25 gigabájt adat elraktározására képes Blu-ray ROM réteg és egy szintén 25 gigabájt adattárolási kapacitású Blu-ray RE réteg ötvözéséből született meg. A cél az volt, hogy egy lemezen több különböző típusú információ is megőrizhető legyen.

Mindkét termékcsoport a professzionális adattárolók, például a televíziós stúdiók és a dokumentumarchiválók igényeinek megfelelően készült, de természetesen bárki megvásárolhatja majd őket. A szakemberek a 100, illetve 128 gigabájt adattárolási kapacitást három, illetve négy adathordozó réteg egymásra helyezésével érték el. "A professzionális ipar igyekezett megtalálni az archiválási igényeinek megfelelő optikai korongokat. A Blu-ray diszk megfelel ezeknek az érzékeny adatok, videók és digitális képek kompakt, stabil és hosszú távú adattárolására vonatkozó követelményeknek" - jelentette ki Victor Matsuda, a Blu-ray Diszk Szövetség Globális Promóciós Bizottságának az elnöke.

A specifikációkat a következő néhány hónapban véglegesítik, az első kompatibilis készülékek várhatóan 2011-ben jelennek majd meg a boltok polcain. Az mindenesetre jó pont, hogy az új eszközök is kompatibilisek lesznek a jelenlegi 25, illetve 50 gigabájt tárolókapacitású Blu-ray lemezekkel. Az viszont kevésbé örömteli, hogy a jelenleg kapható Blu-ray írók és lejátszók nem képesek kezelni a BDXL és az IH-BD korongokat, vagyis a lejátszásukhoz és megírásukhoz mindenképpen szükség lesz a legújabb készülékekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #44
    Majd ha még lejjebb megy az ára (író max 10k, lemezek 100-200ft) lehet beruházok egyre. A mostani adatoknál a dvd nekem semmire se elég. Ahhogy hogy kiírjam az adataim ötödét is kéne vagy 7-8 DVD...

    Nem rossz ötlet ez, csak drága, ma már a vinyók is nagyon. Meg lehet mondani, hogy flash meghajtó mert az is 128 giga, ami igaz, de hosszú távon nem tárolsz azon. Az RW diszkeket kiváltja jah, de az egyszer írhatókat nem.
  • Tetsuo #43
    A helyzet az, hogy professzionalis celra jo sokaig nem hasznaltak otikai adathordozot, mert enyhen szolva nem megbizhato, MO-t (magneto-optikai rendszer) hasznaltak/hasznalnak ma is sok helyen vagy RAID tomboket..
    Viszont nemtom mennyire megbizhatobb a Blu-Ray mint a DVD, de gyanitom hasonlo.
  • Tetsuo #42
    Ja, :DD csak kar, hogy nincs hozza kamera..
  • kvp #41
    "Hiába, senkinek nem fér el az a sok legális anyaga pár tíz- vagy százmegabájton."

    Sajnos nem. Nekem csak a digitalis fotoim kb. 6 GB korul jarnak, pedig mindegyiket en keszitettem azota amiota van digitalis gepem. (tehat kb. 10 ev fotoirol van szo, mind 2 megapixeles, tehat meg csak nem is nagyok) Most csak a telefonomon van kb. 3000 csaladi/nyaralasi foto... (archivalasra egyebkent cd-ket, es pendrive-okat hasznalok, fizikai helyszinek szempontjabol is redundas modon)
  • Sir Ny #40
    de legalább elég kicsi adatot rá tudsz rakni, és ha egy elromlik, akkor kicsi lesz a veszteség
    gyökér
  • qwas #39
    Hát azt lehet,hogy nem de tudod mekkora egy 10MP-es fényképező 1db fotója RAW formátumban? Hama tele lehet ám vágni egy DVD-t. Szerintem az SSD-ben van a jövő csak még sokat kell rajta fejleszteni, hogy elfogadható méretű, árú legyen.
  • opeca #38
    a DVD-nek nincs jövője. gyenge, könnyen karcolódik, hamar elveszhet a kópia.
    Plusz kel hozzá DVD lejátszó, ez esetebn BD lejátszó.

    A virtuális filmforgalmazásban sokkla jobbna hiszek. Kell a film? Tölsd le x összegért.
  • B0nFire #37
    És akkor tegyék a kezüket a szívükre, és mondják azt őszintén, hogy 1-2 évvel ezelőtt nem tudták, hogy fognak tudni ilyet is csinálni, és aki eddig méregdrágán megvette a BD lejátszóját, az most dobhatja ki.
  • gulyasandras #36
    Hiába, senkinek nem fér el az a sok legális anyaga pár tíz- vagy százmegabájton.

    Tudom, tudom: mindenki hd videót vág ill. animációt szerkeszt.
  • Molnibalage #35
    Vinyóm is halt meg, csak éppen számítottam már rá. A backup DVD viszont elvitte fél éves munkámat.

    A régi CD olvasható nekem is, az AoAI 2008-ban is olvasható volt. A DVD-k viszont atomszarok. Mondjuk az RTW-t anno CD-n adta oda egy srác. Eltettem, nem volt rá fél évig időm. Elővettem. 3 CD-ből egyet nem olvasott be úgy, hogy végig tokban voltak.

    Egy vinyó megbízhatóság fényévekkel a DVD előtt van.