Berta Sándor

Támogatói is kritizálják a Google könyvtárprojektjét

Már a könyvdigitalizálási projektben résztvevő egyetemek is bírálják a világ legnépszerűbb online keresőjének tartott céget. A könyvtárak ugyanis megkérdőjelezik a Google Book Library Project keretében végzett munka minőségét.

Eddig számos kritika érte a programot, ám ezek szinte kivétel nélkül külső támadások voltak. Ez az első eset, hogy már a projektet támogató könyvtárak bírálják a Google-t. Mint ismeretes, az amerikai vállalat korábban úgy döntött, hogy digitalizálja a néhány kiválasztott egyetem könyvtárában található könyvek és más dokumentumok egy részét. Több egyetemi alkalmazott is kifogásolja azonban, hogy a beszkennelt művek egy része gyakorlatilag használhatatlannak bizonyult. Így például egyes szavak vagy mondatrészek olvashatatlanok, vagy hiányoznak, teljes oldalak vagy bekezdések nem találhatók, vagy az oldalak nem sorrendben vannak.


A digitális könyvtárban régebbi művek is megtalálhatók

"Amennyiben mi szabhatnánk meg a minőségét, akkor valami teljesen más, jobb végeredményt kapnánk" - nyilatkozta a felháborodását leplezni nem tudó, de nem is akaró Andrew Herkovic, a Stanford Egyetem könyvtárában folyó digitalizálási munkákat vezető szakember. A Google képviselői azonnal reagáltak és azt hangsúlyozták, hogy ezek kezdeti nehézségek és hibák, amiket idővel teljesen meg fognak oldani. Adam Smith, a Google Books termékmenedzsere elismerte, hogy a kezdetekkor túl sok könyvre kellett egyszerre figyelniük és ezért fordulhattak elő pontatlanságok.

A Google munkatársai a könyveket szétnyitva, a két oldalt párhuzamosan szkennelik be egy nagyfelbontású digitális kamera segítségével. A kész felvételeket egy nagy teljesítményű számítógép teszi egymás mellé és dolgozza fel. Azért, hogy elkerüljék a könyvek oldalainak elszakadását vagy gyűrődését, a szakemberek kézzel lapozzák a műveket. A folyamat fáradságos és hosszantartó, s mint látható, bőven vannak hibalehetőségek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #4
    Ja persze,valamelyik hulye biztos mobiljaval csinalja a kepeket.Ugy kb atlapoza,es ami erdekes azt lefenykepezi.
    Ja pont arra vannak rászorulva, hogy mobillal fotózgassanak. Azt meg majd el is olvasod :)
  • Cat #3
    azért ne feledjük, hogy sokezer könyv soktizezer oldaláról van szó, manuális lapozásnál simán előfordulhat hogy véletlenül kettőt lapoz, rosszul rakja rá a szkennerre vagy ilyesmi. Ezt nem nagyon lehet másképp csinálni.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    lol .. több precizitást vártam volna el tőlük..
  • duke #1
    ", a két oldalt párhuzamosan szkennelik be egy nagyfelbontású digitális kamera segítségével"
    Ja persze,valamelyik hulye biztos mobiljaval csinalja a kepeket.Ugy kb atlapoza,es ami erdekes azt lefenykepezi.