Specker Balázs

Alulmaradt a Google egy pornólappal szemben

A természetességet hirdető Perfect 10 erotikus oldal pert nyert a Google-lal szemben. A keresőóriást az a vád érte, hogy engedély nélkül használta a jogos tulajdonos képeinek kicsinyített változatát.

A kaliforniai bíró elmarasztalta a Google-t amiért megsértette a Perfect 10 jogait azzal, hogy lemásolta a képeket és szerverein tárolta őket. A Perfect 10 úgy vélte, a Google kárt okozott neki azzal, hogy ingyen terjesztette képeit, amelyek egyébként pénzbe kerültek volna. A kiadó lapja 7,99 dolláros (körülbelül 1600 forint) áron kapható, míg a perfect10.com weboldalán a havi előfizetési díj 25,50 dollárba (körülbelül 5200 forint) kerül. A Google azzal védekezett, hogy a szóban forgó fotók kicsinyített megjelenítése jogszerű felhasználás volt.

A Perfect 10 azonban nehezményezte a kicsinyített képek közzétételét, mivel így kár érte a cég mobil-háttérkép szolgáltatását - ugyanis a telefonokra a kis kijelző miatt amúgy sem kell nagyobb felbontású változat. Továbbá azt is kifogásolták, hogy a Google az AdSense program keretein belül megengedte, hogy mások "ellopják" a képeket, és Google hirdetések mellett újra felhasználják saját oldalukon. Állításuk szerint a keresőóriás így hasznot húzott az ő kárukra - írja a PC Pro.

Eddig a Google-nak állt a zászló, mivel korábban Howard Matz kerületi ügyész úgy találta, teljesen jogszerűen járt el az alperes a képekkel, mivel megjelenítette az eredetikhez tartozó linkeket is. Azonban a határozat felfüggesztheti a Google Image működését ha kiderül, hogy más vállalatok így használták fel saját céljaikra a szóban forgó fotókat. A bíró úgy határozott, hogy a feleknek olyan megállapodást kell kötniük, amely mindkettőjük számára elfogadható. A Google már korábban jelezte, ha nem tudnak megegyezni és a bíró elmarasztalja a keresőóriást, élni fog fellebbezési jogával.

Az eset után a többi, hasonló képkereső oldal - köztük a Yahoo! és az MSN is - számíthat pereskedésekre. A Perfect 10 az Amazont még júliusban perelte be A9 keresőmotorja miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #24
    "2. a mobiltartalmak eladásának ellehetetlenítése mindenképp valós, hisz senki nem fogja megvenni tőlük a kis változatokat, mivel azt a Google ingyen kidobja. A csengőhang és háttérkép piac mára milliárd dollárokban mérhető" Nekem pölö eszembe nem jutna onnan áttenni nem is venném meg mondjuk, de a kugli csak arra keresett rá amit megtalált a neten, ha ezt nem akarták volna a szerkesztők a pereskedés helyett inkább védekezni kellett volna ellene, amúgyis, az emberek többségének nincs kedve/lehetősége/ideje macerálgatni h a képet átméretezve küldje át bluetoothon vagy infrán, mikor wap már majdnem minden színes kijelzős telóba van, semmilyen bevételtől nem estek el!
  • Hegyikecske #22
    micsoda hülyeség! Soha nem hallottam erről a magazinról eszembe nem jutna pont ezt nézni, még ha kár is érte ez ta céget, akkor se azért mer valaki megtalált egy kicsinyített képet! Ha annyira titkos akkor tegyenek bele vízjelet, mondjuk a közepére, ezzel mennyivel egyértelműbb lenne a helyzet, azonkívűl be lehet azt állítani h mit indexeljen a kugli, ha annyira fontos nekik a képük akkor védjék jobban! Mocskos csaló banda, az ingyen reklám bezzeg kell nekik!
  • Dj Faustus #21
    Azt furcsállom, hogy a Perfect 10 webmesterei miért nem tettek az ellen, hogy a Google keresőrobotja indexelje a fizetős részen található képeket?
    .htaccess segítségével (a weboldal Apache szerveren van - ez kideríthető a szerver által küldött Response header-ből).
    Vagy használható az általatok emlegetett robots.txt, vagy a [url=http://www.searchengineworld.com/metatag/robots.htm]<META NAME="ROBOTS" CONTENT="INDEX,FOLLOW">[/url] is, ha HTML oldalról van szó.

    Másrészt ha használjátok a Google képkeresőjét, a következő figyelmeztetést közli:
    A kép valószínűleg le lett kicsinyítve és szerzői jog által védett. / Image may be scaled down and subject to copyright.

    Szóval ezt az egészet kicsinyes, pénzhajhász, ismertségnövelő akciónak feltételezem - semmi másnak.
  • Su0my #20
    Ez Amerika...
  • arty #19
    nem a képet tette közzé, hanem egy keresőtől elvárható módon annak KICSINYITETT változatát ... de már az is baj (minden baj, mindenki mindenkit perel) ...
  • fluga #18
    én csak azt nem értem, hogy ha van egy szerzői jogok által védett kép, amit a gugli - és azt hiszem ez itt a gond - minden engedély nélkül közzétesz, és a tulajdonos perel - nos mi ebben a furcsa?
    mellesleg a perfect10 talán előbb létezett mint maga az internet, de azt hiszem ez mindegy is.
  • kristiaan #17
    "Egyébként ennyi erővel az SG-t is beperelhetné az oldal üzemeltetője, hiszen a cikkben ott egy kép amit akár mobil háttérképnek is lehet használni :)"
    pont ezt akartam en is irni csak mas szavakkal :D
  • Gerygrey #16
    Nem mondok ellent magamnak.

    Akik olyan hülyék hogy fizetni hajlandók, azok fizetni fognak, hiszen valószínűleg azt sem tudják hogy ezeket a kis képeket hogyan kell a telefonra tenni (arról nem is beszélve hogy kb 50 féle képernyőfelbontás létezik a telefonok között, nem hinném hogy a Google képkeresője kiadja az összes Nokiára, Sonyericssonra, stb-re optimalizált képet)

    Akik picivel okosabbak és nem fizetnek, azok nem pont erre a néhány szar képre fognak rászorulni, hiszen képesek elvégezni azt a kb 3 kattintásból álló bonyolult műveletsort - szándékosan nem Photoshopot írok - ACDSee-ben, és átméretezik illetve megvágják maguknak a bárhonnan máshonnan megszerzett akármilyen méretű képet - így számukra tök haszontalan a dolog.

    Egyébként ennyi erővel az SG-t is beperelhetné az oldal üzemeltetője, hiszen a cikkben ott egy kép amit akár mobil háttérképnek is lehet használni :)
  • Aramir #15
    Meg hát!!! :D
  • tomsolo #14
    fú, de kis cukor van a borítón.:)