Gyurkity Péter

Amerikai beavatkozást kér a Microsoft az EU-vitában

A szoftvercég amerikai bíróságok segítsége révén szeretné elérni, hogy az ügyben érintett tengerentúli cégek átadják a szükséges dokumentumokat. Az Európai Bizottság már közelinek véli a büntetés kiszabását.

Az elmúlt héten a Microsoft újabb beadvánnyal toldotta meg az Európai Bizottsághoz korábban eljuttatott hivatalos válaszát, amelyben újabb kifogásokat emel az eljárással kapcsolatban. Ebben elsősorban azt vetik a testület szemére, hogy nem biztosított hozzáférést a cég által igényelt anyagokhoz, amelyek pedig véleményük szerint elengedhetetlenek a védelem megalapozásához.

Redmond elsősorban a bizottság és a már korábban ellenféllé váló amerikai vállalatok közötti kapcsolatot szeretné közelebbről szemügyre venni, és elérni, hogy számára is hozzáférhetővé váljon a másik tábor belső kommunikációja. Éppen ezért amerikai szövetségi bíróságokhoz folyamodik, amelyek szerintük rávennék az érintett cégeket - IBM, Sun, Oracle, Novell - az anyagok átadására. A cél továbbra is a tetemes napi pénzbüntetés elkerülése, pontosabban a védelem alátámasztása. Ebben nyújthat nagy segítséget a bizottság és a vállalatok közötti kommunikációt tartalmazó anyag, amelynek átadását eddig nem sikerült elérniük.

A Microsoft azzal vádolja a testületet, hogy az általa szükségesnek vélt dokumentumokat eddig is késve, mindössze két héttel a határidő lejárta előtt adta át, vagyis nem hagyott elegendő időt a válasz elkészítésére. Szerintük a testület az eljárás során összejátszott a rivális cégekkel, és igyekezett megtagadni Redmondtól a védelem megalapozásának lehetőségét.

Az Európai Bizottság természetesen ezúttal is másként látja a történteket. Bár szóvivőjük nem fűzött kommentárt a legújabb vádakhoz, annyi világossá vált, hogy bizonyos dokumentumok megtartását és bizalmas kezelését szabályszerűnek látják. A testület tehát nem adná át a Microsoft által igényelt teljes anyagot, míg Redmond éppen ezt szeretné elérni. Neelie Kroes, a bizottság versenyügyi biztosa viszont úgy véli, a vállalat éppen folyamatos vádaskodásával fogja elérni a büntetés mielőbbi kiszabását. "Ha továbbra is a jelenlegi vonalat követik, megkapják a büntetést, ami igencsak jelentős lesz" - figyelmeztetett Kroes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ubuntu #47
    Ez viszonylag egyszerű kérdés. Pont úgy lehet behajtani mit az adótartozásokat. Ezért is koncentrál az EU a pénzbeli szankciókra, jogilag alátámasztható és a gyakorlatban egyszerű kivitelezni.
    A Microsoft mint cég rendelkezik legalább egy vállalati bankszámlával. Erre kiadott inkasszóval máris be lehet szedni a bírságot. Az európai forgalom napi 5%-áról van szó. Ennek meg kell jelennie a Microsoft bankszámláin.
    Aki szereti a gondolatkísérleteket és fikciókat, továbbszőheti azzal, hogy mi van ha a Ms közvetlenül amerikába utal mindent itteni számláiról. Ez esetben le lehet foglalni itteni ingatlanait és ingóságait, végső soron akár a szellemi termékeit is. Bár erre eddig még nincs kialakult gyakorlat. Természetesen eddig egyik fél sem fog elmenni.
  • ubuntu #46
    "A nyílt forrás legnagyob akadálya az, hogy nehéz belőle pénzt csinálni."
    Ennek ellenére a RedHat elég jól keres vele, és még a részvényesei is jól járnak. A Google pedig példátlanul gyors és kiemelkedő sikereket ért el Linux alapokon.
    Szóval semmi sem lehetetlen, az persze relatív mit tekintünk nehéznek.

  • BlackRose #45
    Ha multi vagy akkor nem :) minden a tömeg kérdése, ha nagy vagy és erőss és még neked van igazad is (a törvény szerint) akkor a hatóságok szaladnak orvosolni a mulasztásukat mert végképpen ott is valaki felel a hibáért, és ha a bíróságon bizonyítod, hogy a hibát tudattad velük és mégis ráderőszakolták a dolgot akkor nagy baj lesz a dologból. Persze ha kis szegény kft vagy akkor ez nem éppen így működik. Alapjában amikor megjelenik a hatóságok ajtajában egy Harwardi ügyvédcsapat és azt mondják, jónapot kívánunk mi a Shearman & Sterling-ből vagunk és az IBM-et vagy Microsoft-ot képviseljük és azért jöttünk, hogy megvitassuk az önök által követelt dolgokat amelyek szerintünk a meglévő törvényekbe ütköznek, akkor a hatóságok nagyon is odafigyelnek... persze itt még nem éppen így működnek a dolgok, de azért elég hasonlóan. Az EU-ban is ez a probléma, most egy csomó első osztályú méregdrága elismert jogász véleménye nem egyezik az EU alapjában elég gyenge jogászainak véleményével, mert ugye az EU-ban is a jobb jogászok inkább a magán szektorban keresik a kenyerüket, mert ott jóval nagyobb a haszon. Persze itt nem akarom kisemmizni a hivatalos szerveket, de azért mégis szeretném ha kérnék a felső jogászréteg véleményét is, mert ugye az lehet, hogy az EU-ban nincs Harward meg Yale de van ennek megfelelő szintű jogászat, és persze az USA beli jogi cégek megfelelője is létezik, csak konzultálni kell velük, ez az ami az EU-ban elmarad. Na de mindegy, ezt az ügyet akkor fogját sikeressen lezárni ha kiegyezés lesz belőlle, más esetben mindenki szívni fog vele, de szerintem az EU huzza ki a roszabb felét. Tehát mindkét fél érdekében van a kiegyezés.
  • strogg #44
    Nah igen. De tudjuk, hogy a jogorvoslatot csak a végrehajtás után kréhetsz, ha sérelmezed a döntést,és a végrehajtást.

    Tudtommal először fizetsz, aztán kérsz jogi segítséget.
  • BlackRose #43
    A hatóságok is a törvények szerint kell, hogy eljárjanak éppen úgy mint mindenki más. A különbség csak ott van, hogy a hatóságoknak joguk van a törvényeket végrehajtani erőszakos úton is, de ugyanez a joga megvan mindenkinek az erre előírt hatósági struktúrákon keresztül. De a lényeg, hogy törvényszerű legyen az eljárás. Az APEH sem lehet a törvények felett, persze a különbség, hogy ha te egy kis kft vagy akkor alárendeled magad a hatóságok nem 100% törvényes eljárásainak is, ha pedig egy multi vagy akinek milliós jogászi erőforrása van és aki minden lépést komolyan ellenőriz, az már azt mondja, hogy hoho, ez az eljárás vagy kérelem az x törvény z paragráfussába ütközik, kérem ezt orvosolják, vagy bírósághoz fordulunk... és akkor a hatóságok komolyan dolgoznak, hogy javítsanak a dolgokon. Persze ha kis kft vagy akkor halgatsz és csinálod, mert ugye perelni sem nagyon tudsz, hogyan is engedheted meg magadnak ennek a költségeit...
  • assdf #42
    Igen, de ez kicsit olyan helyzet hogyha az eu az ms tökére lép, egyuttal a sajátjára is lép, tehát jól meg kell fontolnia mennyire is lép oda mert az neki is fájni fog.
  • strogg #41
    Mint ahogy te sem határozhatod meg, hogy az APEH felé te mit adsz le, és nem akadhastz ki, ha ők semmit. Az EU felléphet, mert van hatósági jögköre is bizonyos esetekben, és az eurpai unio döntéshozó testülete. Az m$ viszont ugyanúgy magáncég, mint a te kft-d, a különbség a méretekben van.Te hiába vagy multinacionális cég, ha az apeh az mondja ezt és ezt add át, és nem adod, akkor ráléphet a töködre. De te nem léphetsz az övére. Max perelhetsz, aztán lesz valami.
  • Darth Sith #40
    " A testület tehát nem adná át a Microsoft által igényelt teljes anyagot"
    ők nem adnak semmit, de elvárják hogy az M$ perkáljon, az M$ forráskódot adjon, az M$ vegyen ki ezt-azt a termékei közül, az M$ változtasson meg ezt-azt. No comment, ez már kész vicc.
  • BlackRose #39
    Azért mert a Microsoft a Windowsokat nem az EU-nak adta el, hanem az ügyfeleinek és ezek az ügyfelek nem okolhatók az EU lépéseiért, sőt ezek az ügyfelek ez a sok millió felhasználó és főleg cégi felhasználó és ez a sokszázmilliárd dollár értékű rendszer a Microsoft fő szövetségesse. Ezek miatt a meglévő és a potenciális felhasználók miatt az EU béna, nem tud lépni. Különben az EU törvénytelenül járna el, ha betiltaná a Windows-ot, úgyhogy ezt azért sem teheti meg. Meg persze gondolom, hogy ha egy ilyen dolog bejönne akkor az EU székhelyű és nem csak EU székhelyű multik is nagyon felháborodnának (pl. csak maga az IBM-nek 70% szerverforgalma Windows-al történik) és habár maga az IBM a Microsoft ellen van ebben a perben, nem egyezne bele olyan intézkedésekbe amely a saját kárára is menne. Szóval ez egy nygyon összetettt dolog amelyet most nehéz lesz az EU-nak szétszedni, mert nem vették komolyan amikor elindultak, nem mérték fel az reális nem pedig beképzelt vagy hírdetett erőviszonyokat és most a Microsoft ezt jól használja. Különben ez az egész űgy csak megegyezés formában oldható meg, ha ezt nem fogják fel akkor évekig fog még jelenkezni ebben a formában de semmi konkrét értékkel, sem az EU sem a Microsoft javára.
  • dez #38
    "A nyílt forrás legnagyob akadálya az, hogy nehéz belőle pénzt csinálni."

    A nagy cégek számára a hw telepítés a nagy üzlet, a hozzá való sw csak a ráadás. (És főleg nem számít, ha amúgy is mástól kellett megvenniük.)