Gyurkity Péter

MS vs. EU: hozzáférhető a Microsoft válasza

A szoftvercég a héten nyilvánosságra hozta terjedelmes válaszát, amelyben korábban közölte kifogásait az Európai Bizottság eljárásával kapcsolatban, és egyben hanyagsággal vádolta meg a testületet.

A két fél között dúló vitáról folyamatosan beszámoltunk. Legutóbb a Microsofton volt a sor, amely végül is betartotta az utolsó, február 15-i határidőt, és még ennek lejárta előtt benyújtotta válaszát a bizottság korábbi vádaira. A 76 oldalas dokumentum bemutatja az események sorrendjét - természetesen a vállalat szemszögéből - leszögezi, hogy mindenben teljesítették a testület elvárásait, sőt, túl is mentek azokon, és egyben a védelem akadályozásával vádolja az Európai Bizottságot.

A Microsoft tehát nem hagyta magát, és válaszában egyértelműen kinyilatkoztatta, hogy véleménye ezúttal sem egyezik a bizottságéval. Egy hétre rá azonban újabb, meglepő lépésre szánta el magát, és nyilvánosságra hozta a teljes dokumentumot, amely bárki számára hozzáférhető a vállalat internetes oldalán. A több PDF fájlból álló anyagban tehát kedvünkre csemegézhetünk - a szoftvercég úgy gondolja, hogy az abban foglaltak egyértelműen alátámasztják igazát, és - legalábbis ebben az ügyben - végérvényesen a maga oldalára fordíthatja a közvéleményt.

"Az átláthatóság életbevágóan fontos lehet egy olyan folyamatban, amely a színfalak mögött folyhat le Brüsszelben. Úgy döntöttünk, hogy megnyitjuk az anyagot, hogy az emberek megértsék a probléma lényegét" - jelentette ki Horacio Gutierrez, a Microsoft európai ügyekért felelős jogtanácsosa, hozzátéve, hogy az üzleti titoknak minősülő részleteket természetesen mellőzték. Megtudhattuk továbbá, hogy a cég védelmében készült anyaggal ellentétben nem hozzák nyilvánosságra az Európai Bizottság kifogásait tartalmazó dokumentumokat. Jonathan Todd, a bizottság szóvivője eközben úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják a cég válaszát, és csak az újabb meghallgatás után döntenek majd a napi büntetés alkalmazása felől.

Ennek időpontja még nem ismert, így az ügy várhatóan tovább húzódik - addig is böngészhetünk a nyilvánosságra hozott anyagban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #21
    "csak az sg terhelt benneteket szokas szerint nemi szinvonal alatti emes-szimpatikus vagdalkozassal"

    azert ez erdekes :)

    firefoxos topikokban meg iszonyu ms-ellenes

    akkor hogyan van ez?
    nem lehet, hogy csak szimplan szerencsetlen nemelyik cikk? vagy csak szimplan "egynemely" cikkiro elfogult?
  • prezideente #20
    EvilDevil szánalmasan elfogult.
    Másrészt az EU ha nagyon akarná nagy ügyet csinálhatna belőle és keresztbeszivathatná a MS-ot.
    Lásd: Steve Balmer "turnéra" indult az EU-ban h szavazzák meg a szoftverszabadalmakat. És ott igen csak fényesre nyalta az EU fenekét de ez nem volt elég szerencsére.
    És mielőtt én lnnék a hülye amitől meg is lehet kímélni bárki utánnanézhet és bár tudom h Evil nem bírja megállnii h ne szóljon be azért szép dolog az hogy véfjük a MS-ot de nem kéne elfogultnak lenni. Én is beismerem h a linuxnak vannak hibái de ettől függetlenül jobbnak találom a windowsnál és ha ebbe matematikát vélsz felfedezni akkor még arra se vagy érdemes h valaki le*szon
  • rigidus #19
    "Ez oké, de akkor én itt félretájékozódtam... A múltkor nem úgy volt, hogy az MS átad mindent a-tól z-ig, csak hagyják már békén..."

    Az a multkor sem ugy volt, csak az sg terhelt benneteket szokas szerint nemi szinvonal alatti emes-szimpatikus vagdalkozassal. Amit atadtak az edes keves, raadasul hasznalhatatlan es jobara nem is az ami a kovetelesben szol. Az emesnek a gaz az, hogy ok formatumharcokkal epitettek ki monopoliumot es a felhasznalokat ezaltal odalancoltak az o oprendszerukhoz. Zart formatumokhoz pedig nem lehet normalis interfaceket irni. Na ezert nem tudtak az emes mellett a versenytarsak fejlodni. Az emes kezeben volt egy operacios rendszer es egy evtizeden at a raepitett zart szabvanyaival manipulalta a piacot.

    A publikalt API-k nagy resze rosszul/hianyosan dokumentalt, igy elvileg egymassal jo interoperabilitasu vines szoftvereket csak az emes tud kesziteni.

    Ha azokat a doksikat pedig atadja, akkor a monopoliuma par even belul borul. Eppen ezert probalkozik mindenfele szanalmas idohuzassal, atad "nesze semmi fogd meg jol" dokumentumokat, majd a kezeben levo mediakon keresztul eteti a felhasznaloit, hogy ez az eu milyen csunya irigy banda.

    A "legjobb" huzasa az volt, hogy 2004-ben, mikor elvesztettek a pert (mint volt mar rola szo) nem adta at a doksikat, haladekert konyorgott, vagy neha atadott valami kamu osszecsapott, hasznalhatatlan maszatot, de mindig az utolso percben. Ez alatt eltelt ket ev es ez csupan arra volt jo, hogy meg ket evvel meg tudta hosszabbitani a monopoliumat.

    A masik pikanteriaja a dolognak, hogy az EU meg igy is nagyon elnezo volt vele, mert mar december 15-diketol fogva fizetnie kellene a napi ketmillio euros buntetest, azaz pillanatnyilag ~140.000.000 euronal tartana. Azota mar kert ketszer haladekot, az EU rabolintott, a koszonet pedig az volt erte, hogy az emes kuldott egy eleg kemeny hangvetelu beadvanyt (ld: a cikk), jobbra balra kopkod mindenkit, raadasul beperelte az Europai Bizottsagot. Na ennyit a koszonetukrol.

    Ezek utan csodalkoznek, hogyha az - emes altal kert - nehany nap mulva esedekes targyalasukon a bizottsag rabolintana az ujabb haladekra.
  • Praetor #18
    "Bizonítsd be, hogy a világon egy cég sem akar olyan helyzetbe kerülni, hogy ne ő diktálja a piacot. Dehogynem, csak ez valakiknek sikerül valakiknek nem."

    Pont ezért találták ki a versenyjogi szabályozást, mert a monopóliumok erőssen torzítják a versenyt, és a fogyasztók érdekeit sérti. A májkrémszaft pedig erőssen monopol helyzetben van, ezért a monopol illetve oligopol cégekre vonatkozó versenyszabályok már rá is vonatkoznak.

  • Praetor #17
    Ha nem teszel törvénysértő dolgot, akkor azt még papírokkal sem lehet rádbizonyítani. Kivéve persze, ha hamis papírokról van szó, de ez gyorsan kiderül.

    Ráadásul alapesetben az bizonyít aki állít. Aki vádaskodik annak kell bizonyítania. Ha valakinek elég erős bizonyítékai vannak, akkor még mindig megdöntheti az ellenbizonyítás, amivel gyengíteni elehet a felhozott bizonyítékok bizonyító erejét.

    Az igazságról itt meg szó sincs. Itt a jogszabályokról illetve egy megfelelő jogosultságokkal felruházott szerv felszólításáról van szó, és annak be nem tartásáról. Azt pedig nem túl nehéz eldönteni, hogy egy cég megfelelően jár-e el.

    Itt egyértelműen látszik, hogy a májkrémszaft sumákol, és minden eszközt megragad (sajtót és médiát is (ld:sg)) hogy elérje azt, hogy az eredeti döntés célja meghiúsuljon.
  • droland #16
    "Ha sok ezer cég be tudja tartani a törvényt, akkor a májkrémszaft is legyen olyan kedves eleget tenni a jogszabályoknak." - Bizonítsd be, hogy a világon egy cég sem akar olyan helyzetbe kerülni, hogy ne ő diktálja a piacot. Dehogynem, csak ez valakiknek sikerül valakiknek nem. Ha pedig egy cég nagy, és a termékéből sok fogy, akkor onnantól kezdve nem az az igazság, hogy vét a törvény ellen, hanem sok zugügyvéd éjjel nappal keresi azt a kicsi pontot, amivel bele lehet kötni és akár több millió dollárra perelni.

    Tudod nem az a törvénysértő amit csinálsz, hanem amit rád lehet bizonyítani csupán PAPÍROKKAL.

    Ez az igazság...
  • mousee #15
    Ez oké, de akkor én itt félretájékozódtam... A múltkor nem úgy volt, hogy az MS átad mindent a-tól z-ig, csak hagyják már békén... De ezt az EU visszautasította... Nekem ennyi esett le, de akkor ezek szerint tévedtem :P
  • rigidus #14
    > Én már ezt az egész vitát unom... Hagyják már békén szerencsétlen MS-t...

    Erzekeny a lelketek gyerekek. Az emes beken lesz hagyva miutan azokat a dokumentumokat adja at amiket kertek.

    > Ha ezt akarja elérni, akkor ne így érje el, hanem csináljon egy olyan linux disztribet, ami felveszi a vistával a versenyt...

    Az Europai Bizottsag versenyfelugyelete tudomasom szerint nem fejleszt szoftvereket. Es ez az egesz nem is errol szol.

    Amugy amit irtal majdnem jol irtad, csak forditva. Ezeket az informaciokat nem uncsibol keri az EU, hanem azert, hogy hozzaferjenek azok a fejlesztok is akiken az emes vegiggazolt a versenyjogi torvenyeket megszegve. Ha lesznek doksik, lesznek majd konkurensek is.

    Emes meg meg fog egy darabig vergodni, probalkozni, idot huzni, vagdalkozni ahogy szokott, de elobb-utobb at kell nyujtania az ominozus dokumentumokat amelyekre 2 eve var a bizottsag.

    Az meg, hogy a nyilvanossag fele az emes milyen jotundert jatszik csak egy dolog. Amennyi pert inditottak mar az emes ellen az elmult 5 evben a szokasos versenyjogi szabalyok athagasa, szabadalomsertesek, egyebek miatt, ahhoz kepest az EU csak egy puszit ker.
  • ubuntu #13
    "Szánalmas az EU és mindenki aki a MS-t basztatja!!

    Fuck ASVA!! (Amputáltagyu Skizoid Vadbarmok Alakulata)"

    Furcsa, hogy nem látod a nyolvánvaló ellentmondást a saját írásaidban.
    Mintha azt írnád: " Dögöljön meg az a geci szemét hitler. Majd... Éljen a nagy Duce!!" :-D

  • enkido #12
    hiábavaló... fölösleges... szembeszállni valamivel ami egyeduralomra, monopolhelyzetre tör... az ilyen vélemények, és hozzáállások miatt jöhetnek létre diktatúrák. Köszönjük, hogy támogatja az elnyomást, és nem enged utat a szabad versenynek...