SG.hu

Vegyes bizottság az információs társadalomról

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Willi Stächele baden-württembergi állam- és európai ügyi miniszter elnökletével 2006. február 24-én Budapesten került sor a Magyarország-Baden-Württemberg Kormányközi Vegyes Bizottság 9. ülésére.

A Vegyes Bizottság megalakulása óta eltelt 15 évben számos kézzel fogható eredménye született a több együttműködési területet lefedő munkakapcsolatnak. Ilyen többek között a Budapesti Német Nyelvű Andrássy Egyetem létrehozása, valamint a közös oktatási, kulturális és informatikai kezdeményezések. A legutóbbi ülésen megállapodás született arról, hogy Magyarország európai uniós csatlakozásával tagsági partneri viszony létesül, melyet a XXI. század kihívásainak megfelelően az információs társadalom és modern technológiák tesznek még hatékonyabbá.

A 2006. évi ülésen új elemként jelenik meg – további Duna-menti államok részvételével – a tudás és kutatás digitális hálózatának kiépítése kapcsán létrejövő együttműködés a "7. Intelligens folyosó" keretében. Kovács Kálmán a stuttgarti Kis Dunai Csúcstalálkozón kezdeményezte a régió versenyképességének növelését célzó projektet, melyet a négy állam, Ausztria, Baden-Württemberg, Bajorország és Magyarország kormányfői kedvezően fogadtak. A "Digitális Könyvtár" modellprojekt kidolgozása megkezdődött, 2006. február végén pedig a K+F munkacsoport szakértői találkozójára kerül sor.

Az ülésen kiemelt hangsúlyt kapott az "Európai Kistérségek az Információs Társadalomban" címmel tervezett magyar-német együttműködési konferencia, melynek lényeges eleme az információs technológiai kooperáció továbbfejlesztése, közös projektek kidolgozása. Emellett számos kulturális együttműködésre, közös programra, illetve kiállításokra kerül sor a két államban 2006. folyamán.

A Vegyes Bizottság ülésén emellett az oktatás, szakképzés, kultúra, művészet, tudomány és kutatás, gazdaság és közlekedés, média és információs társadalom, belügyi, szociális és egészségügyi, valamint mezőgazdasági, környezetvédelmi és vidékfejlesztési kérdésekben folyt aktív egyeztetés a magyar és baden-württembergi partnerek között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!