SG.hu

Még a tengerentúlra is jut eMagyar pont

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter december 22-én eredményes tárgyalásokat folytatott Markó Bélával, Románia művelődési, oktatási és az európai integrációs tevékenységeket felügyelő miniszterelnök-helyettesével, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével az Informatikai és Hírközlési Minisztérium határon túli programjainak tapasztalatairól és folytatásáról.

Az IHM 2003-ban meghirdetett "Szülőföldön az információs társadalomba" programja közösségi internet-elérési helyek, úgy nevezett eMagyar pontok létrehozását támogatta. A Kárpát-medencében és a tengeren túl több mint 300 ilyen pont jön létre, ebből 150 eMagyar pont Románia magyarlakta területein valósul meg. Az eMagyar pontok létrehozásának a célja, hogy az informatikailag kevésbé jól ellátott területeken a lakosság azon része, amely gazdasági vagy más okok miatt egyénileg nem fér hozzá az internethez, közösségi hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa a világháló adta lehetőségeket.

A "Szülőföldön az információs társadalomba" programban kialakított informatikai infrastruktúra használata akkor válik valóban hatékonnyá, ha a segítségével elérhető tartalom minél szélesebb körűen szolgálja a kulturális értékek ápolását és megőrzését, az információhoz való gyors hozzájutást, az üzleti kapcsolatok erősítését, a társadalom és gazdaság modernizációját. Ennek érdekében 2006 első negyedévében megkezdi működését a www.emagyar.net portál.

A tárgyalások kapcsán Kovács Kálmán elmondta, hogy az ún. román-magyar tandem közös stratégiája keretében olyan határmenti együttműködést alakítanak ki, amely ösztönzi a külföldi befektetéseket a térségben, ezen belül is a magas technológiai színvonalú beruházásokat.Az informatikai tárca vezetője támogatja a határon túli magyar szervezetek azon kezdeményezését, hogy 2006-tól a Szülőföld Alapon belül Információs társadalom kollégium kezdje meg működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!