SG.hu

Megalakult az Internet Jövője Fórum

Proaktív hazai szerepvállalás az internetszabályozás nemzetközi konszenzusa érdekében.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az internet irányításáról folytatott nemzetközi párbeszéd aktív résztvevőjeként 2005. november 25-én életre hívta a magyar civil, piaci és kormányzati szereplők konzultációs platformját, az Internet Jövője Fórumot. Alakuló ülésén a fórum a nemzetközi szinten képviselendő hazai egységes álláspont mielőbbi kialakítását tűzte ki céljául. Ennek érdekében a résztvevők közös nyilatkozat megfogalmazásáról döntöttek, amelynek aláírására 2005. december 8-án kerül sor.

A fórum megalakulásának közvetlen előzménye, hogy az IHM minisztere a 2005. november 16-18. között megrendezett tuniszi ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozón (WSIS) bejelentette, hazánk kész otthont adni a Kofi Annan ENSZ-főtitkár kezdeményezésére megalakuló ún. Internetirányító Fórum (IGF) irodájának.

A munkáját 2006-ban megkezdő, kormányzati, civil és gazdasági szervezeteket tömörítő, a lehető legszélesebb körű párbeszédet célzó nemzetközi Internetirányító Fórum megalakulásának célja az internet működésével, irányításával kapcsolatos kérdések áttekintése, a jelenlegi mechanizmusok tökéletesítése és kiegészítése valamennyi érintett érdekeinek figyelembevételével.

Az IHM minisztere a fenti célok megvalósítása és a hangsúlyos magyar szerepvállalás érdekében a hazai szakma és civil szféra támogatását kérte. A nyilvános vitafórum megalakításával teret kíván adni - a hazai összhang mielőbbi kialakításához - a különféle gazdasági, közösségi és szabályozási kérdések megvitatásának. Kovács Kálmán közölte, hogy az amerikai civil irányítás az üzemeltetésre koncentrálódik, míg a fórum az információáramlás szabadsága és biztonsága közti egyensúly megteremtését szolgálja. Példaként említette a terrorizmus elleni védekezést, a személyes adatok védelmének és a fogyasztóvédelem kérdéskörét. A fórum másik feladatának az "egy világrészre kiterjedő lemaradás" felszámolását és az ehhez szükséges gazdasági alapok kidolgozását nevezte.

A budapesti iroda létrehozásáról elmondta: a világ legdinamikusabban fejlődő ágában és legkurrensebb kérdéskörében tevékenykedő szervezetében Magyarország központtá válhat. Közvetett hatásaként említette, hogy a magyar szakemberek és intézetek számára teremt lehetőséget. Kovács Kálmán az ENSZ-fórum létrehozásának előzményeként azt a veszélyt említette, hogy a délkelet-ázsiai országok, amelyek a világháló irányításába eddig nem tudtak beleszólni, egy másik független internetrendszer kidolgozását tervezték. További ösztönzőnek az amerikai internetirányítási hegemónia megtörésének lehetőségét nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!