Specker Balázs

Pornólap perli az Amazont

A Perfect 10 azért nyújtott be keresetet az internetes áruház ellen, mert annak keresője több ezer erotikus tartalmú képüket engedély nélkül megjelenítette a keresések eredményeiben.

Russell Frackman, a Perfect 10 jogi képviselője elmondta, hogy benyújtottak egy kérvényt, amiben arra a kérik a bíróságot, hogy tiltsa meg az Amazon A9 keresőjének, hogy képeiket megtalálja és megjelenítse. A kiadott sajtóközlemény szerint a vádiratban 1000 kép szerzői jogának megsértése szerepel. Frackman az amerikai jogrendszerre alapozva állítja, hogy ez a törvénysértés akár 150 ezer dollárjába (körülbelül 30 millió forint) is kerülhet majd az Amazonnak képenként - olvasható a Softopedia honlapján. Az említett keresők csökkentett méretben jelenítették meg a Perfect 10 képeit, de az oldalról elérhetőek voltak teljes méretben is, valamint az érintett képeket jogtalanul bemutató weboldalak linkjei is, állítja Frackman.

Az erotikus lapokat kiadó cég ez év novemberében a Google-t is beperelte hasonló okok miatt. Szerintük a Google és az Amazon A9 szoftverei bevételtől fosztják meg őket azáltal, hogy az internetezők ingyen nyerhetnek bepillantást erotikus képanyagaikba. A két cég képviselői még nem reagáltak a beadványra - írja a PC Pro.

"A pornó irányítja a kereséseket és így a reklámpiacot is a világhálón" - mondta Norm Zada egykori tanár és az IBM kutatócsoportjának tagja, aki 1997-ben bocsátotta útjára a Perfect 10 lapot. Zada szerint manapság a legtöbb internetes keresés valamilyen formában kapcsolódik a szexualitáshoz - közölte a CNet News.

Azzal, hogy a keresők szolgáltatásaikat képekre és videókra is kiterjesztik egyre nagyobb eséllyel válhatnak hasonló szerzői jogi viták célpontjaivá. A Google múlt hét csütörtökön eszeveszett gyorsasággal távolította el az új videókereső oldalára jogtalanul feltöltött filmrészleteket. A helyzet csak még jobban élesedett, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának múlt heti határozata óta, mely szerint felelősségre vonhatják azokat a vállalatokat, melyek az interneten szerzői jogokat sértő anyagokat tesznek elérhetővé, főleg ha azok meg sem próbálják korlátozni a terjedést, illetve előnyt szereznek abból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • s1lkforrent #9
    "amerikai jogrendszerre"- HA! Jogászrendszer..
    "Google és az Amazon A-9 szoftverei bevételtől fosztják meg őket"-
    Ingyéreklám, és lehet, hogy még egy kis pluszbevétel
  • pemga #8
    Meg lehet mondani a keresőknek, hogy ne indexelje be :). robots.txt:

    User-agent: *
    Disallow: /



    Egyébként meg kb. egy sor megcsinálni egy html oldalon, hogy kívülről ne lehessen belinkelni, hanem helyette mondjuk a főoldal jöjjön be... Képeknél kicsit körülményesebb, de szerintem apache tud rá megoldást (referer-rel kell játszani).
  • Zro #7
    Pont ezért perelnek. Eddig nem ismerte őket senki, most már az egész világ :) Marketingstratégia... :)
  • h4x0r #6
    Folytatva: "Kérem, én A-4-es lapokat gyártok, melyeknek a színe megegyezik azzal, melynek kódja #ABCDEF, és mivel sok olyan oldal van, ami ezt használja, ezért beperelem őket, mert így bárki gyárthat ilyet." :)
    Mellesleg a Perfect-10 belegondolt abba, hogy sokan lehet, hogy csak azért veszik meg a lapot, mert neten látták a képeket, és többet akarnak?
  • DOT #5
    "Kérem, én az XY egyetem professzora vagyok, és van egy világrengető felfedezésem, amit épp csak egy picit kitettem a webre, csak, hogy otthonról is meg tudjam nézni, és a kereső beindexelte, és most bárki láthatja és oda a Nobel-díjam és én most akkor ezért kártérítést kérek, mert én nem mondtam, hogy beindexelheti, csak azért, mert nyilvános helyen van."
  • Hunreal #4
    Pont ez a lényeg! A pornós lap helyében ugyanezt tenném! Beperelném-megnyerném-nyugdíjba mennék :D

  • benczurzs #3
    De akkor miért nem védik a pornó képeiket a keresők ellen ????
    A Perfect 10 "webszakértői" = ÁLLATOK
    Ha normálisan levédenék, akkor nem lehet keresőn kereszetül se megnézni.
  • arty #2
    tiltsák be a keresőket, melyek bill géc szerint megváltoztathatták volna a világot ;)
  • Tbone #1
    Ez az ujsag nem is pornolap. Messze van ez attol.
    Max B**kk cimlap szintu lanyokat vannak benne.