Berta Sándor

UBrowser - internet három dimenzióban

Gyakran jelennek meg olyan termékek a piacon, amelyek létjogosultságát sokan megkérdőjelezik, ám mégis elterjednek, népszerűvé válnak. A Linden Lab amerikai cég egyik munkatársa által kifejlesztett UBrowser is egy ilyen találmány.

Az internet világa alapvetően még a kétdimenziós látásmódra korlátozódik. Úgy tűnik, hogy ez az állapot még éveken át fennmarad, pedig bőven akadnak érdekes kísérletek a háromdimenziós látásmód bevezetésére. Az egyik ilyen projekt az UBrowser. A program "atyja" Callum Prentice programozó, aki főállásban a Linden Lab nevű amerikai vállalat munkatársa.

Az UBrowser azoknak jelenthet kikapcsolódást, akik a világhálón böngészést nem a megszokott két dimenzióban, hanem például három dimenzióban szeretnék átélni. A szoftver segítségével az interneten lévő tartalmakat ugyanis el lehet helyezni szinte bármilyen háromdimenziós objektumon, például egy gömbön vagy egy lobogó zászlón. Az UBrowser a Mozilla böngésző Gecko-motorjára épül, az alkalmazás tehát elvileg ugyanarra képes, mint egy Firefox 1.5-ös böngésző, azonban a weboldalak tartalmát képes újra feldolgozni és kivetíteni az adott háromdimenziós objektumra. A tartalmakat így is el lehet olvasni és létezik egy beépített nagyítási funkció is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A háromdimenziós böngészőt eredetileg a Second Life nevű online szerepjátékhoz készítik el, azonban Prentice úgy gondolta, hogy a szoftver egyéb dolgokra is felhasználható, így született meg a különálló alkalmazás. A programozó szerint az egésznek nem sok értelme van, de legalább jópofa. Prentice ingyenesen letölthetővé tette az UBrowser egyik változatát, de semmiképpen sem javasolja a szoftver önálló használatát, hanem kizárólag a hagyományos kétdimenziós böngésző kiegészítőjeként ajánlja a programot.

S bár ez még csupán egy "jópofa projekt", ki tudja, néhány éven belül talán már emberek millió fognak háromdimenziós operációs rendszereket, böngészőket és más szoftvereket használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #23
    Az ebay-es keresest nezve en ikabb egy olyan rendszert tudnek hasznalni, ami kepes a listat es a megnyitott oldalakat egymas melle elhelyezni, ugyanis ugy konnyebb valogatni ha egy asztalra mozaikszeruen kirakott kepeket nez az ember. Az altalam javasolt forradalmi megoldasban csak az a gond, hogy ilyet mar az opera is tud... A fogkepek kiemeleset pedig barmilyen html szuro vagy opera widget is kepes szep mozaikszeru mintaba elhelyezni. (veletlenul az opera speed dial pont ezt csinalja a nyitooldalakkal)

    A 3d-nek akkor van ertelme, ha tobb oldalt ki tudnank rakni egy ivre. Hasonloan mint a macos vagy a youtube taskbar-ja csak nem egy csikot hanem tobbet is, es mindig a kozepsot nagyitana ki. Erdemes egy gomb belso oldalra pakolni az oldalakat, mivel igy mindig minden oldal a felhasznalo fele fordul. Navigalni a 2d-s kurzornyilakkal lehetne... (a gomb belso es kulso felulete is csak egy specialis 2d-s sik) Ha valaki nem tudja elkepzelni, akkor a regi gombfeju irogepek betumintajat vegye alapul, minden betu helyen egy oldallal, amibe dinamikusan nagyit bele a rendszer amikor kozepre kerul.
  • Dj Faustus #22
    "ez mi az istenre jó?"
    Hírgenerálásra (erről cikkezhetnek az online "szakmai lapok").
    Az SG 3D-ben

    Egyébként a 3D web egyrészt nehezebben kezelhető lenne (nehezebb rajta navigálni, speciális eszközök - 3D szemüveg/mutatóeszköz - szükségesek az élvezhető használatához [Ja és hogyan lehetne akadálymentesíteni egy ilyen 3D-s webhelyet?]), inkább akkor szokás 3D-t használni, amikor valamit a fizikai valójában akarunk megjeleníteni (CAD alkalmazások látványtervek, virtuális séták).

    A VRML-ből pedig X3D lett - az XML használatának jegyében.
  • hispan2 #21
    semmire.
  • Darth Sith #20
    ez mi az istenre jó?
  • Flashy #19
    lehet googlezni a fonákjáról, dejó. így semmi haszna nincs, csak érdekes. minden programozó ír ilyen programokat, csak általában megmutatják 2-3 havernak aztán röhögnek egyet rajta és kész.
  • endale #18
    Ez annak jó aki szeret gyűrött újságot oldalról olvasni.
  • galocza #17
    emlékeim szerint volt 3d browser, és fájlkezelő is, á la william gibson, de "vmiért" nem terjedtek el 8).
  • Gerygrey #16
    Ez egyszerűen egy rakás szar, lassú mint a dög és semmi értelme. Mire jó hogy ferde képernyőn lemmingsezek?

    A 3D-s internetről nekem is a VRML illetve a Johnny Mnemonic típusú megoldások jutnának eszembe, na az már valamire használható volna. Erre még azt sem tudom mondani hogy érdekes, pedig én igazán kapható vagyok a technikai újdonságokra.
  • Rip #15
    Évekkel ezelőtt voltak próbálkozások a 3D-s internet megvalósítására: a .vrml formátum (.html helyett). Egész érdekes volt, kár, hogy nem terjedt el jobban ( a 2D mellett természetesen, vagy inkább azzal együtt).
  • Mice #14
    hát szerintem meg egész intuitív lehet. nem tom hányan raktátok fel a 3dna cuccát. annó én felraktam és ha több memem lett volna fent is hagytam volna. sokkal kényelmesebb mint ikonokra vadászni, igaz, az is tény, hogy tizedannyi ikont tudok csak használni, mert 1280x1024ben is tele az asztalom. abban csak egy bibi volt, hogy állandóan váltani kellett 2d-be meg vissza 3dbe. ott is volt egy fal mint amilyen a honlapom is volt régen, hogy az egyes netoldalak képeit thumbnailként választhatta ki az ember. csak hát a 2d-s mozillára váltás meg vissza d3d-be procizaba volt rendesen. ha viszont megoldják, hogy ne kelljen elhagyni a 3d-t akkor már tényleg kényelmesebbé lehetne tenni a géphasználatot. lehet h szokatlanul és hülyén néznek ki azok a sisakok mint amilyen neo fején volt, de részemről én inkább néznék ki hülyén mint hogy tovább gyilkoljam az ujjaimat. így is már a 4. egeremet fogyasztom 5.-es korom óta csak azért mert szétkattogtattam őket. egyenlőre még műxenek az ujjaim, de kizártnak találom, hogy később évek multán ne ütne majd vissza ez a sok egér usage...