Specker Balázs

Új böngésző a Mozilla társalapítójától

Október elején indul a Firefox alkotóit is a soraiban tudó csapat új, nyílt-forráskódú böngészője, a Flock. Az új szoftver részben a Firefoxra épül, ám alapvetően más igényeket kíván kielégíteni.

Az ex-mozillás Bart Decremet által vezetett fejlesztőgárda "kapcsolatépítő böngészőként" hirdeti új termékét, kihangsúlyozva annak rendkívül jó együttműködési képességét a Flickrhez, Technoratihoz vagy a del.icio.ushoz hasonló népszerű szolgáltatásokkal. A böngésző megjelenésében a legvégsőkig a WYSIWYG (azt kapod, amit látsz) elvet követi, valamint drag-and-drop bloggoló eszközöket is kínál a tervek szerint. A készítők emellett a felhasználói bejelentkezések automatikus felismerését és kezelését ígérik.

Augusztus óta, már elérhető a böngésző demó verziója a szoftver hivatalos oldalán. "A böngésző nem változott olyan sok mindenben azóta. Az alapkoncepció és megjelenés mondhatni semmit se" - nyilatkozta Bart Dercem a béta verzióval kapcsolatban Wired Newsnak.

A Firefox társalapító-szóvivője szerint eddig a világháló leginkább egy hatalmas könyvtárra hasonlított, tele egy rakás keresésre vagy feldolgozásra váró dokumentummal, a böngészők feladata pedig mindössze a navigálás volt. Ám mára események, emberi kapcsolatok színhelyévé vált, a jobb böngészők pedig ehhez mérten igyekeznek megfelelni az elvárásoknak.

Decrem elmondta, hogy a Flockot nem a Firefox vetélytársának szánja az alkotógárda. "A nyílt forráskódúság azonban lételemünk" - fejtette ki, majd hozzátette, hogy a jelenlegi böngészők túl élettelenek a számára. A Flock csapat Tim Bernes-Leenek, az internet szülőatyjának eredeti koncepciójához igyekeznek ragaszkodni, mely szerint a világhálónak interaktív élménynek kell lennie. "Nem arról van szó, hogy csinálunk egy újabb Firefoxot öt extra funkcióval. Meghatározott probléma megoldására vállalkoztunk" - nyilatkozta öntudatosan a vállalkozás vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • s1lkforrent #65
    "aki nem hiszi az bekaphatja a nyalókát. én profi vagyok"
    Bár gondoltam arra, hogy megnyilvánulok egy keveset, de be kellett látnom, hogy én, mint jelentéktelen kis júzerféreg, nem vagyok másra jó a MESTER végtelen értelmének a megnyivánulása után, minthogy néma kussban toporogjak és neve éltetése mellett messzemenőkig egyet értsek vele minden felmerülő kérdésben...
  • NEXUS6 #64
    "Nalam sem. Raadasul tuzfalam sincsen. Meg virusirto is ismeretlen szamomra. :-)"

    Ezt én is megkockáztatom win alatt;))))
    Egy biztonsági dolog műxik: a teatimer, az jelzi ha valaki a regisztribe rakoncántlankodik.

    Amúgy állandóan rencergazdaként vagyok bejelentkezve!!!;))))
    A porhóoldalak régebben néha okoztak meglepetéseket, de annyira az sem volt vészes, mindenesetre mióta FF-van fönt azóta semmi gond a biztonsággal;)))
  • h4x0r #63
    "Használtam Vista Beta1, vista beta2, ie7-tel benne, abban is volt tebbed browsing, Firefoxot is próbáltam nem egyszer, de ez tabbed browsing egyáltalán nem hinyzik. Fel van téve IE mellett ugyan FF is, hogy ha eseleg vmi nem stimmelne oldal kapcsán IE-vel akkor megnézem FF-szal, de vhogy nem ragad meg. Szerencsére eddig 0 alkalommal volt szükségem FF-ra. De azért megvan ez is."

    Gratulalok, IE7-ben van tabbed browsing. Ez a mozilla/netscape vilagaban mar eleg regota megvan. Es azert nem hianyzik, mert
    ad1> Keves oldalt nezel egyszerre
    ad2> Nem szoktad meg
    ad3> Tenyleg nincs ra szukseged :)
    Mellesleg miert tetted fel FF-et IE melle, ha ugysem kell? Biztonsag kedveert? Hisz szerinted FF nem is jo. Megsem bizol az IE-ben? :)

    "Van nem egy féle addon IEhez, ha vki akar tabbed browsingot."

    Ja, van egy par. FF-hez tobb szaz, mindenki megtalalhja a neki megfelelot.

    "Caro, majd ha ti is kussban lesztek MS-es topicocban akkor mi is. Mellesleg ha vki meg nem MS topicban fikáz MS-t , akkor az meg megint ugyanott van. szal pszt!"

    Ez olyan, hogy o kezdte, mert visszautott.

    "Nyiri, igen bebizonyítottam hogy fingom sincs, ennek ellénre: nálam nincs spyware, meg onlinecasino, meg mindenféle meglepétés pop up."

    Nalam sem. Raadasul tuzfalam sincsen. Meg virusirto is ismeretlen szamomra. :-)

    "Szoval miben más FF?"

    1000 topikban fel vannak sorolva a dolgok. Ne vardd, hogy meg egyszer felsoroljak. Olvass utana.

    "Nehogy vki azzal jöjjön hogy van benne "letöltésvezérlő" mert az igen csak vicces. A profik Flashgetet vagy Getright-ot használnak."

    A profik wget-et es fetch-et hasznalnak :)
  • Murdoc #62
    Én nem vagyok profi internetböngészőkben, arra használom őket, amire valók: internetböngészésre. Ugyanazokat a lapokat olvasom már évek óta. Sok minden megfordult a rendszeremen, eddig legtöbbet IE-t használtam. Az utóbbi fél évben többször is behozott az IE ilyen kedves ablakokat, hogy 120 hibám van, meg elindított kb. 100 ablakot, és végül is mindig újrainstalláltam a windowst. Amióta Firefoxom van, 3 hónapja, semmi baj a gépemmel, egy-két oldal kivételével minden tökéletesen fut a FF-on. Nem érdekel melyikre milyen cég mit mond(a saját pénzügyi érdekei miatt), én annak hiszek amit láttam. WYSIWYG:)
  • pemga #61
    Illetve nem teljesen igaz, Opera és FF között használtam egy évig Galeon-t is :).
  • pemga #60
    Ha jól látom sikerült összeollózni, hogy az általam minimálisnak feltüntetettek dolgokból párat (pl. session save, tabbed-browsing) a IE-vel is (ha nem direktben, hanem pl. Maxthonon meg egyebeken keresztül) meg lehet csinálni. Mi van a többi kitétellel, mint pl. fusson linux alatt, a normális (értsd nem fedi le egy ablak a szöveget és folyamatos) find, blockerek, szabványkövetés, pluginelhetőség meg amit még kihagytam ld. #21). Opera valóban sok mindent tud, csak egyelőre a számomra fontos extension-ök FF-re vannak begírva, operára nem :). (Gondolok itt. pl a tooltip translation-re. Egyszerű hotkey-re popup-ban fordítja a kijelölt szöveget.) FF előtt én is Operát használtam, de áttérített a sok FF-es extension. Molyolni kell vele, míg összerakom a számomra tökéletes összeállítást, na és :), csak egyszer kell :).
  • stratoman #59
    Ja, ez nálam is így volt, én se tudtam Maxthon alatt felmenni a WindowsUpdate-re. IE alatt viszont fel tudtam rakni az activex vezérlőt, utána már Maxthon alatt is ment.:)
  • dester #58
    Majd nézd meg ezt a hozzászólást:

    Link #19

    Attól, hogy az IE motorjára épül, nem az IE beállításait használja.
  • dester #57
    És azon kívül mi a baj vele?
  • AtomHeart #56
    "Ezt egyébként a Maxthon alapból tudja.:)"

    Jah, de a maxthon az mar egy affele IE kiterjesztes :^D