Gyurkity Péter

Jövő héten debütál a PlayStation 3

Lapértesülések szerint a Sony a jövő héten induló Taipei Game Show 2006 (TGS) nevű rendezvényen végre valóban bemutatja a konzol működő prototípusát – riválisuk eközben árat csökkent és bővíti a kínálatot.

A DigiTimes a kínai Commercial Times nevű lap csütörtöki értesülésére hivatkozva jelentette be, hogy a Sony ezúttal valóban működő prototípust visz magával a rendezvényre és az érdeklődők nemcsak a konzol külsejében, de teljesítményében is gyönyörködhetnek. A gyártó nem kispályázik: nem kevesebb, mint 80 helyet foglaltak le a szervezőknél, amiből 20 kizárólag a következő generációs konzol népszerűsítését hivatott szolgálni.

Emlékezhetünk arra, hogy a PlayStation 3 már tavaly bemutatkozott, hiszen májusban az E3 alatt a látogatók már megtekinthettek egy példányt. Erről azonban hamar kiderült, hogy mindössze a külső burkolat eredeti, míg belül az nVidia által még alig tesztelt grafikus chipek prototípusai voltak, amelyek teljesítménye csak hasonlít a végső változatba tervezett RSX-hez.

A Sony egyetlen mentsége az volt, hogy a Microsoft ugyanilyen megoldáshoz folyamodott, és két G5 processzorral helyettesítette az akkor még félkész Xbox 360-at. Decemberben ugyan ígéretet tettek, hogy a PlayStation 3 időben elkészül, ám könnyen előfordulhat, hogy mégis csúszni fog a megjelenés. Az biztos, hogy gőzerővel készül az Xbox Live vetélytársa, amely egy hálózatban fogná össze a cég különböző konzoljait.

A közelgő megjelenésre természetesen a Microsoft is igyekszik felkészülni: a nemrég bejelentett árcsökkentés mellett az Xbox 360 tajvani debütálásakor 15 helyett 19 játékot dobnak piacra. Ezek között sorolták fel a Project Gotham Racing 3, NBA 6, Call of Duty 2, Ridge Racer 6 és Dead or Alive 4 című játékokat. A kínálat növelésével kívánják megelőzni a vetélytárs felbukkanása által okozott károkat, bár az nyilvánvaló, hogy a PlayStation elsöprő népszerűsége miatt keleten nem lesz könnyű dolguk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #71
    "a linux jobban fekszik a programozhatóságnak, a nyílt forrása miatt."

    Nem ezen múlik a programozhatóság, hanem azon, hogy a cell earchitektúra alapvetően eltér a megszokottól. Ráadásul nem igazi általános célú proci, hanem félig célhardver, ami multimédiára van kihegyezve.
  • dez #70
    Néha azért többről van szó egyszerű előítéletnél, fanboykodásról: egy gátlástalanul totális világmonopóliumra törő (mármint IT terén) vállalat bojkottálásáról. Mást egy "kisember" nem is nagyon tehet - viszont ha sokan csinálják, lehet hatásos. (Bár egy megfelelő méretű reklámkampány elsöpörheti.)
  • jimmy127 #69
    "Aki utálja a mikorszopsz gagyi oprednszerét, az a zikszboxát is utála. Előítélet." ez sok ember értelmi szintjét is tükrözi ha valaki igy ítél azt csak sajnálni lehet...
  • intrex #68
    "Hagyjuk már ezt a vérdedós: Vége az zigboxnak mert jön a péjes3 tipusú, fanboy-ra és annak megfelelő intelligenciára utaló szösszeneteket."
    Miért, a "na de majd a Vista jobb lesz mint a már létező OSX" vita nem ugyanez? Aki utálja a mikorszopsz gagyi oprednszerét, az a zikszboxát is utála. Előítélet.
  • Omega #67
    "bár az nyilvánvaló, hogy a PlayStation elsöprő népszerűsége miatt keleten nem lesz könnyű dolguk."
    l
    l
    V
    lövésük sem lesz
  • Ma2ska #66
    Hagyjuk már ezt a vérdedós: Vége az zigboxnak mert jön a péjes3 tipusú, fanboy-ra és annak megfelelő intelligenciára utaló szösszeneteket.
  • Bith #65
    "Az eddigi gyakorlattól eltérően, Sonytól függetlenül bárki kiadhat PS3 játékokat."

    Öööö, ezt nem értem teljesen. Eddig úgy tudtam, hogy a konzolokat veszteségesen árulják és a játékok után bejövő jogdíjból lesz a profit. Amit írsz, azt meg mintha ütné ezt az egészet.
    Mindenesetre tetszik amit írsz egyébként, ez a plusz linux vinyó dolog. Ha valóban így lesz, akkor lehet, hogy még én is veszek egyet, pedig eddig nem volt konzolom.
  • dez #64
    Na igen, a Linux az nem csak a kernel, hanem sokminden más is, ami nem kell egy játékhoz. De gondolom, a (specializált) kernel (plusz OpenGL, stb.) adott, nem puszta saját kód lesz csak azokon a lemezeken.
    Igen, kicsit hasonlít a dolog az Amigára, csak mondjuk itt nagy előny, hogy nyílt az OS, azaz nem ragaszkodik hozzá egy adott cég 10 körömmel, miközben csak ül a babérjain, esetleg 5 évente csinál valamit, stb. (Commodore, és akik utána megvették a jogokat).
  • ubuntu #63
    Félreértések eloszlatására. A jelenlegi tervek szerint, a PS3 operációs rendszere nem linux lesz, viszont lehet majd upgradeként 2.5" winchestereket venni a sonytól, azok már előre telepített gyári linuxal érkeznek. A PS3 teljesen nyílt szabványokon alapul, és a fejlesztőeszközök linuxosak. Az eddigi gyakorlattól eltérően, Sonytól függetlenül bárki kiadhat PS3 játékokat. Drága devel eszközökre sem lesz szükség, maga a PS3 winchesterrel kiegészítve használható fejlesztésre.
    Azaz ha beteszed a Blue-ray disket és úgy kapcsolod be, akkor az adott játék indul el, ha a winchesterrel indítod a PS3-mat akkor a linux grafikus felülettel és számtalan felhasználói programmal és ejlesztő eszközzel. Ismerős egyeseknek, nem?
    Ezzel a PS3 lesz korunk új "Amigája".

    A régi ps2 gépekhez is lehetett venni hivatalos linux kitet, de a kevés memória miatt, általános használatra nem vol alkalmas. Ps1-re, Xbox-ra nem hivatalos linux változatok léteznek külső független fejlesztőktől.
  • ubuntu #62
    Félreértések eloszlatására. A jelenlegi tervek szerint, a PS3 operációs rendszere nem linux lesz, viszont lehet majd upgradeként 2.5" winchestereket venni a sonytól, azok már előre telepített gyári linuxal érkeznek. A PS3 teljesen nyílt szabványokon