Berta Sándor

Nvidia: keveset kerestünk volna a Sony PS4-en

A Sony túl kevés pénzt kínált a cégnek azért, hogy elkészítse a PlayStation 4 grafikus processzorát - mondta Tony Tamasi, a társaság tartalmakért és technológiákért felelős alelnöke.

A menedzser hangsúlyozta: az Nvidia ahelyett, hogy a Sony és a Microsoft számára készítene chipeket, inkább a saját projektjeire akar koncentrálni. A PlayStation 3-ba a Sony az nVidia grafikus chipjét építette be, a PS4-be azonban már nem az ő megoldásuk, hanem az AMD processzor és GPU-ja került.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy azon az áron nem akarunk üzletet csinálni, amennyi pénzt a Sony kínált nekünk. Az Xbox és a PS3 után már értjük a konzolfejlesztés gazdasági hátterét és hátrányait. Jelenleg számos dolgot fejlesztünk. Amennyiben egyetlen konzolon dolgoznánk, akkor fel kellene tennünk magunknak azt a kérdést, hogy melyik másik projektről mondjuk le? Csak bizonyos számú fejlesztőnk van és ha mi a Sony vagy a Microsoft számára készítünk chipeket, akkor az azt jelenti, hogy más eszközökbe valószínűleg nem tudunk chipeket készíteni" - jelentette ki Tamasi.

Az Nvidia január 8-án mutatta be a Tegra 4 chipet, amelyről már tavaly decemberben kiszivárgott néhány információ. Az első Tegra 4-re épülő eszközök augusztusban jelenhetnek meg a boltok polcain. Január végén kiderült, hogy a cég már nem csak beszállítóként jelenhet meg az okostelefonok és a táblagépek piacán, hanem saját készülékeket is piacra dobhat. Februárban pedig ismertté vált, hogy a társaság új központot épít, így akar elegendő helyet biztosítani a meglévő és a jövőbeli dolgozók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Marfy #23
    Kitörölheti vele az AMD, ha egy normális drivert nem tudnak rá írni.
  • Jakuza1 #22
    Dehogy. Jelenleg a legjobb teljesitmenyu APU-val az AMD rendelkezik.
    Az nvidianak meg savanyu a szollo.
  • nett #21
    Te amúgy szoktál nvidia-ra programokat írni?
  • Tetsuo #20
    Mint emlitettem, ilyen (szinte) az egesz vilag.
    Ez egy kamu vilag, ahol mindenki hazudik es mar a tarsadalmi elvaras is az.
  • evetke007 #19
    Valahol itt lehet az igazság. Mindenképp piacot akartak szerezni olyan termékkel amiben jók. Elég megnézni az AMD csúfos veszteségeit...és egyből érthető az elszántság.
    Az Nvidia pedig akár milyen mocskos politikát folytat az vitathatatlan, hogy pénzügyileg sikeresek. Márpedig ezt a világot a pénz irányítja, valamint a részvényesek; akiknek egyetlen céljuk van röviden:
    befektetni egy valag pénzt és egy év múlva két valaggal kivenni.
  • sanyicks #18
    persze. 1 chipben mindent. Nvidia max egy gpu-t tudna összehozni külön. Az arm cpu-i ide nem valók.
  • NEXUS6 #17
    Végül is a tegra4-gyel lehet, hogy csinálnak akkora biznict, mintha a konzol GPU-kba szálltak volna be.
    Csak éppen én a helyükben abban azért nem reménykednék, hogy a saját tegrás konzoljukból akármi is lesz. Egy Nintendo, meg Sony uralta kézikonzolpiacra nem fognak tudni betörni. Csak mert nincs saját fejlesztőbázisuk. Hiába volt a rahedli játék, amire az elején odarakták a powered by nvidia logót, valójában az nem jelentett semmit.

    Az asztali konzolból meg jól sikerült kimaradni, na most ezt úgy beállítani, mint hogy merők tuggyák, hogy miccsinálnak, és majdők aztán ezzel jóljártakvégülis, az elég átlátszó duma.

    De mégegyszer, a mobil üzlet, lehet, hogy simán bejön nekik.
  • fszrtkvltzttni #16
    Átgondoltam, inkább az lehetett, hogy az AMD adott egy olyan ajánlatot amivel nem tudtak versenyezni.
  • hungi #15
    kvp: azért enem vennék arra mérget, hogy a cpu volt a gyenge keresztmetszet.
    A tegra 4 pl. már elég combos, és mindezt a PC procik árának ötödéért.
    Simán feltápolhatták volna 128ezer magosra, mellérakott asztali gpu-val...
  • Solten #14
    :D Na ja, igy is le lehet kommunikalni... :D Azert van benne nemi oszinteseg is: egyszeruen nincs ra eroforrasuk, nagy reszet a mobil-technologiakba fektettek. Lehet hogy hulyere nem kerestek volna magukat rajta de eleg nagy presztizs.

    sanyicks: fut az gpu-n, csak ~98%-ban a cpu szamolja. A fejlesztoknek igy kenyelmesebb.