Gyurkity Péter

Megegyezéssel zárult az MS-Google vita

Véget ért a Microsoft egyik korábbi igazgatójának átigazolása miatt kirobbant pereskedés: a szemben álló felek egyezséget kötöttek, amelynek részleteit titokban kívánják tartani.

A szoftvercég szűkszavú közleményben adta hírül a jogi vita lezárását. Ebből sok minden nem derül ki, mindössze annyit tudhatunk meg, hogy a vállalat bizalmas megállapodást kötött az egyre több területen riválisává váló Google vezetésével. A vitát lezáró két cég az egyezség részeként vállalta, hogy nem tesznek egyéb nyilatkozatokat az ügyben, hogy annak részletei ne kerüljenek nyilvánosságra. A Microsoft elégedett az eredménnyel.

Redmond még júniusban határozta el magát a per megindítására, amit azzal indokoltak, hogy a keresőcéghez távozó Dr. Kai-Fu Lee számos bizalmas információval rendelkezik a vállalat terveiről. Ez azért érintette őket érzékenyen, mert mindkét fél a távol-keleti országokban lát lehetőséget újabb terjeszkedésre, és Lee átigazolásával a Google veszélybe sodorhatja riválisa pozícióját. A cég ugyanis kínai kutatóközpontjának élére nevezte ki az ex-Microsoft igazgatót, és a másik oldalon rögtön felmerült a gyanú, hogy a Google nem csak a szakember tapasztalataiban bízik. A bírósági perben ezért éppen azt szerették volna megakadályozni, hogy Dr. Lee bármilyen, Kínával kapcsolatos feladatkört végezzen új munkaadójánál.

Az anyagi kártérítés mellett ezt kötötték ki a megegyezés feltételéül, majd szeptemberben az igazgató tevékenységét korlátozó határozat 2006 júliusáig történő meghosszabbítását ajánlották fel, amelyért cserébe véget vetettek volna a pernek. Azt sajnos nem tudhatjuk, hogy a két cég végül milyen feltételek mellett állapodott meg, de valószínű, hogy ez az ajánlat szolgált kiindulópontként.

A Google szintén elégedettségét fejezte ki a megállapodással kapcsolatban. Lee igazgató eredetileg a Microsoft Kínával kapcsolatos terveinek megvalósítási módja miatt távozott - új cégénél most lehetősége nyílt hasonló terveket megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Caro #4
  Ahogy látom tőled is :D
 • EvilDevil #3
  gratulálok... még karácsonykor is csak rosszindulatú
  megjegyzésekre tellik tőletek..
 • smv #2
  A nagycégeknél már csak így megy...
 • droland #1
  - Van egy PORSÉM!
  - Nekem egy FERRÁRIM!
  - Cseréljünk?
  - OK!