Gyurkity Péter

Mégsem olyan gyors az Intel-alapú Mac

Külső tesztek nem igazolták Steve Jobs korábbi kijelentését, miszerint az új Intel processzorokon alapuló Macintoshok kétszer-háromszor gyorsabbak lennének elődeiknél. A különbség 10-25 százalék között mozog.

A Macworld által elvégzett vizsgálat során natív és emulált alkalmazásokat is igénybe vettek. Előbbieknél az új iMac valóban gyorsabbnak bizonyult, ám a különbség jóval kisebb volt, mint azt Steve Jobs a MacWorld rendezvényen elmondott beszédében állította. A Rosetta emulátoron keresztül futtatott PowerPC-s szoftvereknél pedig egyenesen lesújtó eredmény született: az új gép fele-harmadakkora teljesítmény nyújtott, mint a natív módban futó előd. Ezzel kérdésessé vált, hogy a váltás valóban olyan előnyökkel jár-e, mint azt ahogy a vállalat igyekszik elhitetni a felhasználókkal.


Steve Jobs többszörös gyorsulást ígért

A magazin tesztjeiben egy 2,1 GHz-es G5 processzorral szerelt iMac akaszkodott össze 2 GHz-en futó Intel Core Duo riválisával. Mindkét gép a MacOS X 10.4.4-es verzióját futtatta, 512 MB memóriával. A natív iMovie és iPhoto, iTunes, iDVD, iSquint és BBEdit szoftverekkel végzett műveleteknél az átlagos különbség 10-25 százalék volt az inteles gép javára, ám előfordult 80 százalékos előny, sőt, egy tesztben még meg is fordult az eredmény. Az indoklás szerint azért volt szükség ezen szoftverek alkalmazására, mert az eddig használt alkalmazások, tesztprogramok univerzális változata többnyire még nem elérhető.


A Rosetta emulátor esetében kiábrándító eredmény született: az iTunes, a Photoshop és a Word Scroll mindössze 34-48 százalékos sebességen futott, tehát még a felét sem érte el annak, amit az előd natív módban teljesített. Ezzel pedig egyértelmű, hogy - legalábbis jelenlegi állapotában - az emulátor nem elég gyors, és maga a váltás sem igazán éri meg a befektetést. Ez igazából csak 3-4 éves példányoknál jelenik meg, mivel ott már annyira nem észrevehető a lassulás. A fő kérdés azonban kétségkívül az, hogyha valóban ilyen szerény gyorsulást érnek el a natív szoftvereknél, mennyiben lesznek hajlandók a felhasználók pénzüket áldozni az újabb vásárlásra.


Az Apple, illetve Steve Jobs állításában természetesen semmi újdonság nincs: a cég egy picit lódított az eredményen, ez az ágazatban teljesen természetes. A különbség azonban jól érzékelhető, és ezzel a vállalat éppen azon hűséges vásárlóit veszítheti el, akik eddig kitartottak mellette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #160
    "míg az új 970FX ezt lenyomta 55 Watt-ra. Egy átlagos használat mellett a 2GHz-es 970FX 24.5 Watt energiát használ,"

    Feltalaltak az idealis hosugarzot :)
    24,5W energia felhasznalasaval 55W-ot sugaroz ki.. Ertettem.. Hogy te millen okos vagy :)

    --

    "Az IBM PowerPC 970FX (az Apple új XServe-eiben található processzora) lett kikiálltva a 2003-as év legjobb asztali számítógépekben használatos processzorának. "
    "Tehat bukott az a feltevesed is hogy nem lett volna mas alternativa az Apple szamara a piacon, mert igenis vannak mobil processzorok, amik felhetik ezzel a moslekkal a versenyt."

    Tehat rakjunk egy asztali gepekbe szant procit notebookba, igaz kb. akkor ahutes kell neki, mint a haz, de jo lesz..
    Vazze te nem olvasol.. csak irsz..
    A gepemben 970FX processzorok vannak, brutalis hutes mellet 50-65 fok kozott mozog a homersekletuk, noteszbe ezek igy beepithetetlenek..
    Legyszi ne gyerre az ezt hallottam, ezt olvastam dumaval, EN ezeket a procikat hasznalom, TUDOM, hogy mennyire melegszenek es szart nem erdekel a papiron leirt adat, ha a valosag mas..
  • [Jakuza] #159
    Szerintem huzz innen, mert megint osszevissza beszelsz.Pontosabban mar elkezdtel hazudozni is, de ettol meg nem lesz igazad.
    Eloszor is szamodra nem letezett meg ket hozzaszolassal ezelott mobil G5 processzor. Szanalmas.
    http://beszeljukmac.com/index.php/weblog/daily/2004/02/13/[/URL]

    G5, az Év Processzora!
    Az IBM PowerPC 970FX (az Apple új XServe-eiben található processzora) lett kikiálltva a 2003-as év legjobb asztali számítógépekben használatos processzorának. Ezt a díjat az In-Sat/MDR és a Microprocessor Report határozta meg. A díj elismert az egész mikroprocesszor ipar által és a legjobbak legjobbját nevezi meg az ipar által.

    Az IBM Power4 processzorára alapuló 970FX processzort az az IBM 90 nanométeres legújabb fejlesztésű gyártósora készíti. A processzor jelentősen magasabb teljesítményt produkál, alacsonyabb hőkibocsátás mellett. Az előző 130 nm-es 970-es processzor, maximálisan 90 Watt hőt produkált 2GHz-es órajel mellet, míg az új 970FX ezt lenyomta 55 Watt-ra. Egy átlagos használat mellett a 2GHz-es 970FX 24.5 Watt energiát használ, míg az 1.4GHz-es csak 12.5 Watt-ot. Az Apple által használt processzor az Athlon 64 FX-51 és Pentium 4 processzorokat verte meg ebben a díjban. Link:
    http://www.macworld.co.uk/news/top_news_item.cfm?NewsID=7914




    2, meg mindig nem tudod felfogni, hogy mi a TDP es a maximualis disszipalas kozotti kulonbseg. Megadhatja valaki TDPben az ertekeket, ami alacsonyabb lesz mint a maximalis, de a kis agyadig nem tud eljutni ez a teny.
    Ezt csinalja mind az Intel es mind az IBM is.
    Tehat az IBM megadja 42wattban (TDP) ami kozel 55 watt maximalis fogyasztasnal, az Intel 49Wattot szinten TDPben ad meg, ami kozel 60 watt maximalis disszipalast takar.
    Tehat bukott az a feltevesed is hogy nem lett volna mas alternativa az Apple szamara a piacon, mert igenis vannak mobil processzorok, amik felhetik ezzel a moslekkal a versenyt.

  • Ulkesh #158
    "Ha mar valamin vitatkozol.http://index.hu/tech/hardver/opg5050708/"

    Ezzel ket apro problemacska van..
    - Az egyik, hogy nem igaz :)
    http://hirek.prim.hu/cikk/38815/

    - A masik, hogy az asztalom mellett ducogo dual 2.3-as PowerMac-ben 2 db 2.3 GHz-es 970FX dunnyog es rohadtul nem tud rola, hogy mobil, rendszerekbe szant kisfogyasztasu procinak kene lennie..
    Igy szepen elszlopalgat 55-60 W-ot es kellemesen futi a lakast..

    Legkozelebb ne az index-et hozd fel mint hiteles forrast :)

    Inkabb toltsd le az IBM-tol a 970FX proci adattablajat :)
  • [Jakuza] #157
    Inkabb a tajekozatlansagod a fura.
    Ha mar valamin vitatkozol.http://index.hu/tech/hardver/opg5050708/
    Szerintem jobb lesz, ha meg se szolalsz tobbet, vagy jo lenne ha elobb tajekozodnal.A masik fele aki nem tudja mi a kulonbseg a TDP illetve a maximum power dissipation, szerintem jobb ha nem nyilatkozik ebben a temaban.
    Csak neked, hogy megertsd a lenyeget itt egy kep egy Intel P4rol, ahol az intel ugyanugy TDPben adja meg az ertekeket, ami nem a maximalis fogyasztas. Remelem ezzel a kis keppel megerted, mert ugy kell elmagyarazni neked mindent, mint egy 5 evesnek.


  • Ulkesh #156
    "Ne akasszal mar hasba.
    Az egy nem sima G5 processzor, hanem egy mobil valtozat."

    Tekintve, hogy a G5-bol soha nem keszult mobil verzio, igy ez a kijelentesed eleg fura..
  • [Jakuza] #155
    Ne akasszal mar hasba.
    Az egy nem sima G5 processzor, hanem egy mobil valtozat.

    Az elso pont felvetesen, meg ismet nevetnem kell.
    Miert vitatkozol akkor, ha az alap dolgokkal nem vagy tisztaban ?
  • Ulkesh #154
    "Te tudod mi a TDP es mennyiben kulonbozik a maximum power dissipation-tol ?"

    Homályosíts fel..

    --

    Csak arra lennék kíváncsi még, hogy ha igaz az, hogy a G5 gyakorlatilag kevesebbet fogyaszt, mint a Core Duo, akkor miért melegebb, ráadásul sokkal? A G5-okhoz mindig speciális hűtésre van szükség, a Core Duo meg szinte passzív hűttéssel elketyeg..
  • BiroAndras #153
    "Amugy meg az a szam is elkepesztoen magas, a mostani muveleti sebessegekhez kepest, amikkel a PCk birnak."

    Igen, csakhogy ennek ára van:
    - A cell-ben inorder procik vannak, ami azt jelenti, hogy futás közben sokkal kevésbbé tudják optimalizálni a kódot. Ez nem akkora gáz egy jól megírt kész proginál, de pl. debug módban fordított (optimalizáció nélküli) kódddal nem poén. Ez igaz egyébként az xbox360-ra is.
    - Az SPE-k a main RAM-ot DMA-n keresztül érik el, ami azt jelenti, hogy a kódnak, és az egyszerre használt adatnak is be kell férnie a 256K cache-be. Ez nem gond, ha az adatot blokkonként folyamatosan lehet feldolgozni, egyébként nagy szívás.
    - Erősen multithread kódot kell írni, ami nem mindíg egyszerű. Különösen, ha minden mag külön adatterületen dolgozik.

    Szóval a cell azon az áron ilyen erős, hogy nem jó minden feladatra. Az majd csak évek alatt fog kiderülni, hogy pontosan mit lehet rajta jól megvalósítani, és mit nem.
  • BiroAndras #152
    "Mercury Computer Systems has created the Dual Cell-based Blade, a computer server capable of processing at 400 gigaflops thanks to two IBM Cell BE (Broadband Engine) processors."

    Szóval 2, azaz kettő darab cell össz teljesítménye a 400gflop.
  • BiroAndras #151
    "pl. bármilyen ablakokat használó játékról legyen szó, a progizók általában inkább írnak saját kódot, minthogy a windózét használják."

    Ez egyszerűen azért van, mert a win GUI-t nem játékra találták ki.
    Pl. nem nyerő fullscreen D3D-n egy GDI ablak (nem látszik).