Gyurkity Péter

Befejeződött az egyprocesszoros Power Mac gyártása

Az Apple közölte, hogy lezárult a hagyományos, egy processzoros Power Mac számtógépek gyártása és értékesítése, és a vállalat teljes mértékben a kétprocesszoros gépekre áll át.

A döntést hivatalosan nem jelentették be, mindössze annyit lehetett tudni, hogy az egyprocesszoros Power Mac G5 rendszerek eltűntek a vállalat online boltjából. Ezt több rajongói oldal, így a MacRumors.com is megerősítette, így felmerült a kérdés, hogy milyen ok húzódik meg a szép csendben végrehajtott lépés mögött. A Cnet magazin érdeklődésére a vállalat azonban megtörte hallgatását, és elismerte, hogy az egyprocesszoros rendszerek valóban pályafutásuk végére értek, és hamarosan mindenütt felváltják őket a gyorsabb kétprocesszoros Machintoshok.

"Az 1,8 GHz-en futó Power Mac G5 már nem elérhető az Apple online boltjában, ám viszonteladóinknál még vásárolhatunk a készlet erejéig. A Power Mac G5 vonal immár teljes egészében kétproceszoros felállásra tér át, kiemelkedő teljesítményt nyújtva ezzel vásárlóinknak" - hangzott el hétfőn az Apple részéről. Úgy tűnik tehát, hogy a vállalat megkezdte a kifutóban lévő szériák lecserélését, és a Power vonalon kizárólag a kétproceszoros rendszerekre támaszkodik, egészen addig, amíg megkezdődik az Intel chipekre történő átállás. A korábban elhangzott nyilatkozatokból kiderül, hogy ez valamikor a következő évben kezdődik, így most már biztosra vehetjük, hogy az Apple a hátralévő egy évet a 2-2,7 GHz-es futó kétprocesszoros rendszerekre támaszkodva kívánja kihúzni.


Meglepő húzás, bár aki hagyományos egyprocesszoros Macre vágyik, annak még mindig ott van az iMac G5, amely elődjéhez hasonlóan igencsak helytakarékos megoldás. Ez a számítógép azonban nem éppen kedvező áráról híres, és felmerülhet az a kérdés, hogy miért fektessünk egy olyan rendszerbe, amely amúgy is kifutóban van. Érdekes lesz az elkövetkezendő másfél-két év az Apple számára, és a vállalatnak nagyon oda kell majd figyelnie, hogy zökkenőmentesen bonyolítsa le a váltást, a lehető legkevesebb kárt elszenvedve, és a lehető legtöbb rajongót megtartva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    Ezzel ugyanazt mondtad, nem? :)

    Mondjuk arra is figyeljünk, hogy a képen az integer teljesítmény szerepel. Lebegőpontosban nem ennyivel rosszabb a helyzet a PPC oldalán.

    Egyébként szerintem sem a Prescottot vették alapul (nem létezik, hogy ennyivel rosszabb legyen a teljesítmény/fogyasztás aránya a G5-nek, korábbi PPC-knél pl. erősen az ellenkezője volt a helyzet akár a korábbi Pentiumokat véve is), hanem szinte biztos, hogy azt a procit, amivé a Pentium M kb. egy év múlva változik, desktop PC vonalon való felhasználásra is.
  • asysoft #3
    Nyilván centrinosat.
    Az ilyen képeknek gyakorlatilag semmi értelme, csak jól mutat, meg meglehet vele "magyarázni" (egy egyszerű user számára), hogy mit miért csinálunk úgy, ahogy:) Ugye teljesítménnyel már nem lehet villogni (van egypár olyan grafikonjuk, hogy a G5 mennyivel gyorsabb, mint bármely x86, most fután mutatna ennek ellenkezője:))
  • waterman #2
    nem. a kép alapján a powerpc processzorok még többet zabálnak az intel prociknál, amennyiben ugyan azt a teljesítményt kívánjuk elérni.. kíváncsi lennék arra, hogy egy prescott-magos intelt, vagy egy centrino-s intelt vettek alapul.. mert a prescott-al szerintem a két csík egymás mellett lenne..:)
  • RelakS #1
    őőőő... a kép alapján az intel procik ennyivel jobb teljesítményűek minden egyes felhasznált watt energia után?!