Gyurkity Péter

Macworld: itt az Intel chipes iMac és MacBook

A rendezvény első napján Steve Jobs több egyéb újdonság mellett bejelentette az Intel processzorokkal szállított iMac és új MacBook számítógépeket, amelyek szerinte a korábbi teljesítmény többszörösét nyújtják.

Az Apple saját kiállítását óriási várakozás előzte meg, és mind közül az Intel chipes megoldások váltották ki a legnagyobb érdeklődést. Ezekből tegnap kettőt mutattak be, amelyből kiderül, hogy a korábbi paletta erősebb vonalát cserélik le elsőként. Jobs beszédében ugyanis ismertette az új iMac, valamint a PowerBook noteszgépeket leváltó MacBook Pro számítógép paramétereit, amely 2-3, illetve 4-5-szörös teljesítményt nyújt elődeihez képest.

Elsőként az iMac mutatkozott be a nagyérdemű előtt. Az új változat már az ikermagos, 1,83 GHz-es Intel Core Duo processzorra épül, míg a megjelenítésért az ATI Radeon X1600 grafikus chipje a felelős. A 17, illetve 20 hüvelykes kiszerelés nem változott, a külső is megmaradt, ám a teljesítmény az Apple saját mérése szerint a korábbi két-háromszorosára ugrott, köszönhetően a fejlettebb processzornak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Mac OS X 10.4.4 operációs rendszer már natívan fut az új gépen, és a fejlesztők már dolgoznak a legtöbb szoftver univerzális változatának elkészítésén, amelyek a régi, PowerPC-alapú gépeken és az új megoldásokon is elfutnak. Érdekes, hogy az Apple az árakon sem változtatott, és a korábbival megegyező összegért dobja piacra a gépeket: a 17 hüvelykes változat 1300 dollárba, a 20 hüvelykes pedig 1700 dollárba kerül, és a régebbi PPC-s példányok is szintén ugyanennyiért kelnek el. A vállalatnál arról nem beszéltek, miért árulják a korábbi változatokat ugyanazon az áron.

A másik ráncfelvarráson átesett termék a PowerBook, amely mindeddig kénytelen volt beérni a már igencsak korosodó G4 processzorokkal. Az új változat nevet váltott, és MacBook Pro néven kerül a boltokba, lévén, hogy már nem egy PowerPC chip a gép lelke. Ebben szintén ikermagos Intel Core Duo processzor kapott helyet, amely a vállalat szerint négyszer-ötször gyorsabb elődjénél, és ezzel az eddigi leggyorsabb hordozható számítógép az Apple kínálatában. A MacBook Pro a korábbi drágább változat 17-es kijelzője helyett 15,4 hüvelykeset kapott, súlya 2,5 kg, a megjelenítésről pedig a Radeon Mobility X1600 gondoskodik. Az ár itt sem változott: 2000 dollárt kell kifizetnünk az 1,67 GHz-es változatért, míg 2500 dollárért már 1,83 GHz-et kapunk. A gépeket már ma megrendelhetjük, de csak februárban kezdik a leszállítást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalat természetesen egyéb újdonságairól is lerántotta a leplet. Ezek között található egy FM tuneres távirányító az iPod lejátszókhoz, vagyis az iPod Radio Remote, illetve az iWork '06, és iLife szoftverek. A nyitóbeszédről részletesebben itt olvashatunk magyarul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoldalma #33
    Nem hiszem, dolgozz egy ideig Mac-en, es meglatod h ez nem hitterites kerdese. Arra jo hogyha dolgoznod kell akkor nem buheralsz, hanem csinalod, es klappol minden.
    Oszinten, mennyit dolgoztal teszem azt egy PowerBookon...?
  • intrex #32
    dondore: :) A microsoftnak is jó volt a propagandája látom :)
  • dondore #31
    azert a think different maszlagot sikerult 100%ban bejuttatni a marketingeseknek a te koponyacskadba is, nem? ;)
  • Alfa Of NS #30
    Látod! Én ezért nem cigizek
  • Macc #29
    Nem tudom mirol beszelsz... Sztem a Win-t miutan feltorted, vigan megy ra fel a SP2, es minden update... mellesleg ahhoz az update mechanikahoz nem hasonlitanam az OSX-eset.

    A ceges gepem frissitett valami szart (XP pro) majd kirakott egy ablakot, hogy 5 perc mulva restartol (restart/cancel) mivel dolgoztam 10 programmal, nem volt kedvem mindent bezarni, dolgoztam tovabb. 10 percenkent kidobta ezt az ablakot, az agyamra ment... Kesobb kimentem cigizni, dumaltam 2 szot a kollegammal, mire visszaertem ujra volt indulva a gep! Meg azok a buzerans buborekok, hogy van frissites van frissites. Ugyhogy akinek ez jo, az buheralja csak az OSX-et. Soha nem is fogja megtudni mi a jo abban az OS-ben. (max megtapasztalja milyen a hatekony multitasking:)
  • Macc #28
    hat ja, de hiaba magyarazod:) Aki valamilyen pc-re felbuheralja az OSX-et, es buheralgatja hogy igy meg ugy mukodjon, az sose fogja latni az igazi lenyeget az OSX-nek:)
  • intrex #27
    Basszuskulcs, egy akármilyen P4 notebook soha nem fogja tudni azt amit az én powerbookom: Ha este van, besötétedik, a billentyűzet a fényviszonyoknak megfelelően elkezd világítani, a képernyő visszaveszi a fényerőt, hogy ne bántsa a szemem. Automatikusan. A billentyűzeten dedikált billentyűk is vannak erre vonatkozólag. Sok ezer ilyen kis apróság van, természetesen ez csak egy apró példa volt. Az oprendszer ismeri a hardwarét. Teljes az összhang. Nincs IRQ, DMA stb. ütközés, nincs nem működő hardware, nincs rossz driver, nincs véletlenül elfelejtett oprendszer művelet, nincs ismeretlen eszköz. A software és a hardware teljesen együtt működik. Tökéletesen.
  • intrex #26
    maggi: látom nem érted. Nem Apple gépre feltenni OSX-et olyan mint Ford-ba BMW motort rakni. Lehet hogy össze lehet hegeszteni, de soha nem lesz igazi.
  • maggi #25
    nah hat ha lehetseges akkor en meghagyom a p4-emet es teszek ra macosx-t
  • intrex #24
    Amit a windows tábor soha nem fog átérezni: az OSX updatek, és egyéb program frissítések az én gépemre készülnek, nem az én oprendszeremre, az ÉN GÉPEMRE. Tudom, hülyeségnek hangzik, sok winszar fejű ember most kinevet. De ez olyan mint amikor van pl. egy mp3 playered, és készül rá firmware. Direkt arra. Érzed, hogy nem egy átlagos wmv minőségjavítás volt, hanem új funkciókat tud a kicsikéd, nem csak általánosan.
    Ezért veszek Apple gépet OSX-el, mint teszkós vagy Dell PC-t iszonyat windowssal. Na és persze a kényelemről nem is beszéltem.