Dojcsák Dániel

Hangulat­fel­is­me­rő mobilok a Motorolától

A világ egyik vezető telefongyártójaként a Motorola a nagyközönséget is igyekszik bevonni a fejlesztésbe. Ennek egyik eredménye a most nyilvánosságra hozott párhuzam a Motofrwd (Motorola Előre) verseny győztese és a cég tervei közt.

A győztesek érdekes módon nem komoly fejlesztőmérnökök közül kerültek ki, hanem viszonylag tapasztalatlannak, ám nagyon kreatívnak számító egyetemista hallgatókból. Az ötletek és a tervek között számos izgalmas megoldás volt, de az első díjat megkaparintó csapat gondolata, hogy a telefonok ismerjék fel a hívó fél hangulatát és közvetítsék azt, igen érdekes. Gondoljunk bele, hogy az egy órát késő párját felhívja valaki, és az tudni fogja, hogy aggódó vagy éppen sík ideges kedvében emelte fel a másik a telefonját. Persze akár az is kiderülhet, hogy a másik miért késik. Érdekes gondolat, bár körülbelül annyira akarják majd az emberek maguktól használni ezt, mint a Volvo alkoholszondás slusszkulcsát.

Egyébként az első helyezést elért egyetemista, John Finan jelenleg bio-mérnöki szakon tanul. A hangulatjelző telefon saját ötlete volt, elképzelése szerint a készülék bejövő hívás esetén különböző színekkel villlogna, ami elárulná, hogy a hívó fél milyen kedvében van. Például, ha a Mom felirat esetén pirosan villog a készülék, akkor édesanyánk megkapta a telefonszámlát, vagy éppen elfelejtettünk neki bevásárolni.



Egy másik ötlet, ami szintén elég közel volt a Motorola elképzeléseihez, azt vetítette előre, hogy a jövő készüléke működhetne egyszerre telefonként, GPS vevőként, hitelkártyaként és zenelejátszóként. Ebben még nincs semmi extra, hisz ezek külön-külön mind megvalósíthatók, viszont az elképzelés szerint mindez egy napszemüveg, vagy karóra képét öltené fel. Hogy ez valóban közel áll a Motorola terveihez, az bizonyított, hiszen a nemrégiben lezajlott CES kiállításon bemutattak egy tervet a szemüvegtelefonra.

A készülékgyártó néhány évvel ezelőtt lecsúszott a kamerás telefonok bevezetésével az innovátori szerepről és most biztosak szeretnének lenni abban, hogy ez nem ismétlődik meg újra. Ennek érdekében megtesznek mindent és egy ötletet sem hagynak parlagon, megvizsgálják, hogy életképes lehet-e. A hangulattelefont úgy képzelik, hogy a tinik imádni fogják, sőt akár az autizmusban szenvedőknek is komoly segítséget nyújthat a kommunikációban, mondja a feltaláló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oldern the 1st #12
    Ja, és ezután kapnál egy piros sms-t, hogy ki vagy rúgva :D
  • TDav1d #11
    ilyet... na maj' megnézem mi lesz belőle...
  • Hegyikecske #10
    hmm hangulattelefon?:D piros színben villogó hívásokat én nem venném fel :DD
  • Obi Wan #9
    Egy szituáció: Hívja az embert a főnöke, a mobiltelefonon megjelenik egy ideges fej, és kíirja, hogy a főnök keresi. Felveszi a telefont? :)
  • Obi Wan #8
    "napszemüvegtelefon nekem sem tetszik. sokkal bonyolultabb elővenni egy hívás esetén a szemüvegtokból, mint a 'rendes' mobiltelót." - hát nem is azért gyártanák, hogy a szemüvegtokban maradjon :D
  • wmatyi #7
    Helyzeti előnybe kerülhet a másik fél, ha ferdítésban jó vagy és ennek ellenére a mobilkütyü elárul.
    A második ponttal kapcsolatban, pedig a mobilgyártók minden hülyeséget beépítenek, hogy el tudják adni a "modernebbnél modernebb" telefonokat és egy idő után már a legolcsóbb teliben is benne lesz..
  • bld #6
    sztem nem sokan hívnának fel ha tudnák, h néha mikre gondolok miközben őket hallgatom:DD
  • Aspyrin #5
    Nem hiszem, hogy az érzelmi állapotod megjelenítése bármiféle személyiségi jogot is sértene. Gondolj bele hány arcot látsz az utcán akinek valamiféle dolog tükrözödik a tekintetén..
    A kérdésed másik felére válaszolva pedig ha nem kapcsolná be a funkciót akkor valószínűleg nem is lenne szüksége egy ilyen képességű telefonra sem.
  • Lynx_TWL #4
    baromság
  • mrgenya #3
    napszemüvegtelefon nekem sem tetszik. sokkal bonyolultabb elővenni egy hívás esetén a szemüvegtokból, mint a 'rendes' mobiltelót.