Berta Sándor

Új linuxos Motorola telefon

A szakemberek állítása szerint az amerikai Motorola eddig meglehetősen ódivatú mobiltelefonokat készített, ám a Moto Razr és a mostani E895-ös modell is jelzi, a vállalattal a mobilpiacon is számolni kell.

A hozzáértők a Moto Razrt csak az innovatív megoldások miatt dicsérték, ám a kezelhetőségétől már közel sem voltak annyira elragadtatva. Az elszenvedett csorbát az új készüléknek kell kiköszörülnie. A Motorola E895 a cég első olcsó mobiltelefonja, amely a Montavista Linux-disztribúciót használja. A piaci trendet követő széthajtható készülék a vállalat tervei szerint még idén megjelenik, ám először csak Ázsiában lesz kapható. Európába és a világ többi tájára a Motorola E895 csak 2006 elején-tavaszán fog megérkezni.

A vállalat már 2003 óta gyárt a Montavistára épülő modelleket, igaz eddig csak a csúcsteljesítményű készülékekben volt megtalálható ez az operációs rendszer. Ez azonban változik és a tervek szerint két esztendőn belül, körülbelül 2007 elején már az összes Motorola mobiltelefon fele Linux-disztribúcióra fog épülni. A cég kínálatában jelenleg egyébként egyaránt megtalálhatók Symbian OS, Windows Mobile és különböző Linux operációs rendszerekre épülő modellek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Motorola mobiltelefonok felét érintő Linuxra való váltás akár már 18 hónapon belül, tehát 2006 végén is bekövetkezhet, arról azonban egyelőre még nincs döntés, hogy a Motorola a jövőben is a Montavistának szavaz-e majd bizalmat. Az E895-ös esetében az alap operációs rendszeri funkciókat a Montavista látja el, míg a többi program a Javát használja. Az E895 támogatja a 900, az 1800 és az 1900 MHz-es hálózatokat, valamint az EDGE és a GPRS adatátviteli szabványokat. A készülék 1,3 megapixeles beépített digitális kamerával, Java-támogatással, IrDA- és Bluetooth-porttal rendelkezik, és képes lejátszani mp3-akat és videókat. Az új modell memóriájának tárolókapacitása legfeljebb 512 MB-ig bővíthető.

A készülékben van e-mail kliens és egy HTML-alapú böngésző, és a MOTOSYNC nevű kiegészítő szoftver segítségével bárki átjátszhatja telefonon tárolt e-mailjeit, a határidő-naplójában tárolt adatokat vagy a címjegyzékét az otthoni vagy a munkahelyi számítógépére. A gyártó egyelőre nem hozta nyilvánosságra az új modell árát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #12
    szar az egész telefon, de!! a csaj jöhetne, az is jár hozzá, az az áfa????? kafa
  • asysoft #11
    Azért én annak tudnék örülni, ha az mp3 lejátszás elterjedne a mobilokban, persze elfogadható minőségben...
  • ddfg #10
    Nem sok ertelmet latom annak, hogy kicsi es lassu kijelzokkel gyotorjem a szemem, ha filmezni akarok... Szerintem a telefon telefonalasra valo, esetleg pda-funkciokat ellatni, de nem jatekkonzol, es nem media-center... Amelyik megis megprobalja ezt elerni, vagy az extra vagy a normal, alap funkciok esnek aldozatul, mert ilyen keszulek nem letezik kompromisszumok nelkul. Ja, gprs helyett ugye gps-t akartal irni? (gps Globalis poziciomeghatarozo rendszer durva forditasban, a gprs meg adatatvitellel all kapcsolatban )
  • Bagoly81 #9
    nekem motorola mpx200 am van majdnem ugyanigy néz ki antenna nélkül és fekete. csak nem liux van rajta hanem windovs mobile. azota nembirok más telora ránézni mind fos:) pedig lehetne mit bele pakolni még.. jah és remélem gyors lesz, mert ezek az okos telok bizony bizony lassuak, és hibáznak is... amugy elégé ellehet ütni az idöt simán feltehetsz egy komplett filmet is,( le kell rontani a minősééget) , vagy egy blus gprs t meg hozzá, astán sosem tévedsz el. nagyok a lehetöségek :) szerintem... :-D
  • Luminas #8
    Na ja, meg majd tudok hozzá kernelt is forgatni :)
  • Alfa Of NS #7
    Erro la motorolas csajrol hol lehet kepeket szerezni ?
  • Mipi #6
    Elég jó és sokat tud! Az EDGE az jó benne!!
  • Macc #5
    Nem tetszik:( a Razr kivetelevel egy Motorola sem... a Razr viszont nagyon:)
  • cement #4
    annyit h nem fagy le mint a symbian meg az ilyenek :D
  • Luminas #3
    Abból hogy Linux van benne észre vesz valamit a felhasználó? Eddig eléggé zárt volt minden, ezzel most lehet figyelni alacsonyabb szintű dolgokat is? Esetleg irányítani?