Napi Online

Chipkártyák a visszaélések ellen

A chipkártyák használata sokkal biztonságosabbá teszi az elektronikus fizetési tranzakciókat.

Mivel a hagyományos bankkártyáknál - melyek csak a kártyabirtokos nevét és számlaszámát tartalmazzák - a chipkártyák lényegesen több információt tudnak tárolni, logikus, hogy használatuk sokkal biztonságosabbá teszi az elektronikus fizetési tranzakciókat - mondta Walter Hansen, a MasterCard kártyacsalások elleni osztályának vezetője. A kártyákba épített chipek egyrészt követni tudják a kártyával végrehajtott tranzakciókat, de lehetőség van arra is, hogy minden egyes tranzakcióhoz külön biztonsági kódot generáljon a kártya, ezzel is növelve a fizetések biztonságát.

Az igazi pozitív példa a chipkártyák alkalmazásának terén az Egyesült Királyság. Itt a forgalomban lévő kártyák nagyjából 70 százaléka már "okos", azaz chippel ellátott, s a magas elterjedtségnek köszönhetően idén remélhetőleg töredékére esik vissza a kártyacsalások száma. Nagy-Britanniában egyébként tavaly év elején történt meg a nagy átállás, ezért először a 2005-ös teljes év adatai mutatják majd meg az új rendszer hatékonyságát. Az APACS, a brit fizetési szolgáltatókat tömörítő szervezet adatai szerint egyébként érdekes módon az átállást megelőző évben - tehát 2004-ben - jelentősen megnőtt a visszaélések száma. A szervezet magyarázata szerint ennek oka abban keresendő, hogy a kártyacsalásokra szakosodott bandák még az átállás előtt akartak egy nagyot, utolsót "kaszálni".

Kelet-Közép-Európában ugyanakkor egyelőre alacsony a visszaélések száma - folytatta Walter Hansen -, s az is igaz, hogy itt, különböző megoldások révén, a hagyományos kártyás fizetés is biztonságosabb (például ilyen a Magyarországon megszokott szolgáltatás, amely minden kártyatranzakció után sms-t küld a kártyabirtokosnak). Megfigyelhető jelenség viszont, hogy a bankkártyákkal elkövetett visszaélésekre szakosodott bűnözők tevékenységük színhelyét azokból az országokból, ahol magas a chipkártyák elterjedésének aránya, átteszik olyanokba, ahol még nincs bevezetve ez a technológia.

A szakértő szerint egyébként a kártyacsalások önmagukban nem a közvetlenül okozott anyagi kár miatt veszélyesek. Sokkal inkább azért, mert csökkentik a kártyahasználattal szembeni bizalmat, s a kártyát kibocsátó bankok reputációját. Ezért is tartja fontosnak a chipkártyára alapuló technológiák terjedését, mivel ez igazolhatja, hogy van hatékony eszköz a biztonság növelésére. Azokban az országokban, ahol az áttérés huzamosabb ideig nem történik meg, számítani lehet a visszaélések növekedésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!